NURTEN ASLAN - Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa'da dezavantajlı 8 bin çocuğun sporla eğitilmesi sağlanacak.
AB'nin desteği, Gençlik ve Spor, Milli Eğitim ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bölgede faaliyet gösteren spor ve gençlik kulüpleri ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle hazırlanan "Spor Eğitimiyle Sosyal Katılımın Desteklenmesi için Teknik Yardım Projesi" Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa'da uygulanacak.
Proje ile 3 ilde tespit edilen 8 bin dezavantajlı çocuğa ulaşılarak, sosyal ve sportif eğitimlerinin sağlanması amaçlanıyor.
Projenin uygulanması için Diyarbakır'da oluşturulan merkez ofiste çalışmalara başlandı. Proje için Hollanda'dan Diyarbakır'a gelen Ekip Lideri Anders Lönnqvist, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spor eğitiminin çocukların gelişimi için kilit unsur olarak görüldüğünü, sporun çocukların hayatlarını yeniden yönlendirmede büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Sporun gençleri sigara, akol, uyuşturucu gibi alışkanlıklardan ve olumsuz sosyal etkilerden koruduğunu kaydeden Lönnqvist, sporun katılımcılara zorluklarla mücadelede pozitif ve yapıcı bir yol sunduğunu belirtti.
Lönnqvist, sosyal bağları güçlendiren sporun negatif sosyal güçlerin etkisini azalttığını dile getirerek, çocukları erken dönemde spora dahil etmenin onların hayatları boyunca toplumda katılımcı ve üretken bireyler olmalarını sağlayacağını bildirdi.
"Proje ilk kez, bölgede uygulanacak"
Proje süresinin 2 yıl, maliyetinin de yaklaşık 2 milyon avro olduğunu anlatan Lönnqvist, proje ile bölgede yaşayan çocukların yaşam standartları ve gelecekteki fırsatlarının geliştirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.
Projede, dezavantajlı, yoksul aile çocuklarının yer alacağını ifade eden Lönnqvist, çocukların çevreleriyle iletişim kurmalarının sağlanacağını söyledi.
Öncelikle projede yer alacak 400 eğitimcinin yetiştirileceğini vurgulayan Lönnqvist, şöyle konuştu:
"Daha sonra önümüzdeki yıl mart ayında çocuklar üzerinde çalışmalara başlayacağız. Çocuk ve gençler için farklı sosyal aktiviteler yapılacak. Batman'da örneğin çocukların büyük çoğunluğu masa tenisine ilgi duyuyor. Çocukların ilgi duyduğu spor etkinlikleri yapılacak. Bölgedeki çocuklar çok istekli görünüyor. Köylerde kalan çocuklar da var. O çocuklar çok meraklı. Çocuklara birbirleriyle iletişim kurmayı ve birbirlerine saygılı olmayı öğretmek istiyoruz. Proje ile çocuklar sosyal yönden kaynaşacak"
Projede 400 engelli çocuğa da sporla eğitim verileceğini bildiren Lönnqvist, projenin başarılı olması halinde diğer bölgelerde de uygulanabileceğine dikkati çekti.
Lönnqvist, "AB ilk defa böyle bir projeye destek veriyor. Proje ilk kez bölgede uygulanacak. Öncelikle eğitimciler yetiştirilecek. Bu sayede çok sayıda eğitimci de kazandırılacak. Proje sürecince çeşitli ülkelerden de AB uzmanları buraya gelecek. Ben de 2 yıl boyunca projede çalışacağım" diye konuştu.
Spor araç olarak kullanılacak
Proje Ekip Lider Yardımcısı Slovenyalı Dr. Milan Hosta da projede eğitimcilere sosyal katılım için sporun nasıl bir araç olarak kullanılacağını göstereceklerini belirterek, kaliteli bir eğitim için hazırlık yaptıklarını söyledi.
"Spor araç olarak kullanılacak" diyen Hosta, şunları kaydetti:
"Diyarbakır çok göç almış. Bu nedenle insanların aktiviteleri düşmüş. Bu yaşam şartlarının değiştirilmesi lazım. Bunlar dezavantajlı bölgelerde yaşıyor. Özellikle gençler arasında işsizlik yoğun. Bu sorunlarla şimdi baş edilmezse gelecekte daha büyük sorunlar ortaya çıkar. Sporun önemini öncelikle çocuklara, çocuklar vasıtasıyla da yetişkinlere yaymak istiyoruz. Çocukların sağlıksız yaşam koşullarında olması birçok riski barındırıyor. Bu, uyuşturucu bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklar edinmelerine neden olabilir. Sporla çocuklar bu kötü alışkanlıklardan uzak tutulabilir. Çocukları spor faaliyetlerine katarak, sorunlarla baş etmeleri ve şiddetten uzak bir ortamını öğrenmeleri sağlanacak. Çocukların oynama hakkının olduğu öğretilecek. Bu tür imkanlar sporla sağlanacak." - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Güneydoğulu 8 Bin Dezavantajlı Çocuk, Sporla Eğitilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?