"Sermaye Piyasası Kanuna'na muhalefet" iddiasıyla yargılandıkları davada beraat eden iş adamı Aydın Doğan ve kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 4 sanığın, Yargıtay'ın bozma ilamının ardından yeniden yargılanmasına başlandı. Mahkeme, önceki kararında direnerek, 4 sanık hakkında yeniden beraat kararı verdi.
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duurşmaya, sanık Aydın Doğan ile taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, daha önce hakkında verilen beraat kararı Yargıtay tarafından bozulan Aydın Doğan'a, bozma ilamına karşı diyecekleri soruldu.
Doğan, yurt dışındaki şirketlerinin, Hazine'nin verdiği izinle bir kısım vergi muafiyeti kolaylıklarından yararlanarak ve olası ekonomik kriz durumlarında diğer şirketlerini de güvence altına almak amacıyla yasalara uygun şekilde kurulduğunu söyledi.
Bu tür şirketlerin ilk olarak kurulmaya başlandığı 1970'li yıllarda, kendilerinin de dünyadaki uygulamalar paralelinde bu şirketlerin kurulması yönünde çalışmaları olduğunu anlatan Doğan, söz konusu şirketlerin diğer küçük yatırımcıyı mağdur edecek herhangi bir nitelik taşımadığını ifade etti.
Doğan, davanın, SPK tarafından, küçük yatırımcının haklarını koruma iddiasıyla açıldığını kaydederek, SPK'nın iddiasının aksine küçük yatırımcı aleyhinde en ufak bir zararın söz konusu olmadığını savundu.
Aydın Doğan, teknik bir yanlışlık olduğunu ifade ederek, Yargıtay'ın bozma kararını kabul etmediğini söyledi.
Duruşmada söz alan sanık avukatları da mahkemenin eski kararında direnmesini talep etti.
Mahkeme, 6 Temmuz 2011'de tüm sanıklar hakkında verdiği beraat kararında direndi. Mahkeme, Aydın Doğan, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu'nun, atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
Davanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, soruşturmanın, SPK'nın, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ ile Doğan Gazetecilik AŞ yöneticileri hakkında, gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin ithalatı işlemlerine fiili olarak katkısı bulunmayan Doğan ailesinin, yurt dışında kurulu şirketleri üzerinden karşılamak suretiyle "görevi kötüye kullanma" suçunu işledikleri iddiasıyla, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruyla başladığı anlatılıyordu.
Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma sonucunda, eylemin, "görevi kötüye kullanma" suçunu oluşturmadığı, "SPK Kanunu'na muhalefet etmek" kapsamında kaldığı kanaatine vardığı belirtilen iddianamede, bu nedenle soruşturma dosyasının, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildiği kaydediliyordu.
İddianamede, bahsedilen eylemlerle haksız şekilde menfaat sağlandığı iddiasıyla soruşturma dosyasına SPK tarafından üç üniversite öğretim üyesinin imzasını taşıyan bir hukuki mütalaa eklendiği ifade ediliyordu.
Rapor ve hukuki görüşlerin değerlendirilmesinin mahkemeye ait olduğu belirtilen iddianamede, Aydın Doğan, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu'nun, 2 yıl 8 ay ile 8 yıl 9 ay arasında hapis cezası öngören 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/A-6 ve TCK'nın 43/1. maddesi uyarınca yargılanması istenmişti.
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, yaptığı yargılama sonucunda sanıklar Aydın Doğan, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu'nun, atılı suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar vermişti.
Yargıtay 7. Dairesi ise Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan düzenleme nedeniyle verilen beraat kararını tekrar gözden geçirilmesi için bozarak, dava dosyasını mahkemeye iade etmişti. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İş Adamı Aydın Doğan Hakkındaki Dava - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?