ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Linda Thomas Greenfield, Güney Sudan'da her geçen gün devam eden şiddetin ülkeyi iç savaşa sürüklediğini ifade etti.
ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi'nde "Güney Sudan'daki Durum" başlıklı oturum düzenlendi. Oturama başkanlık eden Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Menendez, Güney Sudan'daki durumun herkesi derinden üzdüğünü belirterek, komitedeki yeni yılın ilk oturumunun, ABD'nin Güney Sudan'da uzun dönem yardımlarına yönelik ülkedeki tüm taraflara mesaj göndermesini umduğunu belirtti.
ABD hükümetinin ve komite üyelerinin, Güney Sudan'ın kuzeydeki Sudan ile uzun yıllar süren savaşın ardından 2011'deki bağımsızlığını desteklediğini belirten Menendez, Güney Sudan halkının kendi kaderlerini tayin etme ve kapsayıcı, demokratik, refah bir toplum oluşturma yönünde oy kullandıklarını hatırlattı.
"Bu ideal şimdi tehlikede" diyen Menendez, Güney Sudan'da son haftalarda çıkan olaylarda binden fazla kişinin öldüğünü ve 194 bin insanın yerlerini değiştirmek zorunda kaldığı bilgisini paylaştı. Menendez, "Etnik şiddete ve kaosa daha fazla sürüklenmeden kaçınmanın ve tüm silahlı unsurların düşmanlıkları acilen sona erdirmesinin gerekli olduğu konusunda hem fikir olduğumuzu düşünüyorum. Şiddetin devam etmesi ABD'nin gelecekteki angajmanını ve yardımlarının geleceğini tehlikeye atacaktır" diye konuştu.
Menendez, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) çabalarıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlatılan görüşmelerin iyimserlik ve umut için somut işaretler içerdiğini belirtti. Menendez, "Günün sonunda sadece tek bir seçenek var, Bakan (John) Kerry'nin görüşlerini tekrar etmeme müsaade edin; tüm taraflar kapsayıcı siyasi çözüm için ciddi uğraş göstermelidirler" ifadesini kullandı.
-"Görüşmeler umut verici"
ABD'nin Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Greenfield, Güney Sudan'da artan şiddetin ülkenin geleceğini her geçen gün tehlikeye sürüklediğini dile getirdi.
"Bugün, dünyanın en genç ülkesi ve şüphesiz en kırılgan demokrasilerinden biri feci şekilde parçalanma tehlikesinde" yorumunda bulunan Greenfield, ülkedeki siyasi rekabetin etnik çatışmaya taşındığını, zulüm işlendiğini, erkek, kadın ve çocukların çapraz ateşte kaldığını anlattı. Greenfield, Sudan halkının üç yıl önce böyle bir gelecek için oy kullanmadığını dile getirerek, şiddetin sona erdirilmesi için başlatılan barış görüşmelerinin önemine değindi.
Greenfield, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu görüşmeler, Güney Sudan ve bölge için en iyi umudu oluşturuyor. Düşmanlıkları sona erdirmede varılacak bir anlaşma, krizin kökü olan siyasi ve yönetim alanındaki ana konularda diyaloğa başlamak için gerekli olan zaman ve mekanı sağlayacaktır. Her iki taraf askeri bir çözüm olmadığının farkına varmalı. Demokratik şekilde seçilmiş hükümetin şiddet yoluyla düşürülmesini kabul etmeyeceğimizi isyancılara açıkladık. Hükümete de daha fazla kapsayıcı olması için siyasi alan açmasını ilettik. ABD, Cuba'da tutulan siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğine güçlü şekilde inanıyor. Çatışmaların devam ettiği her geçen gün, etnik gerilim arttıkça ve daha fazla siviller öldükçe, yaralandıkça veya kaçmaya zorlandıkça iç savaş riski artıyor."
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık'ta ülkesinde başarısız bir darbe girişimi yapıldığını açıklamıştı. Mayardit, darbe teşebbüsünün arkasında temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın olduğunu öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti. BM rakamlarına göre olaylarda binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. - Washington DC
Son Dakika › Güncel › 'Güney Sudan İç Savaş Yaşıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?