Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) önemli bir adım daha atıldı. Proje kapsamında Suruç Ovası'na su temin edecek olan 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli'nde kazı işlemleri tamamlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan açıklamada, Türkiye'nin en uzun tüneli Suruç'ta kazı işlemlerin tamamlandığı belirtilerek, tünelin resmi açılışının Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa ziyaretleri esnasında gerçekleştirileceği kaydedildi. GAP Eylem Planı'nda yer alan ve projeleri büyük oranda tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nin inşaat işleri çok sayıda üniteye ayrılarak kademeli olarak devam ediyor. Suruç Ovası'nı sulayacak projenin en önemli ayaklarından biri olan Suruç Tüneli'nde ise mutlu sona ulaşıldı. Suruç Ovası'nda 950 bin 970 dekar zirai araziye su sağlayacak ve dünyanın en uzun 5. tüneli olan Suruç Tüneli'nde kazı işlemleri tamamlandı.
KAZILARDA SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
Suruç Tüneli'nin sözleşmesi 9 Mart 2009 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilmişti. Kazı çapı 7,80 metre olan, 700 metre bitmiş iç çapına sahip, 17 bin 185 metre uzunluğundaki Türkiye'de tamamlanmış en uzun tünel olan Suruç Tüneli'nin kazı çalışmaları köstebek diye tabir edilen tünel delme makinesi (TDM) ile yapıldı. Yeraltında dev bir köstebek gibi çalışan TDM ile çevreye ve yer üstündeki yapılara zarar vermeden kilometrelerce kazı yapılarak su getiriliyor. Bir matkap gibi çalışarak hızlı bir şekilde tüneli delip içindeki harfiyatı dışarı boşaltan ve aynı anda tünelin döşeme ve prefabrik kaplamasını da yapabilen tünel delme makinesi, ülkemizde KOP, GAP, Melen, Gerede gibi çok önemli su projelerinde de kullanılıyor.
SURUÇ TÜNELİ ÜLKEMİZDEKİ BİRÇOK NEHİRDEN DAHA YÜKSEK DEBİYE SAHİP OLACAK
Devreye alındığında Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 m3 su aktaracak olan Suruç Tüneli, böylece ülkemizdeki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Bu rakam ülkemizin en hızlı akan nehri Çoruh'un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın bir değer oluyor. Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası pompaj sulaması tamamlandığında Suruç Ovası'nda toplam 950 bin 970 dekar tarım arazisi basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 1 milyar 500 bin TL'yi buluyor. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çerçevesinde Suruç Tüneli ile birlikte 8 ünite yer alıyor. Ünitelerin tamamlandığı projede, bu yıl sulama mevsiminde Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na su verilmiş olacak.
Suruç Ovası sağ sahil şebeke, sol sahil 1. ve 2. kısım şebeke ile TP1 sulaması şebeke inşaatlarının hızla devam ettiği ifade edilen açıklamada, "Proje tamamlandığında yılda ortalama 270 milyon TL gelir artışı ve yaklaşık 190 bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Neticede Suruç Ovası, Fırat Nehri'nin suları ile hayat bulacak ve bölge insanının yüzü gülecektir" denildi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Gap Projesinde Dev Adım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?