Kayseri'de Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nin açılışına katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, büyük barajların özelleştirme dışında tutulacağını belirterek, "Atatürk gibi, Keban gibi Büyük barajlarımızı özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Onlar özelleştirme portföyü dışında kalacak" dedi.
Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nin yeni hizmet binasının açılışını yapan Taner Yıldız, globalleşmeyle birlikte Türkye'de de il kavramının neredeyse ortadan kalktığını, insanların, doğduğu topraklarla, doyduğu, ekmeğini kazandığı topraklar farklılaşsa da birlik ve beraberliğin sünrdüğünü anlattı. Açılışın ardından gazetecilerin sorlarını yanıtlayan Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs'da yapılan arama faaliyetlerini değerlendirdi. Bakan Yıldız, "Güney Kıbrıs, uluslar arası hukuka aykırı olarak ve münhasır ekonomik sahası netleşmemiş bir alanda arama faaliyetine girdi. Şimdi iki yol var. ya Türkiye'nin isteği olarak bu arama faaliyetinden vazgeçer. ya da buradan elde edilecek bütün gelirler, ister doğalgaz ister petrol olsun Kıbrıs'ın tamamına KKTC ve Güney Kıbrıs Bölgesel Yönetimindeki bütün vatandaşlara dağıtılır. Bu bir çözümdür. Mademki orada doğalgaz ve petrol aramalarına katılan firmalar var. Ama bunlar netleşmeden o firmalarla alakalı Türkiye'de işbirliği yapmayız. Firmalardan biriyle görüşmelerimiz var. Tercihlerini bu manada yapmalarını isteriz. Türkiye hukuk devleti ve her zaman öyle kalmaya devam edecek. Projeleri uluslar arası hukuka aykırı olmayan son derece net bir yapı içinde projelerini sunuyor. O açından böyle tartışmalı alanlarda, hele hele enerji kaynaklarının tartışma gerekçesi olarak kullanıldığı alanlara gitmemek gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.
Bakan Taner Yıldız, gazetecilerin, Kangal barajının özelleştirilmesiyle ilgili sorusunu ise "2013 yılı hedefleri başbakanımız tarafından yüksek tutuldu. Biz bu hedefe ulaşacağız. Dün akşama doğru Kangal'da yerli kömürle işletilen termik santralimiz vardı, 453 megawatt 1 milyar dolara yakın özelleştirme bedeli verildi. Konya Şeker Fabrikası'da ortaklarıyla birlikte ihaleye girdi. Bu ihalenin iki önemi var. Daha çok özel sektör, daha çok rekabet, rehabilite, kaliteli hizmet verebilecekleri, çevreye duyarlı şekilde yapacaklar. Kamu buna para harcamayacak. Biz kamu bütçesini adalet gibi, eğitim gibi, sağlık gibi 76 milyon insanımızın faydalandığı alana kanalize ediyoruz. Enerjiyle alakalı yapıyı özel sektör tarafından yapılandırıyoruz?? diye yanıtladı. Büyük barajlarla ilgili değerlendirme de yapan Bakan Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: ??2015 yılının sonuna kadar bunların hepsini bitirmiş olacağız. Biz iktidara geldiğimizde özel sektörün kurulu müşteki payı yüzde 34'lerdeyken yüzde 61'lere çıktı. Bunu yüzde 75'lere çıkartacağız. Atatürk barajı gibi, Keban barajı gibi büyük barajlarımızı özeleştirmeyi düşünmüyoruz. Onlar özelleştirme portföyü dışında olacak. O bizim Türkiye'deki fiyatın kontrolünde her zaman olduğu gibi hizmet edecekler. Dün Konya şeker fabrikası teklif verdi. Diğer sektörlerde oluşan tasarruf prestiji Tekstil gibi, gıda gibi başka sektörlerdeki oluşan tasarruf miktarları enerji sektörüne kayıyor bu önemli. Dün yaptığımız, Kangal termik santral ihalesini önemsiyorum. Orada 90 milyon ton kömür var ve 1400 kilo kalori civarında. Yılda 2-2.5 milyar kilovat saat civarında elektrik üretiyor. Özelleştirme yüksek kurulu kararından sonra özel sektör tarafından işletilmeye devam edecek."
İSTEYEN İSTEDİĞİ YERDEN ENERJİ ALABİLECEK
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ucuz elektrik ve indirim konusunda yaptığı değerlendirmede ise, serbest piyasa oluşturmak istediklerini belirterek, şöyle dedi: "Serbest piyasa oluşturmak istiyoruz. Avrupa'nın bir kısım ülkelerde herhangi bir mesken 120 ayrı üreticiden elektriği satın alabilme yetisine sahip. Bizim geldiğimiz nokta da ona yaklaştı. Serbest piyasa oluştuğunda, isteyen tüketici isteyen üreticiden anlaşabiliyorsa alacak. Anlayamıyorsa o bölgenin dağıtımından almaya devam edecek. Hizmette aksama yaşanmayacak. Ama ola ki bir yerden yüzde 10 daha ucuza buldu, onu alabilecek eskiden bu yetkisi yoktu. Eskiden sanayicilerimiz ucuz elektrik alarak kullanabiliyordu şuada da devam ediyor. Biz bu limiti yıllık 25 bin kilovat saatten 5 bin kilovat saate düşürdük. Bu daha az alanların da daha fazla faydalanabileceği alan demek. Ama bu fiks fiyat değil. Belki önümüzdeki 3-4 yıl içinde bunlar daha rahat ortama gelecek. Her birimiz elektrik üreticilerinden pazarlık yapıp elektrik alabileceğiz. Türkiye doğru hedefe doğru şekilde ilerliyor. AK Parti hükümetinin ortaya koyduğu kalıcı politikalar ve stratejiler çerçevesinde daha kaliteli hizmete gidiyoruz."
Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nin açılışına enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra, Ak Parti Kayseri milletvekilleri İsmail Tamer ve Ahmet Öksüzkaya da katıldı.
Son Dakika › Güncel › Kayseri Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?