İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gaziantep'te Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gaziantep'te Açıklaması

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gaziantep\'te Açıklaması

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Çözüm sürecini şarta bağlayan, belli koşullarla bunu sınırlı gören bir anlayışı kabullenmemiz mümkün değil."

23.02.2013 16:22

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Çözüm sürecini şarta bağlayan, belli koşullarla bunu sınırlı gören bir anlayışı kabullenmemiz mümkün değil. Herkes bu süreçte sorumluluk anlayışıyla, katkı koyacak bir anlayış içinde olmalı" dedi.

Güler, bazı programlara katılmak üzere geldiği Gaziantep'te Vali Erdal Ata'yı ziyaret ederek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Bir hafta içerisinde görüşme olmazsa, bu süreç biter" şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine Güler, şöyle konuştu:

"Çözüm sürecini şarta bağlayan, belli koşullarla bunu sınırlı gören bir anlayışı kabullenmemiz mümkün değil. Herkes bu süreçte sorumluluk anlayışıyla, katkı koyacak bir anlayış içinde olmalı. Bunu sadece bir tarafa yükleyerek, bunun dışında kimse kendisini tutamaz. Ben bütün bunları, süreç içerisinde herkesin üzerine düşen sorumluğu yerine getirmesi gerektiğini şeklinde cevaplıyorum. Eylemleriyle, söylemleriyle, herkes bu sürece katkıda bulunmalı. Sayın Başbakanımız ifade etmiştir; bu bir turnusoldür, herkesin samimiyeti ortaya çıkacaktır. Bunu çözecek olan irade AK Parti iradesidir. Bunu çözecek olan irade sayın Başbakanın iradesidir, bu konudaki azmidir, kararlılığıdır.

Arkamızdaki toplumsal destek ve arkamızdaki siyasi güç, Türkiye'nin bu süreçte sorunu çözmesi için çok önemli bir fırsattır. Bunu herkesin iyi değerlendirmesi lazım. Bu anlamda biz elimizi değil gövdemizi de taşın altına koyduk, herkesten de benzer davranışları bekliyoruz. Şarta bağlayan veya belirli bahanelerle bu iş olmaz. Herkes samimiyetle koysun, ben kimseyi de suçlamıyorum bu konuda. Biz bu süreçte söylenenlere değil yapılanlara ve gelinen noktaya bakarak haritamızı belirleyeceğiz. O anlamda ben yine de herkesin samimi katkılarının devam etmesi gerektiğini söylüyorum buradan."

-"Herkes bu sorunun çözümü konusunda hem fikir"-

Güler, bir başka gazetecinin de açıklanan AK Parti anketiyle ilgili BDP Genel Başkanı Demirtaş'ın "Anket yapmayı bıraksınlar, anket sonuçları değil gönüllerde alınan sonuçlar önemlidir" açıklaması ve " Sinop'ta yaşanan olayla ilgili son durumun" sorması üzerine, şöyle konuştu:

"Biz bir merkez partisi olarak Türkiye'de yüzde 50 oy alma başarısı gösteren ve Cumhuriyet tarihindeki siyasi partiler içerisinde 3 dönem trendini yükselerek götüren tek siyasi partiyiz. Biz halkın algısını çok iyi ölçüyoruz. Çözüm sürecinde bütün herkesin 'bu sorunun artık Türkiye'nin mutlaka çözmesi gereken bir sorunu' olduğunu düşündüğünü de biliyoruz. Bölge halkı da başta olmak üzere, 'ben o bölgenin temsilcisiyim, Mardin milletvekiliyim' artık herkes bu sorunun çözümü konusunda hem fikir. Bu toplumsal desteği heba etmemeliyiz. Böylesine bir algı bizim bu sorunu çözmemiz için de en büyük desteğimizdir. Bu konudaki çabalarımız sürecek."

-"Herkes birbirinin varlığına tahammül etmelidir"-

Güler, Sinop'ta yaşanan olayla ilgili son durumu ise şöyle değerlendirdi:

"Sinop'la ilgili elbette bizim genel prensibimiz şudur; Sayın Başbakanımız da ifade etti. Hangi partiye mensup olursa olsun, hangi görüşte olursa olsun, her milletvekili Türkiye'nin her bölgesinde, sadece Karadeniz'de değil, siyasi faaliyetlerini özgürce sürdürebilmelidir. Herkes birbirinin varlığına tahammül etmelidir. Saldırganca davranışlar zaten hukuken suç niteliğindedir. Bizim karşılıklı tahammülü ön plana çıkaran yaklaşımlara ihtiyacımız var. Bu nedenle de bir suç varsa ortada, elbette ki devletin, milletvekilleri başta olmak üzere herkesin, can ve mal emniyetini sağlamak gibi yükümlülüğü vardır. Bunu tabii ki elbette sağlayacağız.

Sinop'la ilgili tabii meydana gelen olaylarla ilgili olarak, müfettiş arkadaşlarımız gerekli tespitleri yapıyor. Kimin nerede ihmali varsa onlar tespit edilecek, tabi kanuni gereği de yapılacak. Orada bulunanlarla ilgili olarak zaten sosyal medyada ve diğer basında, televizyonlarda yer alan görüntülerde de elbette belli tespitler var. Biz bu karşılıklı suçlamalarla da bir yere varamayız, vakit de kaybedemeyiz. Ama sorunun gerçeğine inmek ve çareleri ona göre almak durumundayız. Ben Türkiye'nin normalleşmeye devam edeceğine inanıyorum."

Bu konuda da zorlu yollar olduğunu ifade eden Güler, "Sayın Başbakanımız geçtiğimiz hafta Mardin'deydi. Mardin merkezde, Midyat'ta ve Kızıltepe'de çok büyük kalabalıklara hitap etti. Oradaki bir sözünü söyleyerek noktalayacağım buradaki söyleyeceklerimi; Savaş kolaydır, barış zordur. Barışa katkıda bulunmak isteyen herkes, bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmelidir. Biz zor olanı başarmaya talibiz ve Türkiye'de inşallah bu anlamda düze çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.

Güler'in ziyaretine AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak ve Ali Şahin ile Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın ve İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan ile ilgili kurum ve kuruluş müdürleri de katıldı.

Muhabir: Orhan Çiçek/ Veli Gürgah

Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gaziantep'te Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement