Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi, Türkiye-Irak İlişkilerini Değerlendirdi."Türkiye, Geçtiğimiz... - Son Dakika
Güncel

Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi, Türkiye-Irak İlişkilerini Değerlendirdi."Türkiye, Geçtiğimiz...

Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi, Türkiye-Irak İlişkilerini Değerlendirdi."Türkiye, Geçtiğimiz...

Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda Irak'a hayırdan başka birşey sunmadığını söyledi.

08.08.2012 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda Irak'a hayırdan başka birşey sunmadığını söyledi.

Nuceyfi, bugün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye-Irak ilişkileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin önemli bir ülke, aziz bir komşu, Türk halkının Irak'a dost olduğunu ve geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin Irak'a hayırdan başka bir şey sunmadığını" belirtti.

Son zamanlarda iki ülke arasında sorunlar ve anlaşmazlıkların bulunduğunu dile getiren Nuceyfi, "Diplomatik ilişkilerde anlaşmazlıklar var. Burada ve orada farklı açıklamalar var. Bu ilişkiler için yeni bir görüşe ve yeni iletişim kanallarının açılmasına ihtiyacımız var. Bu ilişkilerde ortak çıkar görüşüne ihtiyacımız var. İlişkilerin iyi şekilde olması Irak'ın ve Türkiye'nin yararınadır. Bu ilişkileri bulandıracak herhangi bir durumun hikmetle ve doğru yolla düzeltilmesi lazım. Yakınlığın ve bağların olduğu bir alemde siyasi hücumun ve iletişimi koparmanın yararı olmaz. Devletler, çıkarlar ve uzlaşılar için çalışıyor. Bağları koparmak için çalışmıyor" dedi.

Nuceyfi, Türkiye ile ilişkilerin olumlu olması gerektiğini, Türkiye ile olan sorunun çözümü konusunda Meclis'in rol üstlenmeye hazır olduğunu belirterek, Türkiye ile ilişkilerin en iyi şekilde olmasını temenni etti.

Irak Hükümeti'nin "Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük'e yaptığı ziyareti ve Türkiye-Irak ilişkilerini" incelemesi ve değerlendirmesi için oluşturduğu komisyonla ilgili görüşünün sorulması üzerine Nuceyfi, şunları söyledi:

"Konu Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeden önce parlamentoda görüşüldü. Meclis'te bu ziyaret ele alındı. Meclis'teki Dış İlişkiler Komisyonu'nu, ziyaretle ilgili gerçeği öğrenmek amacıyla Dışişleri Bakanını dinlemesi için görevlendirdik. Dışişleri Bakanı, meclise gelemeyeceğini söyledi ve yerine yardımcısını gönderdi. Komisyon, bakan yardımcısını dinlemek istemedi. Bakanı bizzat dinlemek istedi. Bakanın bizzat gelip komisyona, Davutoğlu'nun ziyaretiyle ilgili gerçek ve yasal tutumu iletmesini bekliyoruz. Ziyaretle ilgili daha önce verilmiş onay var mı- Kerkük ve Erbil ziyaretine yoksa sadece Erbil ziyaretine mi izin verilmiş. Bunlar henüz açığa kavuşmuş değil. Meclis dünkü oturumunda bu ziyaretle ilgili bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon, Davutoğlu'nun ziyaretini ve Türkiye-Irak ilişkilerini değerlendirecek."

Irak'ın egemenliğini koruyacak ciddi adımlar atılması ve komşu ülkelerle iyi ilişkilere önem verilmesi gerektiği vurgulayan Nuceyfi, Irak ve bölgenin siyasi ve güvenlik alanında artan bir gerginliği müşahede ettiğini, bu gerginliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Muhabir: Nazmi Akyol

Yayıncı: Selçuk Aval - BAĞDAT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi, Türkiye-Irak İlişkilerini Değerlendirdi.'Türkiye, Geçtiğimiz... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement