İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) engellilerin hayatını kolaylaştıracak adımlar atıldığı bildirildi.
İTÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, üniversitenin, engellilere yönelik Sesli Adımlar, Evrensel Tekstil Merkezi, Engelsiz ve Yaya Dostu Kaldırımlar gibi projelere son olarak İTÜ'lü öğrencilerin 3 boyutlu yazıcıyla ürettikleri biyonik el çalışması eklendi.
Engelsiz yaşamın her geçen gün daha da geliştiği ifade edilen İTÜ'de, bu konuda yapılan 8 çalışma özellikle öne çıkıyor. Bu yolda son dönemde yaşanan en önemli gelişmelerden biri de Tamer Temizer, Ezgi Çetin, Onur Rodop, Arda Özdere ve Oğuz Sarp'tan oluşan Astero-biyonik ekibinin hayata geçirdiği 3 boyutlu yazıcıda ürettikleri biyonik el olarak biliniyor.
Türkiye'de "ilk" kez bir üniversitede mekan içi yön bulma uygulaması olan Sesli Adımlar ise kapalı mekanlarda bluetooth ile çalışan yön bulma uygulamasıyla İTÜ İnşaat Fakültesi'nde yer ve yön bulmayı kolaylaştırıyor.
Üniversitede, engelli bireylerin ihtiyaçlarının dikkate alınarak giysi tasarımı yapan Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi'nin yanı sıra, kaldırım genişliğini 3-4, yüksekliği ise 5 santimetre ile sınırlı kaldırımlar, engelli öğrencilerin yaşadığı sorunları dinleyip çözüm arayan İTÜ Engelli Öğrenci Danışma Birimi, fakültelerde zorunlu ve seçmeli ders olarak okutulan "erişilebilirlik" dersi, Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu öğrencilerinin hazırladığı yiyeceklerin satıldığı ve Türkiye'nin "ilk" down kafesi olan Fanfan Kafe de İTÜ'deki engelli duyarlılığını gösteren örnekler arasında yer alıyor.
Ayrıca İTÜ öğrencilerinden oluşan İTÜ Gönüllülük Kulübü'nün "Engeller Durdurmasın" projesi kapsamında işitme, görme ve zihinsel engelli okullara yaptığı ziyaretler ve her engel grubu için düzenlediği özel etkinlikler, konuyla ilgili toplumsal farkındalığı artırıyor.
- "Engelsiz kampüs oluşturduk"
Açıklamada görüşlerine yer verilen İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap, üniversite yönetiminin yerleşkelere getirdiği yenilikler ve öğrenci kulüpleri tarafından ortaya çıkarılan projeler ve etkinliklerle İTÜ'de engellilere daha iyi bir yaşam sağlanması için yeni adımlar atıldığını belirtti.
Üniversitede üç yıldır süren "Yeşil Kampüs" projesinin en önemli ayaklarından biri olan "Engelsiz İTÜ" projelerini, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle değerlendiren Kındap, "Engelli arkadaşlarımızla birlikte çalıştık, doğa dostu ve engelsiz bir kampüse ulaştık. Sadece İTÜ'de değil, tüm yaşam alanlarında engelli konforunun dikkate alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Kındap, üniversitede kurulan engelli biriminin ve bu birimin bir engelli tarafından yönetilmesinin önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Sürdürülebilir, yaşanabilir ve Yeşil Kampüs dahilinde yaptığımız bazı çalışmalar, engelliler göz önüne alınarak geliştirildi. Proje sürecinde engelli arkadaşlarımızla birlikte çalıştık ve hem doğa dostu hem de engelsiz bir kampüs yaşamı oluşturduk. İç ve dış mekanlarda akıllı uygulama yoluyla yön bulmayı sağlayan Sesli Adımlar, kolay giyilebilir tekstil ürünleri tasarlayan Evrensel Tekstil Merkezi, engelsiz ve yaya dostu kaldırımlar, down sendromlu çocuklarımızı hayata hazırlamaya yönelik çalışmalar, son dönemde elde ettiğimiz kazanımların sadece bir kısmı."
Son Dakika › Güncel › İTÜ Engelleri Ortadan Kaldırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?