İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Paralel Yapı" soruşturmalarıyla ilgili, "260 bin kişilik polis teşkilatında bizim bu meselelerden dolayı görevden alınan, tayin edilen insan sayısı son derece az. 260 bin kişilik bir polis teşkilatından bahsediyoruz, tam tersine bir moral motivasyon geldi. Falan yere aidiyetle ilerleme, görevde yükselme yerine artık işini iyi yapan kanunların verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde görevini yapan belli yere geliyor, ilerleyecek. Kim kötü yaparsa da cezasını görecek, bu her kurumda böyledir" dedi.
İçişleri Bakanı Ala, Kanal 7'deki Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Ala, yasa dışı dinlemelere ilişkin "Ciddi verilere ulaşıldı mı?" şeklindeki soru üzerine, "Ulaşılmaz mı? Bir bakanın telefonunun IP numarası veriliyor, telefonu başkasının üzerinden dinleniyor. Telefon numarası belli, tapeler belli. Sahtekarlık da var yani. Kriptolu telefonlar dinlendi. Bizim bildiğimiz, casuslar böyle bir şey yapabilir, bir düşman devletin elemanları bunu yapabilir. İşte bunlar tespit ediliyor. Kim yaptı, ne yaptı. Yapıldıkça da görevden alınıyorlar. Soruşturmalar neticelenmeye başlandı, bir kısmına meslekten çıkarma öneriliyor müfettişlerce, müfettişler görevden alıyor çoğunu zaten, bir kısmına daha düşük seviyede cezalar öneriliyor, çünkü onlar amir konumda değil, memur. Sistemin kendi içerisindeki kurallarıyla devlet, devlet gibi davranmak zorundadır her zaman" diye konuştu.
"Cadı avı" gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Bakan Ala, şöyle devam etti:
"Öyle bir şey olabilir mi, Türkiye bilmem kaç yıl önceki hukuksuz ahlaksız yapılanmanın başka ülkelerde yaptığı işe denir o, isteseniz de öyle bir şey mümkün değil. Bunu devletin işleyişini bilmeyenler söylüyor. Bunu üretenler de şu psikolojiyle üretiyor, onu da bilesiniz; 'olup bitene bakınca hayret ediyorsunuz, 'Paralel yapı' önce kişiyi tespit etmiş, daha hiç bir suç yok, bir şey yok, sonra dosya açmış sonra içine ne varsa, duyduğu her şeyi doldurmuş, gazetede çıkan her şeyi kendi uydurduğu her şeyi doldurmuş. Sonra o kişiyi almış, 1,5 yıl dinlemeye başlamış, dinledikçe de ne konuşulmuşsa içine koymuş, şimdi o bir cadı avıdır. Ama o normal bir devlet işleyişinin yapacağı şey değildir. Onun için bizim de öyle yapacağımızı, zannederek bir panik halinde onu yaymaya çalışıyorlar. Biz devletin prosedürlerini işletir, kurallara uygun kanunlara uygun, ama sonuç alıcı biçimde işimizi yapar yolumuza devam ederiz."
-"Artık işini iyi yapan, ilerleyecek"
İçişleri Bakanı Ala, 'Paralel Yapı' soruşturmalarının kamu görevlilerinin moral motivasyonu ve çalışmalarını nasıl etkilediğine yönelik soru üzerine, "Kara propaganda denen şey bu, tam tersine aynı yapı hiç kimsenin kendilerinden başka bir yere gelmesini, bir makama gelmesine, ilerlemesine izin vermemiş. Aslında 260 bin kişilik polis teşkilatında bizim bu meselelerden dolayı görevden alınan tayin edilen insan sayısı son derece az. 260 bin kişilik bir polis teşkilatından bahsediyoruz, tam tersine bir moral motivasyon geldi. Falan yere aidiyetle ilerleme, görevde yükselme yerine artık işini iyi yapan kanunların verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde görevini yapan belli yere geliyor, ilerleyecek. Kim kötü yaparsa da cezasını görecek, bu her kurumda böyledir" değerlendirmesini yaptı.
"Amir, memur ilişkisinin ne olduğu kurallarda belli, hiyerarşinin dışında bir hiyerarşi oluşmuş, böyle bir devlet yürümez" diyen Bakan Ala, "Amir, memurundan talimat alır hale gelmişti, bazı birimlerde bu vardı. Bu saklı gizli bir şey değildi ki" dedi.
Sınav sorularının alınarak başka yerlere önceden dağıtıldığı yönünde ciddi kuşkuların oluştuğundan, ihbarlar bulunduğundan bahseden Ala, bunların da soruşturmalar kapsamında incelendiğini ve gereğinin yapılacağını belirtti.
Bu "Paralel Yapı"nın gücünün kırılıp kırılmadığı yönündeki soru üzerine ise Ala, devlet içerisinde böyle yapıların çok güçlenmesinin ileriye gitmesinin mümkün olmadığını, bu devletin ta Roma'dan Bizans'tan tevarüs etmiş gelenekleri bulunduğunu, devletin tehdit algıladığı sırada bu tür yapılara müdahale ederek, mevzuyu bitirdiğini dile getirdi.
-Cumhurbaşkanlığı seçimi
İçişleri Bakanı Ala, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olmasını isteyip istemediği yönündeki soru üzerine, AK Parti'nin Anayasa'nın imkan verdiğinden daha fazla demokratik kuralları parti içinde işlettiğini belirterek, "Biz de orada açık bir biçimde fikirlerimizi söylüyoruz. Süreçler tamamlanıp kararlar oluşturulmadan buralarda kamuoyuna açık değerlendirmeler yakışık almaz. Çünkü kurallar işliyor, işlemese yaparsınız, kurallar ve kurumlar işletildiği için dışarıda bunu söylemeye ihtiyaç hissetmiyorsunuz. Orada konuşulacak, bir karara varılacak, ondan sonra da sonuçlanan kararın gerçekleşmesi için çalışacağız" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı adayının açıklanması ne zaman netleşeceği yönündeki soru üzerine ise Ala, "Onu Sayın Cumhurbaşkanımız da sayın Başbakanımız da açıkladılar. Mayıs ayı içinde netleşir diye açıkladılar. Burada dikkat edilmesi gereken husus şu, gerçekten istişareler, demokratik mekanizmalar, tartışmalar, kurumlar içinde ciddi bir biçimde, gelişmiş demokrasiye yakışır biçimde işletiliyor. Onun için o mekanizmaların işletilmesi tamamlanır ondan sonra da karar verilir" dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi ve Cumhurbaşkanının yetkilerinin genişletilmesine ilişkin bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulduğu Ala, Türkiye'nin sürekli eş zamanlı ve çok alanlı olarak reformlara ihtiyacı bulunduğunu söyledi.
"Biz düzenlemeyi yaptık artık bundan sonra böyle devam edelim diyebileceğimiz bir dünyada yaşamıyoruz" diyen Bakan Ala, Türkiye'nin birçok kurum ve kuralı askeri vesayetler döneminden alıp bugünlere getirdiğini söyledi. AK Parti'nin birçok kurum ve kuralın demokratikleşmesi için önemli adımlar attığını dile getiren Ala, muhalefet partilerinin de ülkenin siyasetine, gidişatına katkıda bulunma iştiyakı içinde olsalar Türkiy çok hızlı mesafeler alır. Siyasetin gücüne muhalefet de dahildir. Anayasayı değiştirmeniz gerekiyor, reformları yapabilmek için, Anayasa'yı değiştirmek için de muhalefetin desteği gerekiyor. Kaç kez bu Anayasa'yı değiştirelim diye çağrıda bulunduk. Gelin yeni bir Anayasa yapalım. Bu sistem Türkiye'yi daha ileri taşımaya yetmiyor, demokrasi yetmezliği var."
-Çözüm süreci
Tunceli'de de görev yaptığını belirten Ala, AK Parti hükümetleri zamanında atılan demokratik adımların çözüm süreci atmosferini oluşturduğunu belirterek, "Demokrasi derinleştikçe ve geliştikçe, halkın oradaki teröre olan desteğini azalttı. Denklem böyledir, terörist olaylara desteği azaldı. Bütün bölge halkı, Türkiye'de artık bu meselenin çözülmesini istiyor. Yüzde 90'ların üzerinde bu meseleyi çözün diyor artık. Terörü bitirecek, artık annelerin ağlamayacağı, insanların heder olmadığı, gençlerin Türkiye'nin geleceği için çalıştığı bir Türkiye için politikalar üretiyoruz ve uyguluyoruz. Hızlı bir biçimde netice almayı arzu ettiğimiz bir süreçtir" şeklinde konuştu.
Ala, Türkiye'nin Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkeler standartlarında demokrasi ve ekonomi hedefi olan bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Eski terminolojiyi kullanmanın Türkiye'ye bir faydası yok. Kişisel temel hak ve özgürlükler üzerinden yürütmediğimiz bir politika başarılı olmaz. Temel hak ve özgürlüklerin gerektirdiği her türlü açılımı yapıyor ve yürütüyoruz. Despot bir rejim kimin ne işine yarar" dedi.
Türkiye'nin terör sorununu çözmüş olarak yoluna devam edeceğini belirten Ala, çatışmasızlık ortamının sorunun çözülmesi için bir iklim oluşturduğunu, ama ortada olan sorunu da çözeceklerini anlattı.
Ala, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın eski Türkiye'nin jargonlarını bir kenara bırakarak, Yeni Kapı Meydanı'nda kutlanmasını ve gerekirse işçileri oraya bedava götüreceklerini, hükümet olarak üzerilerine düşeni yapmak istediklerini söyledi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › İçişleri Bakanı Ala Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?