YASİR EL-BENNA - "Doğru Yaşam Ödülü"ne layık görülen Filistin İnsan Hakları Merkezi Müdürü Raci es-Surani, İsrail'in ihlallerinin artarak devam ettiğini söyledi.
"Filistin'de insan hakları ve hukukun üstünlüğünü savunmak" adına yaptığı çalışmalar dolayısıyla eylül ayında, "Alternatif Nobel Ödülü" olarak adlandırılan "The Right Livelihood Award - Doğru Yaşam Ödülü"ne görülen Surani, AA muhabirine İsrail'in ülkesindeki hak ihlalleri ve son durumu anlattı.
Söz konusu ödüle layık görülen ilk Filistinli olan Surani, "Filistin'deki insan hakları ihlalleri, 1948'den bu yana artarak devam etti, daha kötü ve zalimce bir hal aldı. Bu durum, Filistin halkına karşı en çirkin suçları işleyen İsrail'e sağlanan dokunulmazlık nedeniyle giderek artıyor. Kudüs'teki etnik temizlik, Batı Şeria'daki ırkçılık ve Gazze'deki ambargo gösteriyor ki 65 yıl önceki Nekbe'den (1948'deki büyük felekat) bu yana, ihlaller daha da şiddetli ve kanlı bir hal aldı" dedi.
Surani, İsrail'in Filistinlileri göç ettirip, yerleşim birimlerini genişletmesine, uluslararası toplumun sessiz kalmasının, bu ihlaller ve baskıların artmasına neden olduğunu vurguladı.
"Fetih - Hamas arasındaki anlaşmazlık"
Filistin'de Hamas ve Fetih arasındaki anlaşmazlığı "siyasi intihar" olarak nitelendiren Surani, "Ayrılığın devam etmesi, Filistin rejiminin zayıflamasına ve işgalcilerle mücadeleyle, kendi kaderini tayin hakkı konusunda doğru adımlar atamamasına neden olacak. Kimse Gazze'nin savaş uçakları, füzeler ve fosfor bombalarıyla bombalanmasını beklemezdi ancak bu, günlük yaşantımız haline geldi" diye konuştu.
-"İnsan hakları örgütlerinin Filistin davasındaki rolü"
İnsan hakları örgütlerinin Filistin davasındaki rolüne değinen Surani, şunları kaydetti:
"İnsan hakları hareketleri, Filistin-İsrail çatışmasına yeni bir boyut kazandırdı. Dünyanın her köşesinde bulunan İsrail savaş suçlularını araştırma görevini üstlendi ve Filistin davasına meşruiyet kazandırdı. Filistin insan hakları örgütleri, Arap dünyasındaki en eski ve güçlü kuruluşlardır.
Filistinli insan hakları savunucuları ilk günlerden bu yana insan hakları örgütleriyle iletişime geçti. Onlara gerçekleri aktararak bu örgütlerin açıkça ambargoyu kınayıcı bir tutum içerisinde olmasını ve dünyanın her yerinden ablukayı kırmak için kafile ve gemilerle Gazze'ye doğru harekete geçilmesini sağladı. Ambargonun kaldırılmasındaki en önemli engel, uluslararası toplumun siyasi iradesiyle alakalıdır."
Filistin-İsrail arasındaki mesele "sadece hukuki bir meseledir" diyen Saruni, uluslararası kanunların Filistin davası ve ambargonun kaldırılması için uygulanmasını istedi.
"Alternatif Nobel Ödülü" olarak adlandırılan "The Right Livelihood Award - Doğru Yaşam Ödülü" 1980 yılından bu yana her yıl "İnsan hakları, çevre koruması, sürdürülebilir kalkınma, sağlık, eğitim ve barış" alanlarında veriliyor. - Gazze
Son Dakika › Güncel › İsrail'in Filistin'deki İhlalleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?