Grafikli - Viyana'da "Uluslararası Suriye Destek Grubu" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Grafikli - Viyana'da "Uluslararası Suriye Destek Grubu" Toplantısı

Suriye'de ateşkesin yeniden tesis edilmesi, abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması ve siyasi geçiş sürecinin hızlandırılması amacıyla düzenlenen "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

17.05.2016 11:44

Suriye'de ateşkesin yeniden tesis edilmesi, abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması ve siyasi geçiş sürecinin hızlandırılması amacıyla düzenlenen "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, 20 ülkeden ve 4 uluslararası örgütten 24 temsilci katılıyor.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG), Suriye'de düşmanlığın sona ermesi ve rejimin ablukası altındaki bölgelere insani yardımların acilen ulaştırılması çağrısını yenilemesi bekleniyor.

Toplantıda, Suriye rejimi ile muhalifler arasındaki "düşmanlıkların sona erdirilmesi" anlaşmasının uzatılması, ateşkes rejimini denetleyecek mekanizma kurulması, çatışmaların devam ettiği bazı bölgelere insani yardımların ulaştırılması, rejimin ablukası altındaki bölgelere, buralardaki insani durumu değerlendirecek heyet gönderilmesi ve tutukluların serbest bırakılması konularının ele alınacağı belirtiliyor.

Suriye'de siyasal geçiş sürecinin sağlanması için rejim ve muhalifler arasında Cenevre'de askıya alınan barış görüşmelerinin yeniden canlandırılması öngörülüyor. Bu kapsamda Cenevre'deki barış görüşmelerinin, gelecek günlerde yeniden başlaması yönünde karar çıkması bekleniyor.

Cenevre'de rejim ve muhalifler arasındaki barış görüşmeleri, Rusya ve rejim güçlerinin sivillere yönelik saldırıları sonucu askıya alınmıştı. Muhalifler, ateşkesin yenilenmesi ve insani yardımların ulaştırılması halinde masaya döneceklerini açıklamıştı.

Cenevre'deki barış görüşmelerinin yeniden başlaması ise Suriye'de ateşkesin tekrar yürürlüğe girmesine bağlı.

Cenevre süreci

Cenevre'de ocak ayında başlatılan 3. tur barış görüşmeleri, Rusya'nın Suriye'de muhalif ve sivillere ağır hava saldırıları sonucu çıkmaza girmiş, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bombardıman altında görüşmelerin sürdürülemeyeceğini belirterek müzakereleri askıya almıştı.

Suriye görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için 12 Şubat'ta Almanya'nın Münih kentinde yapılan ISSG toplantısında, Suriye'de çatışmaların durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması konusunda uzlaşmaya varılmıştı.

Suriye'de 27 Şubat'ta yürürlüğe giren kısmi ateşkesin ardından askıya alınan barış görüşmeleri 14 Mart'ta yeniden başlamış ancak iki hafta süren görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilememişti.

Cenevre'de 13 Nisan'da başlayan görüşmeler ise rejimin Halep'te sivillere ve hastanelere saldırılarıyla raydan çıkmış ve muhalifler bombardıman altında görüşmelerin sürdürülemeyeceğini belirterek müzakereleri tek taraflı askıya almıştı.

Suriye'de kısmı ateşkesin çökme noktasına gelmesiyle gözler ABD ve Rusya'ya çevrildi.

Ateş ihlalleri ile son tur görüşmelere ara verilmesinin ardından ABD ve Rusya'nın, ateşkesin tekrar tesisi ve siyasi çözüm için girişimlerinde çabalarını ikiye katlama taahhüdünde bulunmalarına rağmen rejimin ateşkes ihlalleri hala devam ediyor.

Suriyeli muhalifler ise ateşkes konusunda garanti istiyor.

Paris'te 10 Mayıs'ta düzenlen Suriye konulu toplantıda ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkede kısa süreli ateşkes yerine, ulusal ve geniş çapta ateşkes sağlanması gerektiğini belirtmişti.

Viyana süreci

Suriye'de devam eden iç savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti. İlk girişimin ardından 22 Ocak 2014'te düzenlenen Cenevre- 2 Konferansı'ndan da istenilen sonuç elde edilememişti.

Suriye'de çözüme yönelik geçen yılın sonlarına doğru diplomatik çabalar hız kazanırken, 14 Kasım 2015'te Viyana görüşmelerinde, Suriyelilerin önderliğinde, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması, 18 ay içinde seçim yapılması ve BM denetiminde kimin terörist, kimin muhalif olduğunun belirlenmesi konularında uzlaşmaya varılmıştı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 18 Aralık'ta New York'taki toplantısında mutabık kalınan konular da aynı gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) onaylanarak karara dönüşmüş, Suriye'de ocak başında ülke genelinde ateşkes uygulanması ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında mutabık kalınan zeminde siyasi geçiş sürecinin başlatılması çağrıları, BMGK'nın 15 üyesi tarafından karara bağlanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli - Viyana'da 'Uluslararası Suriye Destek Grubu' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement