GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Bakan Yılmaz'ın toplantının yapılacağı otele gelmesi
Bakan Yılmaz'ın kapıda karşılanması
Yılmaz'ın toplantının yapılacağı salona gelişi
Bakan Yılmaz ve salondakilerden görüntüler
Sinevizyon gösterisi
Bakan Yılmaz'ın konuşması
Bakan Yılmaz'ın toplantının yapıldığı otelden ayrılması Kalkınma Bakanı Yılmaz, Diyarbakır'da
Bakan Yılmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın "2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı ve Protokol İmza Töreni"ne katıldı
Bakan Yılmaz:
"Silvan Projesi'ni Allah'ın izniyle hayata geçireceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, kim saldırırsa saldırsın, inatla, ısrarla bu projemizi hayata geçireceğiz"
"GAP'ta sulamaya yeterince ağırlık verilmiyor diye eleştiri yapanlar var. Onlar da bu Silvan Projesi'ni bir hatırlasınlar, arada bu projemizi de sahiplensinler"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Silvan Projesi'ni Allah'ın izniyle hayata geçireceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, kim saldırırsa saldırsın, inatla, ısrarla bu projemizi hayata geçireceğiz." dedi.
Bakan Yılmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından bir otelde düzenlenen "2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı ve Protokol İmza Töreni"nde yaptığı konuşmada, son 10-15 yıl içerisinde birçok alanda olduğu gibi kalkınma alanında da Türkiye'nin yeni kavramlarla, yaklaşımlarla ve yeni kurumsal yapılanmalarla tanışma imkanı bulduğunu belirtti.
Kalkınma anlayışımızın özünü insanın teşkil ettiğini, insan odaklı bir kalkınma anlayışlarının bulunduğunu anlatan Yılmaz, kalkınmada kapsayıcılık kavramını ön plana çıkardıklarını söyledi.
"Kalkınma süreci sadece belli yörelerin, kesimlerin üzerinden yürüyebilecek bir hadise değil. Kalkınma, herkesi içine alan bir süreç olmak durumunda. Herkesin katkıda bulunduğu ve istifade ettiği bir süreç olmak durumunda. Buna biz 'kapsayıcı kalkınma' diyoruz." diyen Yılmaz, kalkınmanın sürdürülebilirliğinin de son derece önemli bir kavram olduğunu vurguladı.
Yılmaz, bölgeler arasındaki dengesizliklerin giderilmesi ve topyekün bir kalkınmanın sağlanması için son dönemlerde güçlü bölgesel politikaların hayata geçirildiğini kaydetti.
Son yıllarda yeni stratejiler geliştirdiklerini, yeni kurumsal yapılarla bu anlayışı hayata geçirdiklerine dikkati çeken Yılmaz, bunlardan birinin kalkınma ajansları olduğunu anlattı.
Bu ajansların son 10 yıl içerisinde kurulduğunu ve giderek daha kurumsal hale geldiğini aktaran Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gerçekten yenilikçi yapılar. Ajanslarımızı kurarken 'kalkınma yerelden başlar' dedik. Yerel bütün aktörleri içine alan, yerel düzeyde kalkınma için bir anlayış birliği oluşturan, ortak hedefler tayin eden, o ortak hedefler çerçevesinde yerel aktörlerin gücünü birleştirip sinerji oluşturan ve böylece kalkınma sürecimizi hızlandıran yapıları arzu ettik. 26 bölgemizde 81 vilayetimizi kapsayacak şekilde bu ajanslar kuruldu ve bugüne kadar gerçekten önemli mesafe aldık. Türkiye geneli bu ajanslara bugüne kadar 36 bin proje teklifi yapılmış. 8 bin 350 projeye destek vermişiz. Bu çerçevede eş finansmanla birlikte 4,3 milyar liralık bir kaynağı kalkınma amaçlı bir şekilde harekete geçirmiş durumdayız."
GAP projesi
Bakan Yılmaz, GAP'ın Türkiye'nin son derece önemli ve milli bir projesi olduğunu, sadece bölgesel bir proje olarak anlaşılmaması gerektiğini, Türkiye'nin genel kalkınmasını da harekete geçiren, farklı bir seviyeye taşıyan bir proje olduğunu vurgulayarak, dünyanın en önemli bölgesel programlarından biri olduğunu, GAP'ı da hayata geçirdiklerini aktardı.
