Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

"Bugüne kadar denizde balıkçılık yapan yurttaşlarımıza yaklaşık 911 milyon lira ÖTV'siz mazot verdik. Yetiştiricilik yapan balıkçılarımıza verdiğimiz destek miktarı da 800 milyon liranın üzerinde. Yani toplamda balıkçılık sektörüne hükümet olarak 10 yıl içinde 1,7 milyar lira aktardık"

31.08.2013 11:36

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bugüne kadar denizde balıkçılık yapan yurttaşlarımıza yaklaşık 911 milyon lira ÖTV'siz mazot verdik. Yetiştiricilik yapan balıkçılarımıza verdiğimiz destek miktarı da 800 milyon liranın üzerinde. Yani toplamda balıkçılık sektörüne hükümet olarak 10 yıl içinde 1,7 milyar lira aktardık" dedi.

Bakan Eker, 2013-2014 su ürünleri av sezonunun açılış programına katılmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Trabzon'da, valiliği ziyaret ederek burada şeref defterini imzaladı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Emniyet Müdürü Ertan Yavaş'ın da hazır bulunduğu ziyarette Eker, Vali Abdil Celil Öz'e yeni görevinde başarı diledi.

Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de balıkçılığın toplam avcılık ve yetiştiricilik kısmına bakıldığında, toplam balık üretiminin üçte ikisinin avcılıktan, üçte birinin ise yetiştiricilikten elde edildiğini belirterek, "Bu tabi dünyadakinin biraz tersine bir durum. Dünya üçte ikisini yetiştiricilikten, üçte birini avcılıktan karşılıyor. Bu bizim de dikkate almamız gereken bir husus. Çünkü denizlerdeki balık miktarı, stokları sınırlı. İyi yönetilmezse, iyi planlanmazsa bir gün gelir yok olur" ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak balıkçılıkta hem denizlerdeki stokları iyi planlamak hem balıkçıların hayat seviyesini belirli bir seviyede tutmak maksadıyla birtakım politikalar uyguladıklarını ifade eden Eker, şunları söyledi:

"Örneğin avcılık yapan balıkçılarımıza ÖTV'siz mazot uygulamasını başlattık hükümet olarak. Yetiştiriciliği de ilk defa bizim hükümetimiz destekleme kapsamına aldı. Bugüne kadar denizde balıkçılık yapan yurttaşlarımıza yaklaşık 911 milyon lira ÖTV'siz mazot verdik. Yetiştiricilik yapan balıkçılarımıza verdiğimiz destek miktarı da 800 milyon liranın üzerinde. Yani toplamda balıkçılık sektörüne hükümet olarak 10 yıl içinde 1,7 milyar lira aktardık. Yetiştiricilik miktarı da 60 bin tonlardan 211 bin tona çıktı. Bu da çok büyük bir gelişme."

Eker, Avrupa pazarlarında Türkiye'den elde edilen gerek çupra ve levrek gibi deniz balıkları gerek alabalık gibi tatlı su balıkları yönünden Türkiye'nin çok ileri bir noktaya geldiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"400 milyon doların üzerinde balık ihracatımız var dünyanın çeşitli ülkelerine. Tabi Karadeniz'in burada büyük payı, etkisi var. Karadeniz, özellikle Trabzon bölgesi belli başlı diğer ürünleri itibarıyla da önemli. Örneğin çay, fındık, balıkçılık var. Keza Trabzon'da hayvancılık önemli bir gelir kaynağı içinde. Bütün bunlarla ilgili birtakım çalışmalar, projeler, destekleme uygulamaları var. Buradaki kırsal kalkınmayı destekleme kurumu marifetiyle özellikle Trabzon'da, mesela balıkçılıkla ilgili yatırım yaptıklarında bu yatırımın yarısından fazlası hibe olarak kendilerine ödenebiliyor. Yani balık işleme tesisi, paketleme tesisi gibi tesis yapıldığında bu desteklemelerden istifade edebiliyorlar."

Vali Öz, ziyaretin anısına Bakan Eker'e gümüş telkariden hazırlanmış kalem hediye etti. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement