Gazze'de Deniz Kirliliği - Son Dakika
Son Dakika Logo

Gazze'de Deniz Kirliliği

27.06.2014 16:08

Gazze deniz kıyılarının atık sular nedeniyle yüzde 50'sinin kirli ve yüzmeye elverişli olmadığı belirtildi.

Gazze şeridinde atık sular nedeniyle deniz kıyılarının yüzde 50'sinin kirli ve yüzmeye elverişli olmadığı, birkaç gün içerisinde deniz kıyılarının tamamen yüzmeye kapatılacağı belirtildi.

Çevre Koruma ve Kontrol İdaresi'nden Atiyye el-Bereş, AA muhabirine yaptığı açıkalamada, kanalizasyon sularının karıştığı Gazze sahillerinde kirliliğinin günden güne arttığını ve sağlık bakımından yüzmeye uygun olmadığını ve ifade etti.

Bereş, " İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargo ve bölgede yaşanan yakıt krizi nedeniyle belediye, içinde zararlı bileşenler barındıran atık suları, yeterli arıtım işleminden geçirilmeksizin denize boşaltmak zorunda kaldı. Bu durum sahillerin daha çok kirlenmesine yol açtı" dedi.

"Gazze sahiline günlük 110 bin metreküp atık suyun karıştığını" ifade eden Bereş, "Kirli sularda yüzen tatilciler, solunum ve sindirim sistemlerini etkileyen farklı salgın hastalıklara maruz kalabilirler. Yüzmeye gelen Filistinliler için suların kirli olduğu bölgelerde uyarı levhalarını koymaları gerektiği yönünde çağrı yaptık" diye konuştu.

Çevre Koruma ve Kontrol İdaresi, söz konusu kirlenme nedeniyle sağlık, çevre ve insani bir kriz patlak vermeden önce bölgedeki belediyelere gereken desteğin verilmesi için çağrıda bulundu.

Gazzeli Sami Ukeyle, 5 yaşındaki Abdurrauf ve 3 yaşındaki Ahmed isimli çocuklarının zamanlarını geçirdikleri Gazze sahilindeki kirlilik nedeniyle "Entamoeba histolytica" hastalığına yakalandıklarını ve 3 gün hastanede kalmak durumunda kaldıklarını söyledi.

Akaryakıt sıkıntısı nedeniyle Gazze'deki elektrik santrali, zaman zaman üretime ara veriyor. Yaklaşık bir milyon 800 bin kişinin yaşadığı Gazze'de yaşanan yakıt krizi nedeniyle elektrik kesintileri günde 12 saate ulaşıyor. Bu da başta sağlık olmak üzere birçok sektörde sıkıntıya yol açıyor.

Filistin'de uzlaşı hükümeti kurulmadan önce Batı Şeria, Gazze'den elektrik santralinin çalışması için kullanılan yakıttan vergi isterken, Gazze, finansman sorunu nedeniyle yakıtı vergisiz olarak almayı talep ediyordu. Katar, iki taraf arasında arabuluculuk yaparak, aralık ayında Filistin hükümetine elektrik santralinin çalışmasında kullanılan akaryakıtın vergisini karşılamak için 10 milyon vermişti.

Bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için günlük 360 megavat elektriğe ihtiyaç duyulan Gazze Şeridi'nde ancak 200 megavat elektrik üretiliyor. Sözkonusu elektriğin 120 megavatı İsrail'den, 28 megavatı Mısır'dan temin edilirken 40 ila 60 megavatı ise bölgede üretiliyor. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'de Deniz Kirliliği - Son Dakika


Advertisement