AK Parti iktidarında GAP projesine apayrı bir önem verildiğini, sadece enerji boyutuyla değil, özellikle sulama, sosyal altyapı, ekonomik altyapı, ulaştırma gibi birçok boyutuyla entegre bütüncül bir program olarak GAP'ın hayata geçeceğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:
"Ancak, 'GAP projesini ikiye ayırıyorum' doğrusu. Bir klasik GAP dediğim GAP var, bunu tamamlamak üzereyiz. Bir de yeni GAP diyebileceğimiz, yani yeni Türkiye ile birlikte aslında yeni bir GAP da oluşuyor. Onun da altını çizmek isterim. Klasik GAP, enerji ve sulama ağırlıkla bir program. Enerji boyutu Ilısu Barajı ile birlikte aşağı yukarı tamamlanacak. Cizre Barajımızı da tamamladığımızda aşağı yukarı yüzde 100'ü enerji boyutunun tamamlanacak. Sulama boyutu ise belli bir yere gelmiş durumda. Barajlarımızı belli oranda bitirdik. 800 kilometreden fazla sadece GAP Eylem Planı kapsamında ana kanallar inşa ettik. Bu barajlardan suyu ovalara taşıyan kanallar. Irmak büyüklüğünde. Şimdi bu şebekeler şeklinde tarlalarımıza yayılıyor. Önemli mesafeler almış durumdayız."
"Silvan Projemiz terör saldırılarıyla karşı karşıya"
GAP Eylem Planı kapsamında hayata geçirilmesi amaçlanan, tarım arazilerini suyla buluşturacak olan Silvan Projesi'nin terör saldırılarıyla karşı karşı olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, "Burada da kritik projemiz, kritik eşik klasik GAP'ta, Silvan projemiz. Diyarbakır'ı yakından ilgilendiren Silvan Barajı, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'ın en büyük sulama projesi. Bu projeyi de hayata geçirdiğimizde Diyarbakır yöremizin ekonomisi çok köklü şekilde değişecek. Çiftçinin geliri artacak, yoksulla çok köklü şekilde mücadele yapılmış, istihdam artmış olacak, sanayilerimiz gelişecek, ticaret hacmimiz doğal olarak artacak, hizmet sektörleriyle birlikte bu yöremizin ekonomisini dönüştüren çok önemli bir proje" değerlendirmesini yaptı.
Silvan Projesi'nin bazı terör saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu, bu projeye saldıranların aslında Diyarbakır'ın, gençlerin çiftçilerin ve yoksulların geleceğine saldırdığını vurgulayan Yılmaz, buna karşı Diyarbakır'ın bu projeyi sahiplenmesi ve bunu en hızlı şekilde hayata geçirmesinin çok önemli olduğuna işaret etti.
Cevdet Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Silvan projesi, o klasik GAP'ın sulama boyutunun en belirgin olduğu projesi ve onu gerçekleştirdiğimiz zaman klasik GAP'ın sulama boyutu da aslında aşağı yukarı tamamlanmış olacak. Silvan Projesi'ni Allah'ın izniyle hayata geçireceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, kim saldırırsa saldırsın, inatla, ısrarla bu projemizi hayata geçireceğiz. Bir taraftan da şunu vurgulamak isterim; GAP'ta sulamaya yeterince ağırlık verilmiyor diye eleştiri yapanlar var. Onlar da bu Silvan Projesi'ni bir hatırlasınlar, arada bu projemizi de sahiplensinler."
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral da "Mali Destek Programları" konulu sunum yaptı.
Program sonunda, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İş-Kur) arasında protokol imza töreni yapıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ve İş-Kur İl Müdürü İsmail Koç arasında imzalanan protokole, Bakan Yılmaz ve Vali Hüseyin Aksoy şahitlik etti.
Törene, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da katıldı.
Son Dakika › Güncel › Kalkınma Bakanı Yılmaz: 'Silvan Projesi'ni Hayata Geçireceğiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?