Global Düzlemde Türkiye'nin Rolü ana temalı SWIFT İş Forumu Türkiye, bugün İstanbul Intercontinental Otel'de yaklaşık 200 kişinin katılımı ile düzenlendi. Forum, finansal düzenleyici kurumları ve politika yapıcıları, üst düzey bankacıları, akademisyenleri ve iş dünyasının önde gelen diğer profesyonellerini bir araya getirdi. Katılımcılar, Türk bankacılık sektörünü bekleyen fırsatları ve zorlukları tartıştılar.
İş dünyasına ve finans sektörüne yönelik büyük küresel buluşmaları hayata geçiren SWIFT'in Türkiye'deki bu ilk etkinliği, yeni iş fırsatları yaratabilecek ve bölgedeki gelişmelere ışık tutacak, stratejik ve üst düzey bağlantılar kurma imkanı sağlayan bir platform sundu.
Açılış konuşması SWIFT'in Pazarlama Kurulu Başkanı, Strateji Departmanı Başkanı ve Yürütme Kurulu üyesi Javier Pérez-Tasso tarafından gerçekleştirildi. Tasso konuşmasında 'Türkiye uluslararası piyasalarda önemli bir aktör, yabancı sermayeyi çeken önemli bir merkez, küresel boyutta olumlu bir konumda bulunuyor ancak uluslararası finans merkezi olması için bir takım zorlukları aşması gerekiyor. Türkiye Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında stratejik öneme sahip, aynı zamanda ticari ve finansal açıdan da uygun bir konumda bulunuyor. İstanbul'u uluslarası finans merkezi yapmak Türkiye'nin en büyük hedeflerinden biri, bu konumu yabancı sermayeyi çekmesi açısından önemini artıracak ' dedi.
Ülkeye yabancı sermaye çekmek için sağlam bir finansal altyapı oluşturmak gerektiğine işaret eden Pérez-Tasso, şunları kaydetti:
"Bir uluslararası finans merkezi olmak sağlam bir finansal altyapı gerektiriyor. Hem ölçeklendirilebilen hem de güvenliği sağlayan bir altyapı olması lazım. Bu sistemin, uluslararası kuralları da karşılaması gerekiyor. SWIFT olarak, geçmişte olduğu gibi gelecekteki dönemde de Türkiye'nin bu yolculuğunun bir parçası olmaya devam etmek istiyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke, finansal krizden bu yana ülkedeki SWIFT trafiği 5 yılda 2 katına ulaştı, yani yıllık %20 artış gösterdi. SWIFT datası ekonomik büyüme ile paralel bir gelişme gösterdi ve Türkiye'deki SWIFT trafiği ekonomik gelişimin bir göstergesi oldu. Ödemeler büyümenin lokomotifi, dolayısıyla Türkiye'nin ödemeler merkezi olma hedefi de tutarlılık gösteriyor.
SWIFT tarafından düzenlenen İş Dünyası Forumu'nun ana konuşmacısı olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya konuşmasında: "Küresel krizin etkilerinin hala hissedilmeye devam ettiği bir dönemde Türkiye'nin, uyguladığı politikalar neticesinde olumlu biçimde ayrıştığını düşünüyoruz.
Teknolojik gelişmeler finansal altyapı kuruluşlarının etkinliğini artırıyor, SWIFT de finansal altyapı kuruluşlarının önemli bir bölümünü temsil ediyor. Ödeme sistemleri ve finansal altyapı kuruluşlarının daha sofistike hale gelmesi, finansal istikrar ve merkez bankacılığı açısından, özellikle dolaşımdaki parayı, paranın dolaşım hızını ve para talebinin faiz esnekliğini etkileyen faktörler olarak ortaya çıkıyor.
Temel olarak bu ödeme sistemlerinin sorunsuz çalışması, finansal istikrarın kritik bileşenlerinden biri. Özellikle stres zamanlarında güçlü bir finansal altyapı daha da önemli hale geliyor ve yaşanacak bir sorun, sistemik riske yol açabiliyor.
Son dönemde öne çıkan reform gündeminin "türev piyasalar" olduğunu belirten Çetinkaya, bu piyasalardan kaynaklanabilecek risklerin, özellikle Lehman krizi sonrasında daha dikkat çekmeye başladığını dile getirdi. Buradaki düzenlemelerin temel amacının, karşı taraf riskini azaltmak ve bu tarz işlemlerde şeffaflığı artırmak olduğunu ifade eden Çetinkaya, "Böylece toplam risk görülebilsin ve özellikle stres dönemlerinde karşı karşıya olabileceğimiz riske dair gerekli tedbirler alınabilsin" dedi.
Murat Çetinkaya, Türkiye'de son dönemde yaşanan makroekonomik gelişmelere de dikkat çekerek, İstanbul'un bölgesel ve küresel bir finans merkezi olması projesinin, ülkenin önemli hedeflerinden biri olduğunu söyledi.
Küresel finansal mimarinin şekillendiğini ve düzenlemelerin yoğun şekilde devam ettiğini dile getiren Çetinkaya, Türkiye'nin, konumu itibariyle hem önemli bir büyüyen piyasa hem de yüksek büyüme potansiyeline sahip bölge ülkelere yakın konumda bulunduğuna dikkati çekti.
Finans merkezi projesi açısından da bu anlamda uygun bir zamanlama olduğunu dile getiren Çetinkaya, Türkiye'nin, "makroekonomik istikrar açısından iyi bir noktada bulunduğu" ve "zamanında alınan tedbirlerle finansal istikrar odaklı politikaların olumlu sonuçlar ürettiği" değerlendirmesini yaptı.Çetinkaya, Türkiye'de büyümenin alt kalemlerine bakıldığında ise ihracat ağırlıklı büyümenin görüldüğünü belirterek, bunun cari açık ve dengelenme süreci açısından çok önemli sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Murat Çetinkaya, basiretli borçlanmanın, Türkiye'nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayacak ana faktör olduğunu dile getirdi.
