TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Balyoz davasındaki tahliyelere ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin esasa ilişkin karar vermesi söz konusu değildir. Verdiği kararlar usulün eksik işlemesinden kaynaklı, hak ihlaline dayanan hadiselerdir" dedi.
AK Parti Çankırı İl Danışma Meclisi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Şahin, Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun AK Parti hükumeti tarafından getirildiğini söyledi.
Anayasa Mahkemesinin esasa girmeden, usul kaynaklı hak ihlali varsa buna ilişkin değerlendirme yapmakla yükümlü olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
"Balyoz'da, dijital verilerin sıhhati konusunda tereddüt söz konusu ve bu dijital verilerin yeterince irdelenmediğinden bahisle başvurucuların hak ihlali gerçekleştiği noktasında itiraz var. Bu itirazları değerlendiren Anayasa Mahkemesi kısa kararında, başvurucuların 20'ye yakın farklı yerlerden rapor alınmasına rağmen, soruşturma aşamasında ve kovuşturma aşamasında bu verilerin değerlendirilmeden dijital verilere dayanarak karar verilmesinin usulü eksiklik olarak ifade ediyor."
Şahin, bir diğer başvurunun ise dönemin Genelkurmay Başkanı'nın dinlenmemesi olduğunu belirterek, "Dönemin Genelkurmay Başkanı ve Aytaç Yalman'ın ifadelerine başvurulmadan bu şekilde karar verilmiş olmasının usulen eksiklik olduğunu ifade ediyorlar ve buna yönelik itiraz var. Anayasa Mahkemesi de 20'ye yakın başvuru olmasına rağmen, bu 2 konuda hak ihlali olduğu gerekçesiyle yeniden yargılanmanın yolunu açıyor" ifadesini kullandı.
"Bu karar mutlak değil, sonuç itibarıyla yerel mahkemenin hak ihlaline ilişkin bu hususu yeniden düzenlemesi gerekir" diyen Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Öncelikle burada yapılan, infazın durdurulmasıdır. Kesinleşmiş mahkumiyet hükmü vardır. İnfaz durdurulmak suretiyle dosyanın hükümlüleri salıverilmiştir. Süreç içerisinde yeniden yargılanma kararını verecek olan yine yerel mahkemedir. Yeniden yargılanma kararıyla sadece 2 husus yeniden değerlendirilmek suretiyle karar verecektir. Millette 'Anayasa Mahkemesi güçlendirilmiş temyiz mahkemesi haline mi dönüştü' noktasında algı söz konusu. Anayasa Mahkemesinin esasa ilişkin karar vermesi söz konusu değildir. Verdiği kararlar usulün eksik işlemesinden kaynaklı, hak ihlaline dayanan hadiselerdir. Yerel mahkemeler ve Yargıtay işin esasını belirleyecek olan mercilerdir."
Son Dakika › Güncel › İdris Şahin: 'Anayasa Mahkemesinin esasa ilişkin karar vermesi söz konusu değildir' - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?