Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Antep savunmasında şehit düşen 83 kadın anısına yaptırılan "Şehit Kadınlar Anıtı"nın açılışına katıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Boyacı Camisi bahçesinde yaptırılan anıtın açılışı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Antep'e "Gazi"lik unvanı verilişinin 96'ncı yılında böyle bir anıtın açılışını yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Kadının toplumsal hayat ve ailedeki önemine değinen Şahin, tarihe bakıldığında bütün Anadolu'da büyük bir kahramanlık mücadelesi verilirken, Antep'i Gaziantep yapan büyük bir destanın da yazıldığını söyledi.
Bu destanı kadınlar, çocuklar ve erkeklerin birlikte yazdığını anlatan Şahin, "Nasıl Mustafa Kemal Atatürk, 'Ya istiklal ya ölüm' diye mesajını çok net verirken, Şahinbey ise 'Düşman cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez' dediyse, benim bacılarım, analarım kız kardeşlerim de büyük bir mücadele verdiler. Bu mücadelenin en büyük tanığı, şahidi Şıh Camisi, Çınarlıdır. Bir tanesi de bu duvarlardır. Bu meselenin memleket meselesi olduğunu biliyoruz. Geçmişten aldığımız ışıkla geleceğe çıkmamız gerektiğini gördük." dedi.
Şahin, savunma yıllarının hastane kayıtlarını inceleyerek bir çalışma başlattıklarını dile getirerek, şunları belirtti:
"96 yıl önce Antep'i gazi yapan kadınlarımızın rahmetle, minnetle, şükranla anılması için bir sembole ihtiyaç olduğunu düşündük. Burada yaptığımız çalışma geçmişi unutmamak. Aslında 15 Temmuz'da destan yeniden yazıldı. Umutluyuz, mutluyuz, gururluyuz. Yeni dünya düzenine, yeni Türkiye hedefine doğru hep birlikte gitmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bu anıtta yazan şehitlerimize diyorum ki, emanetiniz emin ellerde, ruhunuz şad olsun. Gözünüz hiç arkada kalmasın. Burada bu toprakları vatan yapan irade, aynı şekilde dimdik duruyor. Kadınıyla, erkeğiyle bu vatan bizim bu toprak bizim bu memleket bizim."
Heykeltıraş Cahide Erel de böyle bir anıtı yapabildiği için çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade ederek, "Kadınlarımız her yerde. Her an her görevde bazen görülmeseler bile aktifler. Bu savaşta ön plandaymışlar. Savaştaki ağabeylerine, eşlerine, babalarına yemek, kıyafet, su götürdüklerinde silahları onlar devralmışlar. O sırada kendileri savaşmışlar. Araştırmalara göre Genelkurmay Başkanlığına kayıtlı 83 kadın şehidimiz var. Bu şehitlerimizin adlarını bu büyük kaide de yansıttık." sözlerine yer verdi.
Kur'an-ı Kerim okunarak, şehitler için dua edilmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, anıtın açılışını yaptı.
Genelkurmay Başkanlığı ve o tarihteki hastane kayıtları ile yayınlanmış kitaplardan yararlanarak belirlenen 83 kadının isimlerinin yazılı olduğu anıt, o dönemde şehit düşen kadınların toprağa verildiği Boyacı Camisi'nin bahçesine yapıldı.
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'te 'Şehit Kadınlar Anıtı' Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.