İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, hastalık görülen yerlerde ve Kırıkkale genelinde kene mücadelesi çalışmaları başlatıldığını açıkladı. Mücadelenin sadece merkezde değil, il genelinde uygulandığını belirten Kırbaş, programın veteriner hekimler kontrolünde yürütüldüğünü belirtti. Kırbaş, şöyle dedi:
"Finansmanı Kırıkkale Valiliği İl Özel İdaresi'nce sağlanan proje, kenelerin yoğun olarak bulunduğu hayvan barınaklarının ilaçlanması ile ilgili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından yapılıyor. İlk etapta 585 ambalajda pour-on (üzerine dökme) tarzda ve 300 ambalajda banyo tarzda alınan ilaçlar, ilimiz merkez ve 8 ilçeye dağıtıldı. Vatandaşlarımızın, müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimlerimizin kontrolünde ücretsiz uygulanmaktadır. Çiftçilerimiz, uygulanan ilaç ve temin edilen malzemeleri, ahır, ağıl gibi hayvan barınaklarını kendileri ilaçladı. Büyük ve küçükbaş hayvanların ilaçlamaları bizzat il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimler tarafından yapılmıştır."
KKKA'nın insanlara bulaşabilen karakterde hastalık olduğuna dikkat çeken Kırbaş, bu virüsün evcil ve yabani hayvanlarda herhangi bir hastalık oluşturmadığı halde insanlarda bazen ölümcül olan hastalığa neden olabildiğini anlattı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, "Ülkemizin de içinde bulunduğu bölgede özellikle 'hyalomma marginatum' adındaki kenenin bu hastalığın insanlara bulaştırılmasında sorumlu olduğu bilinmektedir. Söz konusu kene iki konaklı olup yavru döneminin de küçük yaban hayvanları ve yerden beslenen kanatlılarda, ergin dönemini ise büyük evcil ve yaban hayvanlar ile bazen de insanlardan kan emerek geçirmektedir" diye konuştu. - Kırıkkale
Son Dakika › Güncel › Kene ile Mücadele Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?