Türk Musikisi alanında ilk akademik kurum olan İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı kuruluşunun 38'inci yılında kapılarını basın mensuplarına açtı. Öğrencilerin yeteneklerini sergilediği programda İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Adnan Koç, Türk müziğinin geleceğe aktarılması konusunda herkese sorumluluk düştüğünü belirterek, "Ülkemizin müzik politikasını yeniden şekillendirmesi zaruridir" dedi.
Türk musikisini devlet katında belgelemek, örneklemek, araştırmak, yaymak ve çağdaş müzikteki yerini almasını sağlayacak çalışmalar yapmak amacıyla; 3 Mart 1976 günü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hizmete açılan İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı kuruluşunun 38'inci yılında kapılarını basın mensuplarına açtı. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Adnan Koç ve beraberindeki öğretim görevlileri gazetecilere okulun içini gezdirerek, bölümler hakkında bilgi verdi.
7 bölümde eğitim veren konservatuvarda öğrenciler, Türk müziği hakkında en köklü eğitimi alırken, bir yandan da Müzik Teknolojileri bölümü altında Türk ve batı müziği çalgılarını aynı tezgahta buluşturuyor. Öğrenciler burada müziğe hayat veren enstrümanları kendileri üretiyor.
KONSERVATUVARDA EĞİTİM ORTAOKULDAN BAŞLIYOR
İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Adnan Koç, konservatuvar bünyesinde 7 bölümde eğitim verildiğini belirterek, "Burada hem ana sanat dalı, hem ana bilim dalı yapılanması var. Çalgı, ses eğitimi, kompozisyon ve Türk Halk oyunları gibi bununla beraber müzik teknolojileri, müzik koleji, müzik teorisi gibi de ana bilim dalı olan bölümlerimiz de var" dedi.
Müzik yeteneği olanların küçük yaşlardan itibaren eğitim görmesi gerektiğinin altını çizen Koç, "Çalgı bölümümüz konservatuvarımızın hazırlayıcı bölümü olarak geçer. 5+3 sisteminde ancak liseden öğrenci kabul edebildik. Aslında biz ortaokuldan öğrenci alıp eğitime başlıyoruz. Köklü bir müzik eğitim aldıklarını söylemek doğru olur" diye konuştu.
"TÜRKİYE MÜZİK POLİTİKASINI YENİDEN ŞEKİLLENDİRMELİDİR"
Prof. Dr. Koç birçok ünlü ismin konservatuvar bünyesinde eğitim aldığını söyledi. Koç, "Donanımlı olarak eğitim alan arkadaşlarımız mezun olduklarında çok çeşitli sektörlerde görev alabiliyorlar. Bu donanımla mezun olan arkadaşlar istedikleri tarz müzik yapabiliyorlar. Birçok ünlü isim var ama söylemem konumum itibariyle de sakıncalı olabilir. Popüler müziğe de hizmet eden arkadaşlarımız var. TRT'de, Kültür Bakanlığı'nda da çalışan çok profesyonel isimler var. Türk müziği denince akla ilk gelen yer burasıdır. 1976'da kurulan modern bir konservatuvardır. Türk müziği hepimizin müziği bu bakımdan geleceğe taşınması için hepimize düşen sorumluluklar var. Bilinçli olmamız gerekir. Gerek kurumlar, gerek bireysel bakımdan düşünüldüğünde de 21'inci yüzyılda da bu müziğin hem kendini ifade edebilir, hem de farkındalık yaratması açısından da zemine ihtiyacı var. Özellikle ülkemizin müzik politikasını yeniden şekillendirmesi zaruridir" şeklinde konuştu.
"ÖĞRENCİLER HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ"
Konservatuvarda eğitim gören öğrenciler, eğitim gördükleri alandaki hünerlerini sergiledi. Türk Halk ve Sanat Müziği alanında eğitim gören öğrenciler söyledikleri şarkı ve türkülerle büyük beğeni toplarken, Türk Halk Oyunları ekibinin oynadıkları yöresel oyunlar renkli görüntülere sahne oldu. Öğrencilerin oyununa öğretim görevlileri de katıldı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Kapılarını Basına Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?