İspanyol Hükümetinden, Katalonya Başkanına Konuşma Engeli - Son Dakika
Güncel

İspanyol Hükümetinden, Katalonya Başkanına Konuşma Engeli

İspanyol Hükümetinden, Katalonya Başkanına Konuşma Engeli

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler, İspanyol hükümeti ile Katalonya Özerk Yönetimi arasındaki gerginliği artırıyor

23.10.2013 11:43

İspanyol hükümeti, "Akdeniz için Birlik"in Barcelona kentinde bugün başlayan 1. Akdeniz Ekonomik Forumu'nda, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Artur Mas'ın konuşma yapma talebini reddetti.

Artur Mas'ın, foruma evsahipliği yapan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a eşlik etmek yerine toplantıya ayrı olarak katılma ve konuşma yapma yönünde bulunduğu talebe, İspanyol hükümeti olumsuz yanıt verdi.

Konuyla ilgili yazışmalar, Katalonya Özerk Hükümeti Sözcüsü Francesc Homs ile İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo arasında oldu. Margallo, Artur Mas'ın Başbakan Rajoy'a eşlik ederek foruma katılabileceğini ancak konuşma talebinin son anda gelmesi nedeniyle, günler önceden belirlenen programın değiştirilemeyeceğini söyledi.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerden dolayı İspanyol hükümeti ile Katalonya özerk yönetim hükümeti arasında uzun süredir hiçbir diyalog olmazken, bu son olayın da gerginliği daha artırdığı yorumları yapıldı. Margallo, Katalonya özerk yönetimini "Oyunun kurallarını bozarak tansiyon düşürülemez" diyerek eleştirdi.

Merkezi Barcelona'da olan Akdeniz için Birlik'e Katalonya'nın evsahipliği yaptığını ve her zaman bu kurumla işbirliğinde bulunduğunu hatırlatan Homs ise İspanyol hükümetinin tavrının "kabul edilemez bir hata" olduğunu savundu. 1. Akdeniz Ekonomik Forumu'nun açılışında yabancı delegasyonları selamlayan Artur Mas, İspanyol hükümetinin tutumunu protesto etmek için Başbakan Rajoy'a eşlik etmedi. Mas, geçen haftalarda Barcelona'da düzenlenen başka bir toplantıya da İspanya Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria ile yaşanan bir protokol sorunundan dolayı son anda katılmamıştı.

Öte yandan 2008 yılında, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin girişimiyle kurulan Akdeniz için Birlik'e 43 ülke üye olurken, 6 sekreteryadan biri de Türkiye'de bulunuyor. Avrupa'nın yaşadığı ekonomik kriz, Ortadoğu sorunu ve "Arap Baharı" adıyla kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasi ve sosyal gelişmelerin etkisiyle etkili bir çalışma yürütemeyen Akdeniz için Birlik, ekonomik krizdeki İspanya'nın öncülüğünde 1. Akdeniz Ekonomik Forumu adı altında, Dışişleri Bakanları düzeyinde 5+5'lik bir toplantı düzenledi. AB'den İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Malta, kuzey Afrika'dan Fas, Libya, Cezayir, Tunus ve Moritanya'nın katıldığı üç gün sürecek toplantılarda, özellikle ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durulacağı belirtildi. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanyol Hükümetinden, Katalonya Başkanına Konuşma Engeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement