Z KUŞAĞI AKINI
İK dünyası iş hayatında Z kuşağı patlaması gerçeği ile yüzleşiyor. Geçtiğimiz yıllarda 2 milyondan fazla öğrenci üniversite sınavlarına giriş yaptı. Türkiye'yi 2 ile 4 yıllık programlarla 900 bin kişilik bir öğrenci nüfusu bekliyor. Yakın gelecekte bu öğrenci grubunun yanına eklemlenecek olan şu an tam zamanlı eğitimlerini tamamlayan Z kuşağı üyelerinin sayısının da 6 milyon olması tahmin ediliyor.
YETENEK HAVUZUNDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM
İstihdam dijital dönüşüm ile yeni kavramlara ve stratejilere kapılarını açarken, İK uzmanlarının da farklı jenerasyonların farklı beklentilerine hazırlıklı olmaları gerekiyor.
Dijital yerliler, İK uzmanları için derin ve geniş bir aday havuzu oluşturarak yetenek edinimi ve yeteneği barındırma konusunda gelecekteki başarıların anahtarı oluyor. Yetenek kazanımı şu anda şirket gündemlerinin ilk sıralarında yer alıyor. Araştırmalar da şirketlerin yaklaşık %80'inin bu konuyu önemli veya çok önemli olarak nitelendirdiğini gösteriyor.
FİNTECH'DE HASAT ZAMANI
PageGroup uzmanları, mobil cihazlara erişimi olan genç ve eğitimli nüfusuyla Türkiye'de 2010 yılından bu yana Fintech pazarının belirgin bir büyüme kaydettiğini dile getiriyor. Dijital çağın nimetlerinden en iyi faydalanan sektörler arasında yer alan finans büyük bir döşümün meyvelerini topluyor. İstihdamda mali yönetim yazılımları, elektronik dönüşüm çözümleri sunan ve muhasebe mülk yönetimi hizmetleri veren şirketler öne çıkıyor.
ENERJİDE ULUSAL POLİTİKALAR DÖNEMİ
Ülkenin petrol ve gazda dışa bağımlılığını azaltmak ve sürdürülebilir bir yapı kurmak amacıyla kamu ve özel sektörde ulusal politikalar hız kazanıyor. Bu alandaki projeler, Türkiye'yi küresel enerji pazarında daha iyi bir konuma taşıyacak arz güvenliği, lokalizasyon ve piyasa sinerjileri üzerine odaklanıyor. 2009 yılından bu yana Türkiye'de özellikle yenilenebilir enerji alanında bir yükseliş gözlemleniyor. Sektörün nabzını iyi tutan şirketler bu alanda enerji yatırımlarını güçlendiriyor.
Avrupa ve Asya'nın kesiştiği noktada yer alan Türkiye, global hidrokarbon pazarında önemli roller üstleniyor. Üretimde Orta Doğu ve Körfez bölgelerinin gerisinde olsa da lojistik bakımından Hazar Denizi, Karadeniz, Rusya ve Orta Doğu'ya uzanan çok sayıda boru hattıyla Güney Avrupa'nın anahtarını elinde tutuyor. Bu alanda elinde bulundurduğu kilit pozisyon, Türkiye ekonomisinde mühendisliğin önemini korumasını sağlıyor.
MÜHENDİSLİK İŞ DÜNYASINA YENİ FIRSATLAR SUNUYOR
Türkiye güçlü mühendislik sektörü ve uzmanlarıyla gelişmiş pazar fırsatları sunuyor. Bu alanda son yıllarda özellikle makine mühendisliği endüstrisi 15 Milyar Euro ile ekonominin önemli bir parçasını oluşturarak hidrokarbon alanında varlığını güçlendiriyor. Türkiye ayrıca, özellikle makine mühendisliği alanında, 2016 da 144 patentle, AB'de tescil edilen patentler konusunda Avustralya, Norveç ve Polonya'yı takip ediyor.
E-TİCARETTE YENİ YATIRIMLARA HALA YER VAR
Türkiye'nin genç ve dinamik tüketici nüfusunun etkisiyle, e-ticaret ve mobil pazarlama sektöre yatırım yapacaklar için hala cazip fırsatlar sunabilecek alanlar barındırıyor. E-ticaret pazarı, 2022 yılında 51 milyona ulaşması beklenen mobil kullanıcı nüfusu ile dev bir büyüme potansiyeli taşıyor. Diğer yandan dijitalleşmenin pazarda yaygınlaşması ise markaların faydalanabileceği e-ticaret imkânları için yeni alternatifler ortaya çıkıyor. Atmosfer, pazarlama harcamaları ve e-ticaret sektörünün genel boyutu dikkate alındığında markaların yararlanabileceği her türlü çevrim içi temas noktasında büyümenin artarak devam edeceğini işaret ediyor.
DİJİTAL PERAKENDE GELENEKSEL TÜKETİCİNİN PEŞİNDE
Marka bilinirliği açısından, telekomünikasyon sağlayıcılarından hava yollarına ve perakende satış noktalarına kadar çok sayıda büyük oyuncusu bulunuyor. İstihdamda da en gözde pozisyonları yine büyük şirketler sunuyor. Dijital perakendeciliğin önlenemez yükselişine rağmen Türkiye'de tüketicilerin büyük çoğunluğu sanal alışveriş platformları yerine gerçek mağaza deneyimini tercih ediyor. Uzmanlar, Türkiye'de e-ticaret anlamında asıl büyümenin, çevrim içi iletişim şekillerinin ortalama tüketiciler için cazip hale geldiği zaman yaşanacağını ön görüyor.
OTOMOTİV SEKTÖRÜ BÜYÜME ARAYIŞINDA
Otomotiv üretimi ile kimyasal imalatı, ihracat ve iç piyasa alanında endüstriye yön veren sektörler arasında yerini koruyor. Türkiye'nin coğrafi avantajları, komşu ülkelere ihracat yapma kabiliyetini güçlendirirken iç pazar firmaların fiyat savaşlarıyla dinamizmini koruyor.
Son Dakika › Güncel › İş Hayatı Z Kuşağı Patlaması Yaşıyor! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?