Hocalı Katliamının 22. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Hocalı Katliamının 22. Yıl Dönümü

Hocalı Katliamının 22. Yıl Dönümü

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dündar: "Rusların desteği ile Ermeniler, Hocalı'da 613 kişiyi büyük bir vahşetle katlederek soykırım yaptılar, bir milyon kişiyi yurtlarından ettiler" "Ermenler, Hocalı ve Türkiye'de yaptıkları soykırımlar için günah çıkarmak istiyorlarsa, Türkiye'den.

26.02.2014 12:57

METİN GİRGİN - Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, "Ermenler, Hocalı ve Türkiye'de yaptıkları soykırımlar için günah çıkarmak istiyorlarsa, Türkiye'den ve Azerbaycan'dan özür dilemeliler, işgal ettikleri toprakları biran önce sahiplerine geri vermeliler" dedi.

Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Şubat 1992'de Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin, Rusların desteğiyle Ermenilerce işgal edildiğini belirterek, bunu sadece toprak işgali gibi düşünmenin tarihi bir hata olduğunu söyledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildiğinde, yerinden yurdundan edilen insanların sayısının bir milyonun üzerinde olduğunu anlatan Dündar, bu insanların işgal edilen, soykırıma tabi tutuldukları kendi öz topraklarına dönmenin hayali içinde olduklarını kaydetti.

Hocalı'nın stratejik ve önemli bir yer olduğunu belirten Dündar, şöyle devam etti:

"Rusların destek verdiği Ermeniler, burasını işgal etmek için günler öncesinden hazırlık yaptı. Saldırı, akşam soğuk bir havada, Rusların 266. mekanize birliği ve tanklarının top atışıyla başladı. O gece sabaha kadar katliam ve soykırım yaptılar. İnsanın aklının almadığı, tarihte hiç yaşanmamış bir dönem ve vahşet yaşandı. 613 kişi öldürüldü. Bunların içerisinde hamile kadınlar var, yaşlılar, gençler ve çocuklar var. Hepsi hunharca katledildi. Kafa derileri soyuldu, burunları ve vücutlarının hassas yerleri kesildi, işkence içerisinde öldürüldüler. Dünyanın kör ve sağır olduğu, bu katliama tepki göstermediği bir şekilde sonuçlanan vahşette öldürülenlerin yanı sıra bin 200'ün üzerinde insan kayboldu."

Ermeniler'in, Azerbaycan'la savaşacak güçlerinin olmadığını anlatan Dündar, Azerbaycan'ın modern bir orduya sahip olduğunu dile getirdi.

"Dünya bu katliamı unutmamalı"

Azerbaycan'ın, işgal edilen topraklarını sulh yoluyla almanın gayreti içinde olduğunu belirten Dündar, bugün Pakistan ve Meksika başta olmak üzere 7 ülkenin, Azerbaycan'da yapılan katliamların soykırım olduğunu yönünde karar aldığını söyledi.

Bu katliamları dünyanın asla unutmaması gerektiğini anlatan Dündar, Türk toplumu olarak, "bir millet iki devlet" anlayışı içinde olan Azerbaycan ve Türkiye olarak, "yurtta sulh cihanda sulh" politikası çerçevesinde hareket ettiklerini söyledi.

Dündar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama geçmişten bugüne olmayan şeyleri olmuş gibi göstererek, Ermeniler nedense bir hayal içindeler. Bu hayali de destekleyen birçok devlet, Ermenilerden yararlanmak veya kendilerinin yapmak isteyip de yapamadıklarını Ermenilere yaptırmak suretiyle bir politika izliyorlar. Sözde ermeni soykırımı, hakikaten sözde bir soykırımdır. 1915 yılında, Osmanlı - Rus savaşında, Kars'ta, Erzurum'da, Ağrı'da katledilen insan sayısı 110 bindir. Öyle bir vahşet sergileniyor ki, samanlıklara, ahırlara doldurulan Türkler, toplu şekilde katlediliyor. Kaçmaya çalışanlar hançerle, mermiyle öldürülüyor."

Zulüm ve zalimliğin dünyada hiçbir ülkeye fayda getirmediğini dile getiren Dündar, "Bu nedenle Ermenilerin, Azerbaycan'da işgal ettikleri toprakları iade etmeleri aklın gereğidir, mantığın ve hukukun gereğidir" diye konuştu.

Dündar, hiçbir zaman geçmişe dayanan düşmanlıktan yana olmadıklarını ifade ederek, "Ama bir kaşık suda fırtına koparıyorsan, tarihi çarpıtıp, yalan dolan peşindeysen karşında bizi bulursun. Bunu da geçmişimize sahip çıkarak, geleceğe yön veremek suretiyle yaparız" dedi.

-"Ermeniler, soykırım çin özür dilemeli"

Ermenilerin sürekli birtakım şeyler üreterek, düşmanlığı körüklediğini belirten Dündar, "Arkalarındaki bazı devletlerden her zaman destek ve yardım alacaklarını ummasınlar. Biz komşuyuz kendileriyle. Komşularıyla iyi geçinemeyen bir devletin hayat damarları kopmuş demektir. Azerbaycan'ın işgal ettikleri toprakları geri vermek mecburiyetindedirler. Rahat bir komşuluk, gelece dönük barış ve dostluk içerisinde bir yaşam tarzı istiyorlarsa bunu yapmak zorundalar" ifadesini kullandı.

Dündar, Ermenler'in, Hocalı ve Türkiye'de yaptıkları soykırımlar için günah çıkarmak istiyorlarsa, Türkiye ve Azerbaycan'dan özür dilemeleri ve işgal ettikleri toprakları biran önce sahiplerine geri vermeleri gerektiğini kaydetti.

Azerbaycan'ın tazminata ihtiyacı olmadığını ve tazminat istemediklerini vurgulayan Dündar, "O nedenle biz 'Yurtta sulh cihanda sulh' diyen bir toplumuz ve buna göre yaşam biçimimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Fanatik duygu ve düşünceler içerisinde değiliz. Ama karşımızdaki insanın da hatasını kabul edip, özrünü dilemesi, kendilerine ait olmayan o topraklardan çekilmeleri lazımdır" şeklinde konuştu. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hocalı Katliamının 22. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement