Katar'ın başkenti Doha'da Suriyeli sığınmacılara yardım amacıyla kurulan "Layan" adlı kuruluş tarafından düzenlenen programı çerçevesinde "Suriye'den Bir Hikaye" isimli etkinlik gerçekleştirildi.
Etkinlikte, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı zorluklar şiir ve tiyatro oyunlarıyla anlatıldı, Arap dünyasında tanınan sanatçılar Muhammed Ebu Ratip ve Muhammed Mustafa da şarkılar seslendirdi. Suriyeli sığınmacılara için Lübnan'da yapılan yardım çalışmalarına katılan aktivistler de yaşadıkları tecrübeleri katılımcılarla paylaştı.
Ölüme giden yol
Etkinlikte söz alan Suriyeli Munzir Alamir, sığınmacıları Avrupa'ya taşıyan ölüm teknelerini, Suriyelilerin acı dolu durumunu kullanan mafyaları ve yaşadıkları trajediyi anlattı. Alamir, "Lübnan'da hayat şartları zorlaşınca başka çözümler aramaya başladık. Avrupa'ya gitmeye karar verdik. Tekneye ulaştığımızda bizi 'bu tekne hepimizi almaz' korkusu sardı. Ama bu işi yapan mafya üyeleri bizi tehdit ettiler. Yolculuk boyunca hep ölümle burun burunaydık" diye konuştu.
Suriyeli çocukların hikayeleri
Suriyeli aktivist Muna Arafat da Lübnan'daki kamplarda kalan Suriyeli çocuklarla ilgili "Çocuklara bir şeyler öğretmek için gittiğimiz kamplarda, aslında onlar bize çok ders verdi. İnsanlığımızı ne kadar kaybettiğimizi gördük. Annesini kaybeden 14 yaşındaki bir kız çocuğunun, kardeşlerine bir anne gibi yemek hazırladığına şahit olduk" ifadesini kullandı.
Sığınmacıların daha çok desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Arafat, "Sığınmacı sadece ekmek, su, çadır istemiyor. Onun yanında olacak, başını okşayacak insanlara ihtiyacı var. Sığınmacı topluma ve insanlığa büyük fayda sağlayacak bir birey olabilecekken, biz onları yalnız bırakırsak gelecekte toplum düşmanına dönüşebilir" dedi.
"Fakirler ve ezilenler hala Suriye'de"
Suriyelilerin Avrupa'ya güven içinde yaşamak için gittiğini ifade eden Suriyeli araştırmacı Hamza el Mustafa, "Suriyeliler Avrupa'ya iş ve eğitim fırsatlarını yakalamak ve maddi istikrar sağlamak için gidiyorlar" diyen Mustafa, bu gidişle Avrupa'daki mültecilerin yüzde 80'inin Suriyelilerden oluşacağını söyledi.
Bugüne kadar Avrupa'ya mülteci olarak gidenlerin çoğunun yoksul olmadığına dikkati çeken Mustafa, "Fakirler ve ezilenler hala Suriye'de ve kaçma imkanları yok. Onlar hala Suriye'de büyük acılar çekiyor. Avrupa'ya göç edenlerin çoğu doktor, mühendis, tüccar ve üniversite eğitimi almışlardan oluşuyor. Suriye boşalıyor" şeklinde konuştu.
Körfez ülkelerinde yaşayan gençler tarafından yardım programı olarak başlatılıp daha sonra kuruluşa dönüşen Layan, özellikle Lübnan'da bulunan Suriyeli sığınmacılara gıda, sağlık ve barınma konularında destek veriyor. Kuruluş, Suriye'de yaşananları kamuoyuna çok yönlü anlatma amacıyla da çalışmalar yürütüyor.
Katar Yardım Vakfı, Layan için Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılara ulaştırılmak üzere bağış toplayacak.
Son Dakika › Güncel › Katar'da Suriyeli Sığınmacılar İçin Yardım Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?