Hükümlüler Topluma Kazandırılacak - Son Dakika
Güncel

Hükümlüler Topluma Kazandırılacak

Hükümlüler Topluma Kazandırılacak

Burdur'da, denetimli serbestlik tedbiri altındaki şüpheli, sanık ve hükümlülerin hayata kazandırılması amacıyla başlatılan 'Huzurlu Yaşam Projesi' (HUYAP) ile denetimli serbestlik tedbiri altındaki sanık, şüpheli ve hükümlüler, eğitimli, toplumda...

02.02.2013 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur'da, denetimli serbestlik tedbiri altındaki şüpheli, sanık ve hükümlülerin hayata kazandırılması amacıyla başlatılan 'Huzurlu Yaşam Projesi' (HUYAP) ile denetimli serbestlik tedbiri altındaki sanık, şüpheli ve hükümlüler, eğitimli, toplumda rol model olan, avukat, öğretmen, sporcu, din adamı, psikolog gibi mesleklerden gönüllülerce yakın takibe alınarak ıslah edilip topluma kazandırılacak.

Türkiye'de ilk kez uygulanacak projeyle denetimli serbestlik tedbiri altındaki şüpheli, sanık ve hükümlülerin hayata yeniden tutunması amaçlanıyor. Burdur Koruma Kurulu'nun danışma kurulu olarak destek vereceği projenin koordinatörlüğünü Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı yapacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin uygulayıcı kurum olarak yer aldığı projeye şimdiden Burdur Belediyesi, Burdur Barosu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü destek verdi.

DOĞAL HALLERİYLE İLETİŞİM KURACAK

Vatandaşların gönüllü olarak katılabileceği proje kapsamında eğitim almış model insanlarla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün belirlediği şüpheli, sanık ve hükümlüler eşleştirilecek. Denetimli serbestlik altındaki kişilerin haberdar olmayacağı çalışmayla en doğal haliyle iletişime geçilerek şüpheli, sanık, hükümlülerin ıslah edilmesi sağlanacak. Proje için Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu'nda protokol imzalandı. Protokol törenine Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Ali Nevzat Açıkgöz, Burdur Belediye Başkanı Ak Parti'li Sebahattin Akkaya, Denetimli Serbestlikten Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Erbil, Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Güday, projeye destek veren kurum ve kuruluşların temsilcileriyle gönüllüler katıldı.

'DAMGALANAN HÜKÜMLÜ TOPLUMDAN SOĞUR'

Cumhuriyet Başsavcısı Ali Nevzat Açıkgöz, bireylerin suç işlemelerinde biyolojik ve genetik yapılarının dışında sosyal çevrelerin de büyük önemi olduğunu aktardı. Özellikle suça bulaşmış kişilerde davranış değişikliği oluşturmanın oldukça zor olduğunu aktaran Başsavcı Açıkgöz, şunları söyledi:

"Yapmış olduğu eylemin karşılığında aldığı cezayla toplumda damgalanan bireyler toplumun kendileri hakkındaki olumsuz düşüncelerinden rahatsız olmaktadırlar. Damgalanan kişi ıslah olmak yerine toplumdan soyutlandığını hissederek gün geçtikçe toplumdan daha da soğur. Bu soğuma daha büyük sıkıntılara neden olabilir. Bu kısır döngünün kırılması için toplum, suça karışan bireylere anlayış göstermelidir. Bu projenin temel amacı da budur. İşledikleri suçun cezasını çektikten sonra kişilerin topluma daha iyi adapte edebilmesi için tamamen gönüllülük esasına dayanan bir çalışmayı hayata geçiriyoruz."

Ali Nevzat Açıkgöz, herhangi bir baskı olmaksızın kişilerin gönüllü olarak denetimli serbestlik altındaki kişilerle ilgilenmesi sayesinde maksimum faydanın elde edilebileceğinin altını çizdi. Açıkgöz, "Öğretmen, din adamı, psikolog, sağlık görevlisi, avukat, sporcu gibi birçok meslek çalışanının projeye desteğini alarak eski hükümlülerin en iyi şekilde hayata kazandırılmasını amaçlıyoruz" dedi.

