İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bundan böyle bütün projeleri önceden halka paylaşılacaklarını ve halkın görüşlerini alacaklarını belirterek, "Bu doğrultuda bir çalışma yapacağız. Bir otobüs durağının yeri değişecekse bile o otobüs durağını kullananlardan bu sorulacak" dedi.
Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında, Taksim Gezi Parkı eyleminin çok samimi duygularla da olsa istismar edildiğini, bunun sadece İstanbul'da kalmadığını, Türkiye'yi de aşarak dünya tarafından değerlendirilip algılandığını söyledi.
Bu konuda birtakım sıkıntıların yaşandığını bildiklerini anlatan Topbaş, samimi duygularla düşüncelerini aktaranlara bir şey demek istemediğini ancak maksadını aşarak ve bu ortamı kullanmak isteyenlerin de ortaya çıkarttığı görüntülere tanıklık ettiklerini kaydetti.
"Eylemlerine son veren vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum"
Topbaş, İstanbul'un, Türkiye ekonomisinin yüzde 42'sini şekillendirdiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin önemli bir merkezi olan İstanbulumuz, dünyaya da önemli mesajlar vermesi gereken bir kent. Haketmediğimiz sıkıntıları yaşadık. Bundan sonraki süreçte buna benzer sıkıntıları yaşamamayı diliyorum. Birtakım ekonomik kayıplar var, maddi zararlar var. İnsanlarımızın girdiği stres var, Türkiye'nin, İstanbul'un kaybettikleri var. Başta turizm sektörümüz olmak üzere birçok işletme ciddi boyutlarda sarsıntı geçirdi. Bu sarsıntının yansımasının büyümesini arzu etmemekteyiz. Eylemlerine son veren vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum."
Büyükşehir Belediyesi olarak bir haftadan beri yoğun bir çalışmayla Gezi Parkı'nın güzeliklerini daha da arttırmak suretiyle halka açılacak hale getirmeye çabaladıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:
"Çalışmalarımızı bin civarındaki personelimizle sürdürmekteyiz. 200 binin üzerinde çiçek, 129 büyük ağaç, 5 bin civarında gül dikmek suretiyle çevre güzelliğini oluşturmaya çalıştık. Taksim Meydanı'nın daha nezih hale gelmesi konusunda proje çalışmalarımız devam ediyor. Meydan algısını iyi bir şekilde vermek adına da üç boyutlu dediğimiz, yani yükseltisi olan birtakım materyalleri de Taksim Meydanı'nda bulundurmayacağız, otobüs peronları olmayacak. Taksim çok daha rahat, çok daha zengin hale gelecek."
Topbaş, 9.5 yıllık görev süresinde kentin nasıl değiştiğini sadece İstanbulluların değil, yurt dışından gelen birçok iş adamı ve ziyaretçinin de ifade ettiğini aktararak, şehrin güzelliklerinin tekrar geri kazanılması ve kayıpların da ortadan kaldırılması adına çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Süreçte, yaklaşık 300 sanatçı, mimar, kanaat önderi, sivil toplum kuruluşu mensubuyla gruplar halinde görüşmeler yaptığını belirten Topbaş, her birinin görüşlerini aldığını ancak bunu medyaya yansıtmadığını söyledi.
Topbaş, görüştüğü kişilerin, endişelerini ve Taksim ile ilgili yol haritası konusunda görüşlerini ilettiğini ifade ederek, "Bu görüşleri gereken noktalara aktarmak suretiyle aldığımız notlarla bundan sonraki süreci daha yeni bir düzenlemeyle yürütmeye karar verdiğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
Görüştüğü kişilerin neredeyse yüzde 99'unun ilk gün sosyal medyada Taksim'deki ağaçların sökülmeye ve Topçu Kışlası'nın yapımına başlandığı yönündeki açıklamalar üzerine eylem yaptığını söylediğini aktaran Topbaş, "Demek ki algı yönetiminde eksiklik olmuş. Yanlış bir manipülasyon var" ifadesini kullandı.
"Yerel yönetimler halkı bilgilendirmeli"
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bu hafta içerisinde turizm sektörü temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleriyle görüşmeler yapmayı planladıklarını belirterek, İstanbul'da turizmdeki bu sıkıntıyı aşmak için adımlar atacaklarını kaydetti.
Esnaf ile sanayi ve ticaret odaları temsilcileriyle de görüşmeler yapacaklarını anlatan Topbaş, dünyadaki mevkidaşlarına da yazı yazarak gerçekleri, doğru bilgileri aktarmayı düşündüğünü dile getirdi.
Topbaş, yabancı medya kuruluşlarına da yazı göndererek gerekli belgeleri de aktarmak istediğini ifade ederek, "Ayrıca dünyanın değişik noktalarındaki sivil toplum kuruluşlarıyla da benzer yazışmalar yapmak suretiyle kendilerine doğru bilgi aktarılması konusunda bir çalışma yürüttüğümüzü de ifade etmek istiyorum" dedi.
Bundan sonraki süreçte, Türkiye'deki tüm belediyelere örnek olacak şekilde, projelerini halkıyla paylaşan bir belediye yönetiminin takipçisi olacağını vurgulayan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdüdü:
"Özellikle üzerinde durduğum, bundan böyle bütün projeler önceden halka paylaşılacak, halka anlatılacak ve halkımızın görüşleri alınacak. Bu doğrultuda bir çalışma yapacağız. Bir otobüs durağının yeri değişecekse bile o otobüs durağını kullananlardan bu sorulacak. Nasıl algıladıkları ve nasıl kabul ettikleri kendilerine bilgi olarak aktarılacak. Diğer taraftan bir yol güzergah değişikliği varsa o da önceden halkımıza aktarılacak. Yani yerel yönetimler yarı sivil toplum örgütleri demektir, halkla beraber hareket etmeleri ve halkı bilgilendirmeleri gerekiyor."
Topbaş, olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da şifa dileyerek, "Bizim millet olarak hoşgörümüzün ne kadar engin olduğunu Mevlana'dan aldığımız o değerler manzumesi içerisinde kin gütmeyen ve geleceğe bakan bir millet olarak hareket edeceğimize güvenimi ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki bundan sonra her birimize düşen birçok sorumluluk var ve çıkarılan dersler var" diye konuştu.
- İstanbul
Son Dakika › Güncel › Gezi Parkı Odaklı Gelişmeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?