Arap Birliği'nin Güney Sudan'da hükümet güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki çatışmalardan endişe duyduğunu ve taraflardan barış antlaşmasına bağlı kalmalarını istediği belirtildi.
Arap Birliği Genel Sekreterliği Sözcüsü Mahmud Afifi tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Arap Birliği'nin Güney Sudan'da son günlerde Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında çıkan çatışmalardan endişe duyduğunu ifade etti.
Açıklamada, şiddet olaylarının tırmanması ve çatışmaların başta başkent Cuba olmak üzere farklı bölgelere yayılmasının, tehlikeli boyutları olacağı ve kısa süre içinde kontrol altına alınmasının zorlaşacağı kaydedilirken tarafların Ağustos 2015'te imzalanan barış anlaşmasına bağlı kalmaya davet edilmesi gerektiğine değinildi.
Açıklamada, "Bu durum aynı zamanda Güney Sudan'taki tüm tarafların sağduyulu davranmalarını gerektiriyor. Büyük toplu göçlere sahne olan,yaşam koşulları ve tıbbi imkanların kötüye gittiği Güney Sudan'da şiddet olaylarının insani duruma geniş çaplı olumsuz etkileri olacağı için sığınmacı ve göçmenlerin kaldığı Birleşmiş Milletletlere (BM) ait kampların vurulması da dahil tüm düşmanca faaliyetlerin derhal durdurulması gerekiyor" denildi.
Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 269 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Ülkede uzun süre devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde Ağustos 2015'te gerçekleşen barış görüşmelerinde, hükümet ile silahlı muhalif gruplar, "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalanmıştı.
Son Dakika › Güncel › Güney Sudan'daki Çatışmalar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?