Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mayın İşleri Genel Müdürlüğü Sorumlusu Muhammed Ahmed İsmail, terör örgütü DAEŞ'in elindeki mayınların yüzde 90'ının el yapımı, üretiminde kullanılan patlayıcı maddelerin ise Suriye ve bazı Avrupa ülkelerine ait olduğunu ifade etti.
İsmail, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin örgütten geri aldığı bölgelerde ele geçirilen mayınların incelendiğini belirterek, "Terör örgütü DAEŞ'in yol kenarları ve evlere döşediği mayınların yüzde 90'ı kendi el yapımıdır. Kontrol ettiği bölgelerde bu mayınları üretiyor. Daha sonra güvenlik güçlerinin ilerleme kaydetmesini engellemek için stratejik geçiş noktalarına yerleştiriyor. Bu şekilde güçlü bir savunma mekanizması kuruyor." dedi.
"Elimize geçen ilk bilgilere göre örgütün mayınların yapımında kullandığı maddelerin bir kısmı Suriye, bir kısmı ise Avrupa ülkelerine ait" diyen İsmail, şunları kaydetti:
Peşmerge güçlerinin ele geçirdiği mayınlar üzerinde incelemeler yapılıyor. Patlayıcı maddelerin tam olarak hangi ülkeden ve ne tür bir patlayıcı madde olduğunu tespit etmek için Avrupa'dan gelen bir heyet incelemede bulunacak."
DAEŞ'in kendi ürettiği mayınların, normal fabrikalarda üretilenlerden farklı olduğuna dikkati çeken İsmail, söz konusu mayınların kısa süreli aktif olduğunu ve şarj edilerek, patlamaya hazır şekilde bekletme süresinin 3 yıla kadar uzatıldığını dile getirdi.
Terör örgütü PKK, mayınların temizlenmesine izin vermiyor
Öte yandan, Irak ve İran arasında başlayan ve yaklaşık 8 yıl süren savaştan dolayı, her iki ülkenin sınırında da birçok mayın bulunduğunu hatırlatan İsmail, terör örgütü PKK'nın o bölgeleri elinde tutmasından dolayı mayın temizleme timlerinin faaliyetlerine başlayamadığını aktardı.
İsmail, "İran-Irak sınırında bölgelerin mayınlardan temizlenmesine karar verdik ancak PKK geçişimize izin vermedi. O bölgeler Kürdistan bölgesine aittir ve izin verilmesi gerekiyordu." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Irak'ta Daeş'e Yönelik Operasyonlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?