İTÜ'de Çevre Festivali - Son Dakika
Güncel

İTÜ'de Çevre Festivali

İTÜ\'de Çevre Festivali

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü’nün 5’inci kez düzenlediği “SEG’14 Sürdürülebilir Ekosistem Günleri” İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleşti.

09.05.2014 11:44

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü'nün 5'inci kez düzenlediği "SEG'14 Sürdürülebilir Ekosistem Günleri" İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleşti. Festival Günlerinde "Küresel İklim Değişikliği" ele alındı.

Türkiye'den 57 üniversite, 575 çevre mühendisliği öğrencisi, 168 akademisyen ve uzmanın katıldığı "5. SEG'14 Sürdürülebilir Ekosistem Günleri" İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleşti. İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü'nün düzenlediği, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi'nin desteklediği etkinlikte "Küresel İklim Değişikliği' konuşuldu.

"Küresel İklim Değişikliğinin Türkiye'ye Etkileri" konulu sunum yapan Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, katılımcılara Türkiye'deki iller bazındaki sıcaklık artışlarının illere yansımalarını ve bazı sıkıntıları anlattı.

"IPCC Hükümetler arası İklim Değişikliği 2013 Değerlendirme Raporu oldukça düşündürücü" diyen Acar, "Raporda; 2050 yılına kadar gıdada yüzde 85'e varan fiyat artışları olacağı, bu durumun dünya genelini ve gıda ticaretini etkileyeceği, buğday, pirinç ve mısır üretiminde ciddi oranlarda düşüş yaşanacağı ve tarımsal ürünlerde fiyat artışlarının olacağı ve krizlerin yaşanacağı vurgulanmıştı.

Bu yüzden şehirlerin en büyük riskinin su kıtlığı olacağı, 2050'ye varıldığında da 1 milyar insanın iklim değişikliği etkisiyle susuz kalacağı, bu durumunda şehirlerin kırsalı, kırsalın da şehirleri göçlerle olumsuz etkileyeceğinin altını çizmektedir. Orman yangınları, seller ve fırtınaların artacağına da raporda yer verilmiş" diye konuştu.

Acar, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı zamanda Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla çok daha sıkı istişareler yaparak daha oturaklı iklim değişikliği planlamaları yapması ve uygulaması gerekiyor. Köylüyü bilinçlendirmeleri ve daha az su tüketen ürünlerin üretilmesi veya salma su uygulaması değil, damla su uygulamasını yayması gerekiyor" dedi.

Gereksiz tüketimin de önemli bir problem olduğunu belirten Aynur Acar, "Türkiye'de ortalama iklim değerlerinde değişiklikler ve iller bazında ciddi sıcaklık artışları söz konusu. Hızlı bir şekilde sera gazı azatlım çalışmalarının yapılması gerekiyor. 2020'yi 2050'yi beklemeye vaktimiz yok. İllerdeki hava sıcaklığı artışları nedeniyle; mahsulleri korumanın tedbirlerini almalıyız. Diğer taraftan Küresel iklim değişikliği Türkiye ye büyük bir fırsat sunuyor. Anadolu'nun kıraç arazilerini güneş tarlalarına dönüştürmeliyiz" dedi.

Acar, MBB olarak 2014 yılının tüm dünyada "Aile Çiftlikleri" yılı ilan edilmesi nedeniyle 21 Mayıs 2014 tarihinde, Birliğin Eminönü'ndeki merkez binasında "Kent Bahçeleri, Belediyelerde Hobi Bahçeleri, Ekolojik Pazarlar ve Doğal Gübre Yapımı" konulu Çevre Paneli gerçekleştirileceğini söyledi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İTÜ'de Çevre Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement