Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Bu halk oylamasının anlamı şudur, Türkiye 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine sağlam adımlarla koşarak gitmesi lazım. Bu onu sağlayacak. Allah aşkına şu andaki sistemde hükümetin kurulması iki ay sürüyor." dedi.
Vezirköprü'de muhtarlar ve mahalle temsilcileriyle bir araya gelen Kılıç, daha sonra Havza ilçesine geçerek, kent meydanında halka hitap etti.
Türkiye'nin 16 Nisan tarihinde halk oylamasına gideceğini anımsatan Kılıç, halk oylamasının da kararın da mührün de sözün de milletin elinde olduğunu vurguladı. Bakan Kılıç, milletin, kimlerin 'hayır' dediğini ve 'hayır' diyenlerin yanında kimlerin olduğunu iyi bildiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle getirdikleri yeniliklerin hiçbirinin demokrasiye aykırı olmadığının dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:
"Bu halk oylamasının anlamı şudur, Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine sağlam adımlarla koşarak gitmesi lazım. Bu, onu sağlayacak. Allah aşkına şu andaki sistemde hükümetin kurulması 2 ay sürüyor. 'Seçim bitti hadi iş başı' yok. İki ay süresi var o işin. 'Hadi işimiz var, makas açık kapatmamız lazım' yok. Şimdi diyorlar ki 'güvenoyu'. Zaten millet doğrudan kendisi seçiyor. Güvenoyunu da kendisi veriyor. Beş sene sonra önüne geldiğinde ne diyor? 'Ya tamam beğendim devam' ya da 'yok' ama başka ne diyor kanunda? En fazla iki kere... Bazı ülkelerde şu anda başbakanlar 4. dönemlerine gidiyor. Sınır yok. Bu sistemde ne kadar iyi olursan en fazla iki kere. Bu mu demokrasiye aykırı? Diyorlar ki, 'Parlamentoyu feshetme yetkisi var. Bir alın da metni okuyun. Meclisi feshetme değil, seçim kararı alma. Meclisin de aynı yetkisi var. Meclis aynı şekilde gelip seçim kararı alabilir ama işin püf noktası başka yerde. Cumhurbaşkanı da alsa meclis de alsa fark etmez, ikisi beraber seçime gidiyor, ikisi beraber önünüze geliyor. Millet gereksiz yere seçim kararı alıp önüne gelene sandıkta ne yapar? 'Hadi güle güle' der. Bu kadar basit."
Kılıç, "yeni sistemle cumhurbaşkanı kararnameyle ülkeyi yönetecek" söylemlerinin de doğru olmadığını vurgulayarak, "Bu da doğru değil. Bugün Bakanlar Kurulu Kararnamesi yetkimiz var mı? Var. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunda onun yerini ne alacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi alacak." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı hükümet sisteminde kanunu Meclis ve milletvekillerinin yaptığını, cumhurbaşkanının kanun yapma yetki·si·nin olmadığını, sadece bütçe kanunu teklif etme yetkisi olduğunu dile getiren Kılıç, "Diğer bütün kanunları kim yapıyor? Meclis. Tam ayrı, yürütme ayrı, yasama ayrı, yargı ayrı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanunda var olan yazılı bir konuyla alakalı çıkarılırsa, bak çelişirse demiyorum, aynı konu hakkında çıkarırsa ne oluyor? Kanun geçerli. Hani meclis kuvvetli değildi? Temel hak ve özgürlükler konusunda kararname çıkarma yetkisi yok. Çelişirse, aynı olması durumunda kanun geçerli olduğu gibi çelişmesi durumun da kanun geçerli. Bu mu demokrasiye aykırı? Bu mu meclisin güçsüzlüğü? Tamamen meclisin kuvvetinde." ifadelerini kullandı.
Daha sonra seçim koordinasyon merkezinin açılışını yapan Bakan Kılıç, şehit Jandarma Uzman Onbaşı Muhammet Yılmaz'ın babaevine de ziyarette bulundu.
Havza'dan sonra Kavak'a geçen Kılıç, AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezini ziyaret etti.
Son Dakika › Güncel › Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Samsun'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?