İngiltere'de, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek göçmenlere yönelik devlet ve çalışma yardımlarına yeni yıldan itibaren kısıtlamalar getirilmesi bekleniyor.
İngiltere, Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının AB ülkelerinde çalışmasına konan sınırlamaların bu yıl sonunda kalkacak olmasından dolayı, ülkenin "Bulgar ve Rumen akınına" uğramasından endişe duyuyor. Birleşik Krallık'ta halihazırda 100 bin Bulgaristan ve Romanya vatandaşı çalışıyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın geçen ay açıkladığı önlemlerin, gelecek ay başında yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Birleşik Krallık'a AB'den gelen göçmenler halihazırda ülkedeki maddi sistemden ve devlet yardımlarından faydalanabiliyor.
Yeni önlemlere göre, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenler ülkeye gelir gelmez devletten işsizlik ve kira gibi yardımlar alamayacaklar, 3 ay beklemeleri gerekecek. Ayrıca, İngiliz hükümeti bu kişileri ülkeye çalışmak için gelmiyorlarsa, örneğin dileniyorlarsa sınır dışı edebilecek.
Cameron konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İngiliz toplumu haklı olarak, göçmenlerin bu ülkeye gelerek kamu hizmetlerini ve devlet yardımı sistemimizi suistimal etmelerinden endişe duyuyor. Bu uygulamaları hızlandırmak, devletten geçimini sağlamak isteyen AB göçmenleri için Birleşik Krallık'ı daha az cazibeli bir yer yapacaktır. İngiltere'nin iş yapmaya açık olduğunu ancak buna katkı sağlamayacak insanları kabul etmeyeceğimizi açıkça ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
YouGov adlı araştırma şirketinin Sun gazetesi için yaptığı son ankete göre, yüzde 42, AB ülkelerinden gelen göçe sınırlama getirilmesi gerektiğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 43'ü de AB üyeliğiyle ilgili bir referandum yapılması halinde, birlikten çıkılması yönünde oy kullanacağını ifade ediyor.
Birleşik Krallık'ta Orta ve Doğu Avrupa'dan gelen yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. İngiltere'deki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti, özellikle serbest dolaşım kurallarında AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor. Yeni AB üyesi olacak ülkelerde, belirli gelir seviyesine ulaşılmadan serbest dolaşıma izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Muhafazakar Parti'nin Genel Başkanı ve İngiltere Başbakanı David Cameron, 2015 yılındaki genel seçimi kazanması halinde ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor. - London, City of
Son Dakika › Güncel › İngiltere'de Yeni AB Göçmenlik Kuralları Yıl Başında Yürürlükte - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.