SWIFT İş Dünyası Forumu'nun Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Asbaşkanı Christian Sarafidis'in başkanlık ettiği ilk panelinde, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yakup Ergincan, Sabancı Üniversitesi Finans Profesörü Özgür Demirtaş, SWIFT Pazarlama Kurulu Başkanı Javier Pérez-Tasso konuşmacı olarak yer aldı ve Küresel Sahnede Türkiye'nin Rolü konusunu tartıştılar.
Sarafidis Türkiye'de ilk kez düzenlenen etkinlikle ilgili heyecanını şu sözlerle paylaştı: "Türkiye hem bölgesel, hem de küresel açıdan stratejik bir konumda yer alıyor. Kıtalar arasında bir köprü görevi gören Türkiye, canlı bir ekonomiye, büyüyen şirketlere, genç ve eğitimli bir işgücüne sahip. Ülkenin finans merkezi, bölge içinde ve dışında önemli rol oynamaya müsait konumda. Bu bakımdan, SWIFT İş Forumu Türkiye ideal zamanda düzenleniyor; karar yapıcılara ve piyasa katılımcılarına bu ve başka konuları tartışabilecekleri kendine has bir platform sunuyor."
Açılış oturumunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek ve diğer büyük hedeflerine ulaşmak yolunda karşılaşacağı zorlu engellere rağmen atılan olumlu adımlar ele alındı. Bu çabaların İstanbul'u uluslararası bir finans merkezi haline getirme vizyonuyla ilişkisinin değerlendirileceği oturumda, İstanbul'un Moskova ya da Dubai gibi diğer merkezlerle rekabette ne gibi avantajları olacağı tartışıldı.
Bu tartışmayı, finansal merkez altyapısı geliştirme yollarının ayrıntılı şekilde ele alınan 'Bir Finans Merkezi Olarak İstanbul: Yarının Ödeme Merkezini Oluşturmak' başlıklı oturum takip etti. Natixis Kıdemli Ülke Müdürü ve Türkiye Yetkilisi olan Dr. Rıza Kadılar moderasyonunda gerçekleşen oturumun konukları arasında HSBC Ödemeler ve Nakit Yönetimi Kıdemli Yöneticisi İbrahim Erkmen, ING Bank'tan Erhan Toraman, Garanti Bankası'ndan Elçin Mustafa Güven panelist olarak yer aldı. Türkiye'nin İstanbul'u uluslararası bir finans merkezi haline getirme planının temel bileşenlerinden birinin, Türkiye'de ve bölgede ekonomik büyümeyi destekleyecek, dünya standartlarında bir ödeme altyapısı oluşturulması olduğuna dikkat çekilen bölümde, aşılması gereken sorunlar değerlendirildi.
'Türkiye'de Menkul Kıymetler Piyasalarının Evrimi' başlıklı oturum, Dr. Rıza Kadılar moderasyonunda ve Borsa İstanbul, Kıdemli Danışmanı Mustafa Baltacı, TEB Menkul Kıymetler Hizmetleri, Ürün Stratejisi Lideri Türkü Karan, Takasbank, Operasyonlar Yöneticisi Tuncay Yıldırım, MKK Başkan Yardımcısı Dr. Orcan Çörtük katılımı ile gerçekleşti. Sermaye piyasalarında yapılan düzenlemenin ülkenin menkul kıymetler piyasalarına şu ana kadar olan etkisinin incelendiği bu bölümde, piyasa altyapılarının söz konusu hedefi desteklemede ne gibi bir rol oynadığı sorusu tartışıldı. Panelistler, "Türkiye sermaye piyasalarına daha fazla uluslararası yatırım çekebilir mi?" sorusunu ve menkul kıymetler piyasası altyapılarının ne yönde geliştiğini ele aldılar.
Sabancı Üniversitesi Ekonomi Profesörü Özgür Demirtaş'ın sabahki oturumları değerlendireceği ve Türkiye'nin global düzlemdeki konumuna ekonomik bir bakış açısı sunacağı bölümün ardından, Kurumsal Bankacılığın Bugünü ve Yarını başlıklı oturum, SWIFT Türkiye Ülke Sorumlusu Onur Ozan ve Akbank Kurumsal Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Mehtap Yılmaz, Ravago Hazine Müdürü Sinem Macunlar, Toyota Bütçe ve Finans Müdürü Müge Artuk'un katılımı ile Yapı Kredi Moskova Satış Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu moderasyonunda gerçekleşecek. Teknolojinin kurumsal müşteriler bakımından yarattığı farkın önemine dikkat çekecek bu bölümde aynı zamanda, günümüzde müşterilere sunulan hizmet seviyeleri ve bunun bankacılık ortağı seçiminde oynadığı rol değerlendirilecek. Bölümde ayrıca; teknolojide karşılaşılan güçlüklerin nasıl aşılabileceği ve hizmetlerde rekabet avantajı sunma yollarının yanında, bu çok ağlı, çok yönden etkin akıllı teknoloji dünyasında karşılaşılacak zorluklar ve fırsatlar da masaya yatırılacak.
Kapanış oturumu Türkiye'deki faaliyetlerine ve yatırımlarına hız veren, ülkeyi öncelikli pazarları arasında değerlendiren SWIFT'in Türkiye'de finans sektörü ve kurumlar için sunduğu hizmetleri ve ürünleri içerecek.
Son Dakika › Güncel › İş Dünyasının Önde Gelen İsimlerini Bir Araya Getirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?