Emin Sansar - Hatay'da bir kilim ustası, unutulmaya yüz tutan mesleğine dikkati çekmek amacıyla 45 günde 35 metre kilim dokuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyor.
Küçük yaşlardan itibaren kilim dokuyan 48 yaşındaki Abdullah Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin artık rağbet görmediğini ve unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Mesleğin tarihin tozlu raflarına kaldırılmaması için mücadele verdiğini ifade eden Akar, bunun için gece gündüz çalışarak bir zamanların gözdesi olan aba ve kilim dokumacılığını yaşatmaya çalıştığını kaydetti.
Kilim ve abanın tarihi bir kimliğinin bulunduğunu vurgulayan Akar, şöyle devam etti:
"Mesleğimin unutulmasına gönlüm razı gelmiyor. Bu mesleğin unutulmaması için bir rekor kırarak, yeniden gündeme gelmesi gerektiğine karar verdim. Bu alanla ilgili kırılan rekorları araştırdım. Uşak'ta 45 gün içerisinde yaklaşık 20 metre uzunlukta 60 metre eninde bir kilim dokunarak rekor kırılmış. Bunu geçmeyi hedefledim. Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için plan ve proje yaptım. Bu kapsamda 45 günde 35 metre uzunluğunda bir kilim dokuyacağım."
Mesleğini yeni kişilere öğretmeye çalıştığını bildiren Akar, şunları kaydetti:
"El dokuma kilim ve aba sanatında Türkiye'de usta sayısı yok denecek kadar azaldı. Her şey para değil, önemli olan sanatın ölmemesi. 45 gün içerisinde dokuyacağım 35 metreyi aşan kilimle Guinness'e gireceğime inanıyorum. Allah'ın izniyle ben bu rekoru kıracağım. Dokuyacağım kilimin enini de daha önceki rekordan fazla olması için yüzde 50 artıracağım. Uşak'ta dokunan kilimin kalınlığı yaklaşık 0,7-0,8 milimetre, benim yapacağım daha ince olacak. Rekorla amacım bu mesleğe dikkati çekerek,bunun yaşatılmasını sağlamak."
Akar ayrıcaü, İngiltere ve Almanya gibi çeşitli ülkelerden Hatay'a gelen turistlerin yaptığı kilimlere yoğun ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.
Yayıncı: A. Fatih Tekcan - HATAY
Son Dakika › Güncel › İlmek İlmek Rekoru Dokuyacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?