HAKAN ŞAHİN - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Kapıkule Sınır Kapısı'nda tır geçişlerini hızlandırmak için Bulgaristan ve Türkiye arasında çok önemli bir proje çalışması başlatıldığını belirtti.
Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapıkule'nin, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan en önemli sınır kapısı olduğunu söyledi.
Sabancı Üniversitesi ve Bulgaristan'dan Sofya Teknik Üniversitesi'nin "Kapıkule ve Kapitan Andreevo kapılarında Uyumlaştırma ve İyileştirme Süreç Analizi" için ortak araştırma projesi başlattığını aktaran Şener, projenin her iki ülkenin gümrük bakanlıklarınca da desteklendiğini vurguladı.
Türkiye'nin Batı'ya olan en büyük rekabet avantajının hızı olduğuna dikkati çeken Şener, şunları kaydetti:
"Kapıkule'de tır geçişlerini hızlandırmak için çok önemli bir proje çalışması başladı, hedef ortalama 750 tırın geçişine imkan veren kapıdan kısa vadede bin 600, uzun vadede 3 bin araç geçişini sağlamak. Her iki tarafta da gümrük yetkilileri büyük işler başarıyor. Ancak daha fazlası mümkün. Hızı yavaşlatacak bütün süreçleri gözden geçirmeliyiz. İhracatımızı 3,5 kat artıracaksak, ya daha çok sınır kapısı yapacağız ya da performansımızı 3,5 kat artıracağız. Başka örneklere bakarsak, bu sayılar mümkün. Dünya çapındaki en iyi uygulama örnek uygulamaları ve teknolojileri bulup ülkemize getirmeliyiz. Aslında Habur kapımız da bir örnek olarak incelenebilir. Habur Kapısı'nda bir günde tek yönde yaklaşık 2 bin tırlık işlem yapılıyor. Kapıkule için de uzun dönemde 3 bin araç geçişi zor değil. Bu süreçlerin yeni hedeflere göre yeniden tasarlanması gerekebilecek. İhracatla kalkınan, büyüyen bir ülkenin çıkış kapılarında 2-3 gün bekleme kabul edilebilir bir şey değil."
İç ve sınır kapılarında kaybedilen zaman sebebiyle birçok yatırımcı firmanın Türkiye'den çıkmaya başladığını, müşteri kayıpları ile karşı karşıya kalındığını aktaran Şener, beklemelerin lojistik maliyetleri arttırıp, ihracatın rekabet gücünü öldürdüğünü vurguladı.
Proje kapsamında Türk ve Bulgar sınır kapılarında bazı eksiklikler tespit ettiklerini anlatan Şener, "İki kapının uyumsuz çalışması, tek kapı gibi yönetilmesi, gümrük sahasındaki kurumlar arası mesai farklılıkları, sahadaki yerleşim hataları, vardiya değişimlerinde 2 saat süre kaybı gibi birtakım tespitler yaptık. İki üniversitenin de ortaya koyduğu araştırmalar sonucu gümrüklerde yerleşim planı bile değişebilir. Çalışmalar sürüyor." diye konuştu.
Şener, özellikle Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin "sınır kapılarından hızlı ve güvenli geçiş" anlayışının kendileri içinde büyük bir şans olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye ve Bulgaristan taşımacı derneklerinin inisiyatifi ile başlayan ve iki ülkeden üniversiteler tarafından yürütülecek bu projenin yıl sonuna kadar tamamlanması ve her iki ülkenin gümrük otoritelerine teslim edilmesi hedefleniyor.
Son Dakika › Güncel › Kapıkule'de Tır Geçişleri Hızlanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?