ONLARCA GÜNÜLLÜ

Projenin taslağını geçen ay hazırladıklarını ve kısa bir ön çalışmayla onlarca gönüllünün projede çalışmaya talip olduğunu anlatan Açıkgöz, şöyle devam etti:

"Bugün de bu projeyi resmen hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kurumlarımız, meslek odalarımız, borsamız da bu projeye sahip çıktı. Türkiye'de ilk kez uygulanacak projenin yaygınlaşmasıyla gönüllülerimizin artacağına inanıyoruz. Bu gönüllülerimizi de sürekli eğitime tabi tutacağız. 'İlk etapta 100 hükümlünün 30'unu topluma kazandırırsak bizim için başarı' dedik ama Milli Eğitim Müdürümüz yüzde 90 olacağını söyledi. Bu projenin Türkiye değil dünya projesi olacağını düşünüyorum. Avrupa Birliği'nden de destek alıp projeyi daha da geliştireceğimize inanıyorum. Şimdiden toplumun huzur ve refahı için çalışan tüm gönüllülerimize, kurum ve kuruluşlarımızın yetkililerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ise bir şekilde hükümlü hale gelmiş insanımızın toplumdan soyutlanmamasının, topluma kazandırılması açısından HUYAP'a destek verdiklerini belirtti. Akkaya, "Dileriz bu proje hedeflenen noktalara ulaşır ve insanımızı yeniden kazanmak açısından güzel vesilelere sebep olur" dedi.

SUÇLULAR TOPLUMA DÖNECEK

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Erbil ise HUYAP'ın sadece şüpheli, sanık ve hükümlülerin değil, toplumun huzuru amaçlanarak hazırlanan bir proje olduğunu vurguladı. Erbil, "Suçlular nasıl toplumdan çıkmışsa topluma döneceklerdir. Onları topluma en iyi şekilde tekrar katmak bu projenin amacıdır. Suçluyu kazırsanız altından insan çıkar" diye konuştu.

PROJE BATAKLIĞI KURUTACAK

Projenin uygulanmasını üstlenen kurumunun Müdürü Mustafa Güday ise Denetimli Serbestlik Müdürlüğü olarak şüpheli, sanık ve hükümlülerin topluma en iyi şekilde kazandırılması için çalıştıklarını belirtti. Doğada bataklıkları kurutmanın tek çaresinin okaliptüs ağacı olduğunu dile getiren Güday, toplum içindeki bataklığı da gönüllülerimizin kurutacağını belirterek, suçlulara sevgi ve ilgiyle yaklaşmanın bu yoldaki en büyük silah olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Denetimli Serbestlik tedbiri altındaki kişilerle bu kişilere örnek rol model olabilecek, rehberlik yapabilecek kişiler sevgi bağlarıyla bir araya gelecek. Bu kişiler doğal ortamlarda bir araya gelecek. Kendisiyle ilgilenilen kişi, kendisiyle ilgilenildiğini bilmeyecek. Birlikte sinemaya gidecek, yemek yiyecekler. Gönüllülerimiz şüpheli, sanık ve hükümlülerin sıkıntılarını bulup, bunlara çözüm arayacak ve içlerindeki kötü duyguları atmalarını sağlayacak."

GÖNÜLLÜLERE EĞİTİM

Konuyla ilgili protokolün imzalanmasının ardından Eğitim Danışmanı ve Yaşam Koçu Bülent Gardiyanoğlu, ilk gönüllülerle kurum temsilcilerine eğitim verdi. Gardiyanoğlu, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen projenin başarıya ulaşacağına yürekten inandığını dile getirdi. - Burdur

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hükümlüler Topluma Kazandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement