Asırlardır iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve nohut mayası ile üretilen Tekirdağ çöreği, sadece Ramazan'da tüketiliyor.
Tekirdağ'a özgü olan ve sadece Ramazan aylarında üretilen çöreğin ünü, damaklarda bıraktığı tatla ülke sınırlarını aştı. Asırlardır sadece Ramazan ayında üretilen ve gelenek halini alan Tekirdağ çöreği, her köşe başında, simit tezgahlarında satılıyor. Tekirdağlıların büyük ilgi gösterdiği çöreği, yurtdışındaki gurbetçiler de istekte bulunuyor.
TEKİRDAĞ RAMAZAN ÇÖREĞİNİN ÜNÜ ALMANYA'YA KADAR ULAŞTI
Merkez Süleymanpaşa ilçesinde köşe başlarında simitçi tezgahında Tekirdağ çöreği satan İsmail Kırbaş, şehirlerine özgü çöreğin sadece Ramazan ayında üretildiğini belirtti. Asırlık geleneğin ününün Almanya'ya kadar ulaştığını da dile getiren Kırbaş, "48 yıldır Ramazan çöreği satıyorum. Çok uzun zamandan beri geçmişten gelen bir gelenektir. Tekirdağ'a özgü olan asırlık bir lezzettir. Başka bir yerde de çıkmaz. Tekirdağ halkı, bunu benimsemiş, sevmiş. Peynir ve kaşar ile tüketildiğinde daha lezzetli olur ve daha çok tüketilir. Tanesi 3 TL'dir ve günde 400-500 tane satıyorum. Buradan İstanbul'a gidiyor, Ankara'ya gidiyor. Mesela İstanbul'a, Ankara'ya taşınan Tekirdağlılar, sipariş olarak istiyor. İzmir'e hatta Almanya'ya kadar yolladım" dedi.
DEDELERDEN KALMA ASIRLIK GELENEK
Ramazan çöreğinin, 11 ayın sultanı olan Ramazan ayında üretildiğini ve satıldığını dile getiren simitçi Şükran Kılıç, çöreğin lezzetli olduğunu söyledi. Kılıç, "Bu gelenek çok eskiye dayanıyor. Nenelerden dedelerden kalma bir gelenektir. Günde 200 tane satıyorum. Ustalarımız bunu özenle pişiriyor. Tekirdağlılar da severek tüketiyor" diye konuştu.
Ramazan Çöreği almaya gelen emekli öğretmen Melahat Yılmaz ise, her Ramazan ayında çörek aldığını ifade ederek, "Bunlar nohuttan yapılıyor. Çok güzel nohut kokuyor. Yıllardan beri tüketiyoruz. Tekirdağ'ımıza has bir lezzet" ifadelerini kullandı.
SADECE TEKİRDAĞ'DA YAPILIYOR
On yıldır Tekirdağ'da yaşadığını belirten çörek ustası Yaşar İşeri de, yaptıkları Ramazan çöreğinin tarifini anlatarak, çörek yapımının zor bir süreç olduğunu belirtti. Çörek ustası İşeri, "Burada uzun zamandır Ramazan ayında çıkan bu Tekirdağ çöreği, buraya özgü bir gelenektir. Bu sadece nohuttan yapılan bir çörektir. Nohuttan başka bir şey konulmuyor. Bu nohutları akşamdan şişeye koyuyoruz. Nohutlar şişeden mayalandıktan sonra, onu hamurla karıştırıyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra 2,5 saat falan dinlendiriyoruz. Ondan sonra tezgahta işletiyoruz. Tekrar onu tavalara diziyoruz. Tavalara dizdikten sonra kabartmaya atıyoruz. Çöreklerimiz kabartmada 40 dakika gibi bir süre kaldıktan sonra fırına atıyoruz ve işlemimiz burada tamamlanmış oluyor. Bu çörekler Tekirdağ'dan başka bir yerde yapılmıyor. Bir yapılsa, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde yapılıyordur. Ama Tekirdağ'a özgü bir gelenektir. Ramazan ayında simit yapmıyoruz sadece Ramazan çöreği yapıyoruz" şeklinde konuştu - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Güncel › İftar Sofralarının Asırlık Geleneği Tekirdağ Çöreği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?