Hint Okyanusu'nda Yasa Dışı Göç Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Hint Okyanusu'nda Yasa Dışı Göç Toplantısı

KUALA Hint Okyanusu'nda Yasa Dışı Göç Toplantısı, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta başladı.

04.12.2015 10:58

KUALA  Hint Okyanusu'nda Yasa Dışı Göç Toplantısı, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta başladı.

"Bangkok Post"da yayınlanan habere göre, Tayland Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai, toplantının açılışında yaptığı konuşmada özellikle Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'nde devam eden yasa dışı göçle mücadele için Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ne (ASEAN)  üye ülkeler arasında "Bölgesel Göçmen Krizi Çerçeve Anlaşması" imzalanması çağrısında bulundu.

Bakan Pramudwinai, "Yasa dışı göç hareketiyle mücadele etkin ve kalıcı çözümler bulunması zorunlu. Vaatlerde bulunmanın zamanı çoktan geçti. Şimdi eylem zamanı. Bugünkü toplantılarda somut bir sonuç alınacağını umuyorum" dedi.

Bakan Pramudwinai, toplantılar sırasında yasa dışı göç krizinin temelini oluşturan Arakanlı Müslümanlar konusunun ise ele alınmayacağını söyledi.

Toplantı, insan kaçakçılarının mayıs ayında Myanmar ve Bangladeş'ten gelen binlerce göçmeni okyanusun ortasında kaderlerine terk etmesinin ardından yapılan ikinci uluslararası konferans. Uzmanlar, ekim ve kasım aylarında hava durumunun uygun olması nedeniyle Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nde yeni bir göçmen akınının başlayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Tayland hükümetinin mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Uluslararası toplumun çağrıları sonucu Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslümanları geçici kabul etme kararı almıştı.

Arakanlı Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi Direktörü Chris Lewa, 6 binden fazla Arakanlı Müslümanın Endonezya, Malezya ve Tayland'a giriş yaptığını açıklamıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanın yıllardır devam eden dramı, ancak 2012'de Arakan (Rakhine) eyaletinde Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarla dünya gündemine gelmişti. Myanmar'ın yaklaşık 60 milyonluk nüfusunun büyük kısmını oluşturan Budistlerin düzenlediği saldırılarda 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 125 bin Arakanlı bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Budistlerin düzenlediği saldırılarda yaralanan Arakanlılara sağlık hizmeti sunan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü çalışanları, geçen yıl ülkeden sınır dışı edilmişti.

Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak nitelendirilen ve ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşayan Arakanlılar, yıllar süren askeri cunta yönetiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamamıştı. Arakanlılar, sadece kendileri için uygulanan yasal, ekonomik ve toplumsal kısıtlamalara maruz kalıyor. Son 3 yılda binlerce Arakanlı Müslümanın, zulümden ve ayrımcılıktan kaçmak için Myanmar'ı terk ettiği sanılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hint Okyanusu'nda Yasa Dışı Göç Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement