İAOSB'de Bayan Çalışanlara Özel Sağlık Taraması - Son Dakika
Güncel

İAOSB'de Bayan Çalışanlara Özel Sağlık Taraması

İAOSB, TÜGİAD Ege Şubesi işbirliği ile hayata geçirilen; "Bölgedeki bayan çalışanlara yönelik yapılan Rahim Ağzı Kanseri bilgilendirme toplantısı ve tarama testi çalışması" ile bu konuda önemli bir farkındalık yaratılmasını sağladı.

27.05.2014 13:31

Dünya üzerinde her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olan ve değişik ülkelerde yapılan çalışmalarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olan Serviks ( Rahim Ağzı ) kanseri konusunda İAOSB' deki bayan çalışanlar bilgilendirildi.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Seminerleri kapsamında Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi işbirliği ile düzenlenen Rahim Ağzı Kanseri semineri ve smear tarama testi, TÜGİAD Ege Şubesi Sağlık Komisyonu Başkanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Operatör Doktor Özlem Gültekin tarafından Bölge Müdürlüğü Binası'nda gerçekleştirildi. Test sonuçları ise Frozen Patoloji Laboratuvarı'ndan Patoloji Uzmanı Dr. Evren Kadıoğlu Yılmaz tarafından tahlil ederek sonuçları katılımcılarla paylaşılacak.

Bilinçsizlik, zaman darlığı gibi çeşitli nedenlerden dolayı doktora gidemeyen bayan çalışanların yoğun ilgi gösterdiği seminerde Dr. Özlem Gültekin, katılımcılara önemli bilgiler aktardı. Toplantıda, çoğu kanserin genetik geçişli olduğunun altını çizen Jinekolog Operatör Doktor Özlem Gültekin, yalnızca karaciğer ve rahim ağzı kanserlerinin virüs nedeni ile meydana geldiğini söyledi. Hepatit B virüsünün karaciğer kanserine, HPV virüsünün de rahim ağzı kanserine neden olduğunu vurgulayan Gültekin, özellikle HPV virüsünü kapan kişi sayısının tüm dünyada her geçen gün arttığını söyledi. Söz konusu virüsün cinsel yolla bulaştığını bildiren Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"HPV virüsü yalnızca cinsel yolla bulaşır. Bu konuda kadınlarımızın bilinçlenmesi oldukça önemli. HPV virüsü erkeklerde de genital siğile yol açabilir ve hiçbir belirti olmadan HPV virüsü için taşıyıcı olabilir. Yani hiç bir şikayeti olmayan bir erkek de HPV virüsü taşıyor olabilir ve HPV virüsünü partnerlerine bulaştırır. Söz konusu virüsü erkek 10 yıl önce almış da olsa, virüs yok olmaz ve 10 yıl sonra partnerine bulaşabilir. HPV virüsünün bazısı sadece siğil yapar bazısı da rahim ağzındaki hücreleri değiştirir. Bağışıklık sisteminize bağlı olarak virüs kötü huyluysa 1 kaç yıldan 10 yıla kadar olan süreçte rahim ağzı kanserine neden olur.

Smear testi, hücrelerdeki değişikliğin başladığı ilk zamanlarda bile sonuç elde etmemizi sağlar. 'Rahim ağzındaki hücrelerde değişiklikler başlamış, hemen tedaviye başlayın' sinyalini bize verir. Bu tedaviler oldukça basit tedavilerdir. Virüsü kaptıktan sonra hücrelerde meydana gelen değişiklikler 3 evreye ayrılır. Her biri bir öncekinden daha ileri boyuta taşınan hücresel değişiklik evrelerinin ardından hasta, kanser öncesi döneme girer ve ardından 'kanser hastası' olur. Ancak ne yazık ki hastalar kanser olduktan sonra meydana gelen şikayetlerin ardından bize başvuruyorlar. Bu aşamada rahim de alınsa, radyoterapi-ışın tedavisi de verilse hastalık hızla ilerliyor. Amacımız kanser olmadan önlem almak. Bu test ile bunu keşfediyoruz. İlk iki evrede yakalarsak oradaki hücreleri tamamen öldürüp ilerlemesini durdurabiliyoruz. Bu o kadar değerli bir test ki yalnızca 30 saniyemizi alıyor. Bu kanser, dünyada çok sık görülüyor, erken tanıda kanserden yüzde yüz kurtuluyorsunuz, geç kalırsınız da ne yazık ki kurtulma şansı az oluyor."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İAOSB'de Bayan Çalışanlara Özel Sağlık Taraması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement