Türkiye'nin güneş enerjisi ile çalışan ilk arabası "Günebakan-3", Uluslar arası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Ankara Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi'nde (Congresium Ankara) düzenlenen fuarda, Ankara Üniversitesi öğrencilerinden oluşan "Hitit Güneşi Takımı"nın bulunduğu stantta sergilenen Günebakan-3'ü gören ziyaretçiler, ilk defa bu kadar yakından tanıdıkları bir güneş enerjili araç hakkında da bilgi alma fırsatını buldular.
FUARDA GÜNEBAKAN'A BÜYÜK İLGİ
Fuarda ziyaretçilerin en fazla Günabakan-3'ün hızı ile ilgili sorular sorduklarını belirten Hitit Güneşi Takımı Kaptanı Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2. Sınıf Öğrencisi Cevat Arda Cem, "Araç, tek kişilik mi diye soruyorlar, kullanım rahatlığını merak ediyorlar, denemek istiyorlar" dedi.
GÜNEBAKAN 8 YILDIR YARIŞLARDA
Türkiye'nin Güneş Enerjili ilk aracı olarak yapılan Günebakan-1'in 2005'te İstanbul Park'ta ilk kez düzenlenen yarışlara "Pol pozisyonu" alarak katıldığını ve bu yarışta dereceye girdiklerini anlatan Cem, Hitit Güneşi olarak o tarihten bu yana Günebakan serisiyle TÜBİTAK'ın güneş enerjili araçlar için düzenlediği Formula-G yarışlarına aralıksız olarak katıldıklarını kaydetti.
HİTİT GÜNEŞİ YENİ ARAÇLA YARIŞA KATILACAK
2005 yılında Günebakan-1'i üreten ve bugünlere Günebakan-3 olarak taşıyan Ankara Üniversitesi'nin öğrencilerinden oluşan bilim topluluğu Hitit Güneşi'nin yeni hedefi ise Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında gerçekleşen öğrencileri arasında düzenlenen dünyanın en zorlu inovasyon yarışması Shell Eco-Marahthon'a katılmak.
Hitit Güneşi Takımı Kaptanı Cevat Arda Cem, Nisan ayında düzenlenecek olan Shell Eco-Marathon'a yine güneş enerjisi ile çalışan elektrikli bir araçla katılacaklarını bu yeni aracın ise Günebakan-3'ün 4'te 1'i büyüklüğünde olacağını söyledi.
CEM: "PİST İSTİYORUZ"
Günabakan'ın trafiğe çıkabilmesi için gerekli fren lambaları, sinyal lambaları, kornası gibi her türlü altyapısının bulunduğunu belirten Cem, güneş araçları için yarış pistlerinin de çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Cevat Arda Cem, "Çünkü bizim aynı zamanda pilotlarımızı eğitmemiz, araçlarımızı teknik sorunları var mı diye denememiz için pistler gerekiyor. Türkiye'de güneş enerjisi kullanabileceğimiz İzmir, Kocaeli ve İstanbul'da üç tane pist var. Bu anlamda Ankara'da bize haftanın belli zamanlarında kullanabileceğimiz bir pist sunulur veya güzergah çizilip, yollar ayrılabilir" diye konuştu.
460 GÜNEŞ HÜCRESİ VAR
Bu yıl yapılan yarışlardan Ankara 1.si olarak döndüklerine belirten Hitit Güneşi Takımı Kaptanı Cevat Arda Cem, Günebakan'ın güneş enerjisi ile çalıştığını ve 460 adet güneş hücresine sahip olduğunu anlattı. Bu güneş hücrelerinin 1.2 kw enerji ürettiğini, bataryalara ise toplam 840 watt enerji depoladığını kaydeden Cem, "Ancak TÜBİTAK'ın belli bir limiti var, o da 1 kilowatt enerji, onu geçmemek kaydıyla enerjimizi depoluyoruz ve oradan motorumuza aktarıyoruz. Bu şekilde arabamızı çalıştırıyoruz" bilgisini verdi.
Cem, güneş enerjili aracın üç tekerlekli olduğunu ve arkadaki tek tekerleğin ise aynı zamanda hap motor diye bilinen özel bir elektrik motoruna sahip olduğunu kaydetti.
Günebakan-3'ün 6 metrekarelik boyutuyla biraz büyük göründüğünü belirten Cem, "Aslında bir jeep boyutuna yakın, sadece alçak ve geniş…Üstünde fazla materyal bulunmadığı için biraz geniş gözüküyor" dedi.
Cem, Günebakan-3'ün ortalama hızının 70-75 km. olduğunu ve güneş olduğu sürece daima çalışabileceği bilgisini verdi.
Cevat Arda Cem, "Günebakan-3 son aracımız, ilk hali biraz daha basitti, ancak yeni hali aero-dinamik açıdan daha fazla geliştirilerek bu hale getirildi. Bu araç şu anda en iyi aerodinamiğe sahip bir araç ve yarışlar için en ideali, ama tabi Günebakan-3'ü daha da geliştirmeye çalışıyoruz" diyerek aracın teknik üstünlüklerine dikkat çekti. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Günebakan-3' Enerji Fuarı'nın Gözdesi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?