Türkiye'de kömürün bulunduğu ilk yer olan Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesi sakinleri, 130 yıllık raylı sitem ve Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait eski binaların turizme kazandırılması için çalışma yapıyor.
Kandilli beldesinde taş kömürü madenciliğinin başladığı 1880'li yıllarda yaptırılan ve kömür sahasına işçi ve malzeme taşınması amacıyla 5 yıl öncesine kadar kullanılan raylı varagele sisteminin turizme kazandırılması için belde sakinlerince gönüllü olarak başlatılan çalışmalarda, hattın temizliği yapıldı.
Yaklaşık 1 aydır her gün bir araya gelerek hatta temizlik çalışması yapan belde sakinleri, bölgede ziyaretçilerin rahatı için seyir terası oluşturulması ve banklar yerleştirilmesi ile korkuluklar oluşturulması gibi bazı düzenleme çalışmaları da yaptı.
Belde sakinlerinden Ayhan Altuntaş, yaptığı açıklamada, varagelenin bulunduğu alanın yurt içi ve yurt dışından ziyaretçi çektiğini belirterek, bölgenin turizme kazandırılması için yetkililerin desteğini beklediklerini söyledi.
Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 2015'te koruma altına alınan bölgeye belde halkı olarak sahip çıktıklarını ve temizlik çalışması yaptıklarını anlatan Altuntaş, "Şimdi de varagelenin bulunduğu alana seyir tepesi oluşturuyoruz. Banklar konuldu. Tehlike oluşturan bölümlere gerekli güvenlik önlemlerini almak için korkuluk çekiyoruz." diye konuştu.
Altuntaş, özellikle hafta sonu beldeye çok sayıda kişinin gelerek söz konusu alanda vakit geçirdiğini ifade ederek, tarihi bölgeye sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Kandilli Beldesi Sakinleri Tarihine Sahip Çıkıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?