Hamas'ın 29'uncu Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Hamas'ın 29'uncu Kuruluş Yıl Dönümü

Hamas\'ın 29\'uncu Kuruluş Yıl Dönümü

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Filistin meselesinin daha önce sahip olduğu bölgesel konumunu yeniden kazanması için çalıştıklarını belirtti.

14.12.2016 22:22

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Filistin meselesinin daha önce sahip olduğu bölgesel konumunu yeniden kazanması için çalıştıklarını belirtti.

Heniyye, Hamas'ın 29'uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, "Hamas, Arap ve İslam dünyasında yaşanan istikrarsızlıkların gölgesinde Filistin meselesinin daha önce sahip olduğu bölgesel konumunu yeniden kazanabilmesi için çalışıyor." ifadesine yer verdi.

Komşu ülkelerle ve ümmetin tüm oluşumlarıyla iyi ilişkiler kurmayı istediklerine dikkati çeken Heniyye, Filistin meselesiyle alakalı insani sorunlara gereken itibarın gösterilmesini istedi.

Hamas'ın İslami ve ulusal değerlere bağlılığını ve bunlardan asla ödün vermeyeceğini vurgulayan Heniyye, "Topraklarımızı kurtarmak ve haklarımızı geri kazanmak için pratik ve gerçekçi bir seçenek olarak intifada ve direniş stratejisinde kararlıyız." yorumunu yaptı.

İsrail'in, Kudüs, Mescid-i Aksa ya da Filistin'in herhangi bir toprağındaki tarihi dokuyu değiştirme planlarına müsaade etmeyeceklerini kaydeden Heniyye, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular meselesine ilişkin ise "esirlerin serbest bırakılması için yeni bir anlaşma sağlamanın başarılacağı" taahhüdünde bulunuldu.

Filistinli gruplar arasındaki bölünmeye de değinen Heniyye, Hamas'ın, Filistinli gruplar arasında birliğin ve uzlaşının sağlanması için çaba sarf ettiğini ve bu hedefe ulaşılması için gereken esnekliği gösterdiğini savundu.

Uzun yıllar süren anlaşmazlığın ardından Hamas ve Fetih arasında, 23 Nisan 2014'te milli mutabakata varılmış ve bu çerçevede 2 Haziran'da Rami el-Hamdallah başkanlığında "Uzlaşı Hükümeti" kurulmuştu.

Uzlaşı Hükümeti Haziran 2014'te oluşturulmasına rağmen hareketler arasındaki siyasi ihtilafların devam etmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki görevler teslim edilmedi. Hükümet, görevi teslim almamasına gerekçe olarak Hamas'ın Gazze'de gölge hükümet oluşturmasını gösterirken, Hamas ise bu iddiayı reddediyor.

Hamas hareketi, başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri tarafından 14 Aralık 1987'de kuruldu. Askeri gücündeki artıştan sonra örgüt, 1992'de İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla silahlı direniş kanadı oluşturdu.

Hamas, her yıl 14 Aralık'ta kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hamas'ın 29'uncu Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement