İlaçta 'Döviz Kuru' Krizi - Son Dakika
Güncel

İlaçta 'Döviz Kuru' Krizi

İlaçta \'Döviz Kuru\' Krizi

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, euronun 2.90 seviyesinde olmasına rağmen ilaç alımında döviz kurunun 1.95 liradan hesaplandığını belirterek, kur baskısının devam ettiği sürece ilaç tedariki ile ilgili sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi.

23.05.2014 10:13

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, euronun 2.90 seviyesinde olmasına rağmen ilaç alımında döviz kurunun 1.95 liradan hesaplandığını belirterek, kur baskısının devam ettiği sürece ilaç tedariki ile ilgili sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi.

Antalya Eczacı Odası tarafından eczacıların mesleki sorunlarının görüşüldüğü toplantıya TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay ile TEB Merkez Heyeti Üyesi Murat Levent Koçak konuşmacı olarak katıldı. Toplantı Soma'da hayatını kaybeden maden işçileri için eczacıların saygı duruşunda bulunmasının ardından başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, Eczacılık Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda, ilaç fiyat kararnamesi, ilaç alım protokolü hakkında eczacılara bilgi verileceğini aktardı.

İTHALATÇILARIN İLAÇ GETİRMEME SORUNU

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay da OECD ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılasının ortalama yüzde 9.2 lirasını sağlık harcamalarına ayırdığını, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 5.4 olarak gerçekleştiğini ifade etti. OECD ülkeleri ortalamasına göre bir kişinin yılda 497 dolar, ABD'de 995 dolar Türkiye'de ise 106 dolar ilaç harcaması yaptığını aktaran Kızılay, Türkiye'de ilaç harcamasının çok olduğu yönündeki söylemleri eleştirdi. Türkiye'de euronun 2.90 seviyesinde olmasına rağmen global bütçe uygulamaları nedeniyle ithal ilaçlardaki kur düzenlemesinde euronun 1.95 liradan hesaplandığını ifade eden Kızılay, ilaçtaki kurun düşük olması nedeniyle bazı ithalatçıların Türkiye'ye ilaç getirmemesi gibi sorunlarla karşılaşıldığını söyledi.

'DÖVİZ KURU 2.20 OLSUN' TALEBİ

Kur seviyesini daha makul seviyeye yükseltip, ilaca ayrılan bütçenin OECD ortalamasına getirilmesi gerektiğini kaydeden Kızılay, kur baskısı devam ettiği sürece ilaç tedariki ile ilgili sıkıntıların yaşanabileceği uyarısında bulundu. Zabun, şöyle konuştu:

"En azından 2.20'lerde kurun düzenlenmesi sektöre soluk aldıracaktır. Bu şekilde bir baskıya ilaç harcamalarını baskı altında tutmak söz konusu olmaz. Burada yapılması gereken kuru daha makul seviyede tutup ilaca ayrılan bütçenin OECD ülkeler ortalamasına getirilmesi. OECD üyesi ülkelerin ortalama ilaca yatırdıkları pay gayri safi yurtiçi hasılanın 1.3'ü kadar Türkiye'de ise bu 0.95 civarında tutuluyor. Bu baskı devam ettiği müddetçe önümüzdeki süreçte ilaç tedariki ilgili sıkıntılı durum olabilecek."

FİYAT ARTIŞI TEHLİKESİ

Döviz kurunun artması halinde ilaç fiyatlarında bir miktar artış yaşanabileceğini dile getiren TEB Genel Sekreteri Kızılay, kurda düzenleme yapılmazsa da yurt dışından ilaç ithal edilmeye başlanması halinde bir liralık ilaca 3 lira ödenmesi gerekeceğini söyledi. Kızılay, bu durumun ilaç tedariki sorunu ve daha fazla harcamayı beraberinde getireceğini ifade etti.

KANSER İLAÇLARINDA SIKINTI YOK

Türkiye'de kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarda zaman zaman sıkıntı yaşandığından bahseden Harun Kızılay, bunun sadece Türkiye'de değil, özellikle Avrupa ve ABD'de de ilaç tedariki anlamında çok ciddi sorunlar bulunduğunu belitti. Türkiye'de kanser ilaçları ile ilgili şu anda sorun yaşanmadığını aktaran Kızılay, "Avrupa ülkelerinde de bulunan sıkıntı nedeniyle gecikme yaşanıyor. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların büyük çoğunluğu piyasada var. Sadece 10 civarında ilaçta sorun vardı, bazı yerli üreticiler bu ilaçları üretmeye başladı ve dolayısıyla bu ilaçlar da piyasaya verildi. Birkaç ilaçta gecikme yaşanıyor. Bugün itibariyle çok ciddi anlamda sıkıntı olan ilaç tedariki yok."

KANSER HASTALARINA ÇAĞRI

Vatandaşların eczanelerde bulunmayan ilaçlarla ilgili karaborsadan temin yoluna gittiğini anlatan Kızılay, özellikle kanser hastalarının tedavisi için kullanılacak ilaç temini için eczanelere başvurmasını talep etti. Kızılay, hastaların başvurduğu eczanede ilaç olmaması halinde eczacıların TEB'in yurt dışından ilaç temin etme birimine müracaat ederek, ilaç temini sağladığını söyledi.

5 BİN ECZACI EKONOMİK SIKINTIDA

Eczacıların ekonomik anlamda da ciddi sorunlar yaşadığına dikkati çeken Kızılay, "Türkiye'de 4 bin 900 eczacı meslektaşımız aylık 0 lira ile 30 bin lira arasında fatura kesiyor. Bunların kazancı vergi sonrası 1500 lira. Dolayısıyla ciddi anlamda 5 bin eczanemizin ekonomik anlamda zorluğu var. Yanında işçi istihdam eden vergi veren meslektaşlarımızın ekonomik anlamda ciddi sorunu var. Çözüm bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Yeni düzenlenecek ilaç fiyat kararnamesinde eczacı karlılığının arıttırılmasını talep eden Kızılay, ilaç karlılık oranının 100 liraya kadar satılandan yüzde 30, 200 lira üzerindekinin yüzde 16'ya çıkarılmasını ayrıca kutu başına sabit ücret eklenmesini istedi.

'ECZACILIK SEKTÖRÜ İNCELENMELİ'

Eczacıların yapısal sorunlarından birisinin de eczanelerin kümelenmiş halde kurulması olduğunu ifade eden Kızılay, ülke genelindeki 24 bin 456 eczanenin yüzde 41'inin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da bulunduğunu ifade etti. Eczacıların her türlü zorluğa rağmen zararına ilaç satarak bile ilaç tedarik hizmetini sürdürdüğünü belirten Harun Kızılay, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun eczane sektöründe inceleme yapması gerektiğini kaydetti. Eczacıların kar oranın yüzde 8 olduğunu dile getiren Kızılay, eczanelerin ekonomik yapısının canlandırılması gerektiğine dikkati çekti.

Toplantıda TEB Merkez Heyeti Üyesi Murat Levent Koçak da eczacıların meslek hakları hakkında bilgi verdi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İlaçta 'Döviz Kuru' Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement