Irak'ta Başbakan Maliki Karşıtı Protestolar - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Başbakan Maliki Karşıtı Protestolar

Irak\'ta Başbakan Maliki Karşıtı Protestolar

Felluce şehrinde on binlerce Iraklı, 'Direniş Cuması' diye adlandırılan cuma gösterisinde Maliki Hükümetini protesto etti.

04.01.2013 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Felluce şehrinde on binlerce Iraklı, 'Direniş Cuması' diye adlandırılan cuma gösterisinde Maliki Hükümetini protesto etti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın 80 km batısındaki Felluce şehrinde düzenlenen gösterilerde Irak Başbakanı Nuri Maliki Hükümetinin izlediği yanlış politikalar protesto edildi. On binlerce Iraklı, Bağdat'tan Suriye ve Ürdün'e giden otobanda toplanarak, cuma namazını burada kıldı.

Göstericiler, kanunsuz tutuklamalar, Irak halkının bazı kesiminin pasifize edilmesi ve terörle mücadele kanununun 4. maddesini protesto ederek, hapishanelerdeki masum kadın ve erkek tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

Cuma hutbesinde halka hitab eden Irak Ulemalar Konseyi Felluce temsilcisi Şeyh Muhammed Matar, Iraklı gençleri, meşru haklarını elde edene kadar eylemlere devam etmeye çağırdı.

Matar, "Ey gençler, ey mert insanlar, meşru haklarınızı elde edene kadar direnin. Bu intifada barışçı olsun. Buradaki toplanma, Irak halkının Sünni, Şii, Kürt, Türkmeniyle mübarek olsun. Bu intifada herhangi bir şahıs için değildir. Yalnız Irak için geldik. Iraklı politikacılara 'Bu topluluk köpük balonu mu-' diye sormak istiyorum. Ey Başbakan, bertaraf ve ufalama niçin- Biz, aynı ülkeden ve Mezapotamya'dan değil miyiz- Dicle ve Fırat'ın ülkesinden, Hz. Ali'nin çocukları, Hz. Musa Bin Kazım, Hz. Hüseyin, Ebu Hanife, Ahmed Bin Hanbel ve Abdulkadir Geylani'nin memleketinden değil miyiz- Ufalama ve bertaraf etme, terörle mücadele kanununun 4. maddesi yüzünden oldu. Ey asil Arapların evlatları, Hz. Hüseyin'in başkaldırısı gibi başkaldırın. Hz. Hüseyin zulme karşı başkaldırdı. Zulme karşı gelmek için şehit oldu" dedi.

Gösterilerde, 'Zulme hayır', 'Ufalanmaya ve bertaraf edilemeye hayır',

'Gelişi güzel tutuklanmalara hayır', 'Terörle mücadele kanununun 4. maddesine hayır', 'Mezhepçiliğe hayır, ayrıma hayır', 'Ülkenin birliğine evet' sloganları atıldı.

-"Halkınıza dönün ve ona kulak verin"-

Gösteriye katılan Şeyh Hamud El-İsavi, zulme, hacimleştirilmeye, bertaraf edilmeye, kanunsuz tutuklamalara hayır demek için, cihad toprağı olarak nitelendirdiği Felluce'de toplandıklarını söyledi.

Sünnisi, Şiisi, Türkmeni, Kürdü ve Yezidisi ile zalimin yüzüne zulmünü söylemek için toplandıklarını dile getiren el-İsavi, şöyle konuştu:

"Sünni, Şii, Türkmen, Kürt ve Yezidi, bu güzel mübarek yerde zalimlerin yüzüne zulümlerini söylemek için bir araya geldiler. Politikalar ve mezhepçiler, bizi ayıramaz. Biz, burada 'Direniş Cuması' olarak adlandırdığımız bu mübarek cumada bir araya geldik. Yeşil bölgede oturan politikacılara sesleniyorum: İçinizdeki kötü niyetlerden, tiranınızdan vazgeçin. Halkınıza dönün ve ona kulak verin. Tarihin sizden öncekilere ne yaptığını görün"

Bu arada, Maliki'yi protesto eden eylem ve göstericilerin 2. haftasını doldurduğu bugün Ramadi ve Felluce'deki gösterileriyle dayanışma amacıyla Bağdat'taki İmam Azam Ebu Hanife ve Şeyh Abdulkadir Geylani camilerinde Sünnilerle Şiiler birlikte cuma namazı kıldı. Namazda okunan hutbelerde, birlik ve beraberlik çağrısı yapılarak halka mezhepçilikten uzak durma çağrısında bulunuldu.

Muhabir: Nazmi Akyol/Ahmet Esad Şani/Mustafa Yıldız

Yayıncı: Erdem Gültekin - BAĞDAT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Başbakan Maliki Karşıtı Protestolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement