Hemşireliğin Üniforma Tarihini Oluşturdular - Son Dakika
Güncel

Hemşireliğin Üniforma Tarihini Oluşturdular

Hemşireliğin Üniforma Tarihini Oluşturdular

Türkiye’de ilk defa yapılan I. Ulusal (Uluslararası Katılımlı) Hemşirelik Tarihi Kongresi kapsamında Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Çizgi Medikal’in işbirliğinde “Dünden Bugüne Hemşirelik Üniformaları” koleksiyonu oluşturuldu.

28.06.2014 11:36

Türkiye'de ilk defa yapılan I. Ulusal (Uluslararası Katılımlı) Hemşirelik Tarihi Kongresi kapsamında Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Çizgi Medikal'in işbirliğinde "Dünden Bugüne Hemşirelik Üniformaları" koleksiyonu oluşturuldu.

Otuz üniformadan oluşan koleksiyonda Kırım Savaşı'nda Selimiye Kışlası'nda (1854-1856) yaralı askerlere bakım veren, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'den, fedakar Türk hemşirelerinin dünden bugüne giydiği hemşire üniformaları yer alıyor. Kısa süre sergilenecek olan ve tarihe tanıklık eden koleksiyondaki üniformalar, kep ve rozetler büyük ilgi çekiyor.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ile Çizgi Medikal çok anlamlı bir işbirliğine imza attı. Fakülte bünyesinde kurulan EÜ Hemşirelik Fakültesi Tarih ve Dökümantasyon Komisyonu, I. Ulusal (Uluslararası katılımlı) Hemşirelik Tarihi Kongresi'ni yapma kararı aldı. Komisyon yanı sıra Hemşirelik Tarihi Müzesi kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda hemşireliğin sembolleri olan üniforma, kep ve rozetler araştırıldı.

Çok eski dönemlere ait üniformalara, keplere ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu gören komisyon, İzmir merkezli medikal giyim firması, Çizgi Medikal ile bağlantıya geçti. Çizgi Medikal'ın ortaklarından Atilla Ayar, "Dünden Bugüne Hemşirelik Üniformaları" koleksiyonunun hazırlanmasına sponsor olmayı kabul etti. Üniformaların hazırlanması için Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksek Okulu ve Çizgi Medikal olarak üçlü bir komisyon oluşturuldu. Keplerin hazırlanmasını işini ise fakültenin eski mezunlarımızdan Devlet Opera ve Balesi Hemşiresi Birgül Yeşiltepe üstlendi.

HEMŞİRELİK TARİHİ MÜZESİ

"Dünden Bugüne Hemşirelik Üniformaları" koleksiyonunda 30 üniformanın yer aldığını belirten Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Eşer, "Üniformalardan ikisi Kırım Savaşı sırasında Selimiye Kışlası'nda (1854-1856) yaralı askerlere bakım veren, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'e, biri Florence Nightingale'in ekibinde görev yapan hemşirelere, diğer üniformalar ise Türk hemşirelere aittir. Türk hemşirelere ait olan üniformalar 1912 yılından başlayıp günümüze kadar gelmektedir. Bunlar, Balkan ve Çanakkale savaşlarında hizmet veren Hilal-i Ahmer hemşireleri, Türkiye'nin ilk hemşirelik okulu olan Kızılay Hemşire Okulu, sağlık meslek liseleri ve hemşirelik yüksek okullularının öğrenci ve mezun üniformalarıdır. Üniformaları çalışırken siyah beyaz fotoğraflarda bazı ayrıntıları yakalamak çok zor oldu. Bunun için o dönemi yaşayan hocalarımızdan ve arkadaşlarımızdan destek aldık. Ayrıntılar zaman içinde unutuluyor ve bunları bilen kuşaklar da kayboluyor. Bu nedenle yaptığımız üniforma ve kepler projesinin çok önemli olduğunu, bu çalışma ile hemşirelik tarihi müzesine bir tuğla koyduğumuzu düşünüyorum" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hemşireliğin Üniforma Tarihini Oluşturdular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement