Sofya Belediye Başkanı'nın davetlisi olarak bir günlük bir ziyaret için Bulgaristan'ı ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Sofya'nın en büyük iki kavşağının projesini hediye olarak götürdüklerini söyledi.
THY'ye ait bir uçakla bugün saat 12.15'de İstanbul'a gelen Kadir Topbaş Atatürk Havalimanı VİP salonunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
" Bulgaristan'a giderken özellikle Bulgaristan Caddesi diye bilinen ve Sofya'nın en işlek, yoğun ve ciddi bir trafik sorunu yaşayan ana arter üzerinde iki önemli noktasıyla ilgili bir kavşak düzenleme projesi de hazırladık. Bunu kendilerine bir hediye olarak vermek üzere götürdük. Çok etkileyici bir proje olduğunu ifade etmek istiyorum. Çok ilgi gördü ve tüm Bulgaristan'da gündem konusu oldu. Diğer taraftan dünyanın ilk prefabrik yapısı olarak bilinen Demir Kilise olarak bildiğimiz Haliç kenarındaki Bulgar Kilisesi'nde daha önceki çalışmalarımızda özellikle zeminin Haliç'e kaymakta olduğundan kazık sistemleriyle güçlendirildiğini ve restorasyon çalışmalarına başladığımızı söyledik. Takriben bizim için 2 milyon Euroluk bir rakam tutan bir çalışma. Bunun hazırlıkları tamamlandı. Kaynak temini yapıldı. Bizim kültürel miras olarak gördüğümüz, özellikle belediyemiz ve İstanbul için önemli değerlerinden birisi olarak kabul ettiğimiz bir eserin ihyasından da kendilerine bahsettik. 2006 yılında Filibe'de Cuma Camii olarak bilinen Murat Hüdevandigar camiinin de 6 milyon Euro gibi bir bedel tutan resrtorasyonunu yapmıştık. Tüm bunların hepsini çok önemsiyoruz. Sayın Başbakanımız Bulgaristan Başbakanı arasındaki dostluk ve ilgiyi biz de yerel yönetimler olarak devam ediyoruz. Çok güzel karşılandık.Bu sabah da Bulgaristan Sayın Başbakanı bizi davet ettiler. Görüşmemiz çok samimi ve sıcak bir atmosferde gerçekleşti."
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kadir Topbaş bir gazetecinin "İstanbul için 100 milyar dolarlık bir kentsel dönüşüm projesinden bahsediliyor. İlk etapta dört ilçenin adı geçiyor ve Nisan ayında Başbakan tarafından da temeli atılacak deniliyor. Bu konuda ne söylersiniz? " şeklindeki bir sorusunu ise böyle cevaplandırdı:
"Tabii ki Başbakanımızın talimatıyla İstanbul için bizler, Çevre ve Düzenleme Bakanlığımızın önderliğinde çalışmaları başlatıyoruz. İstanbul'da maalesef çarpık yapılaşma ve düzensiz gelişme var. Tabi bahsedilen bu dört ilçeden Avcılar ve Küçükçekmece gibi ilçeler öncelikli olarak riskli binaların olduğu bölgeler. Tüm ilçelerde esasında bu çalışmalar yapılacak. Burada 100 milyar dolarları geçecek meblağlara ulaşacak çalışmalar yapılacak. Bu çok büyük bir proje. Biz artık İstanbul'un afetlerle bir tehdit altında olmasını kabul etmiyoruz. Yerel yönetimlerle ciddi bir işbirliği içinde çalışmaktayız. İstanbullularda şimdiye kadar hiç olmadığı kadar bu kentsel dönüşüme hazır. Beraber hareket etmek istiyorlar ve bu riski ortadan kaldırmaya arzulular. Buna siyasetin ötesinde diğer siyasi partiler de destek vermektedir. Zaten Ümraniye'de Küçükçekmece'de, Esenler de zaten lokal olarak çalışmalara başladık.
Özellikle Fikirtepe'yi dile getirmek istiyorum. Orada yüksekliklerle ilgili bir düzenleme kararı aldık. Burada da maalesef araziyi kirleten ve yanlış propoganda yapan birileri ortaya çıktı. Biz orada verdiğimiz imar haklarını hiç bir şekilde vatandaşa kaybettirmeyeceğiz. Özellikle de bina yüksekliklerine de 80 metre gibi bir sınırlama getiriyoruz. Yapılarda alacakları imar izinleriyle birlikte 80 metre yüksekliğe kadar binalarını yapabilecekler. Fikirtepe bir modeldir. Başka yerlere örnektir. Önemli bir adımdır. Fikirtepeliler burada rahatsız olmasınlar. Biz bu konudaki adımlarımızın ne kadar sağlam attığımızın farkındayız. Hiçbir endişe olmasın. Çünkü bazı yüklenici müteahhit firmalar "Efendim imar değişiklikleri oluyor. Sizinle yaptığımız anlaşmaları bozmak istiyoruz. Daha az haklarla görüşelim oturalım" diye bir takım ifadeler kullanıyorlarmış Hayır biz hiçbir şeyi değiştirmiyoruz. Aynı şekilde devam edecekler.
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Bazı projelerde onay veren iki kişinin UNESCO üyesi olmadığı ve bu şahısların belediye ile iş yaptığı şeklinde olduğu iddiaları var. Ne diyorsunuz" sorusuna ise. " Bunlar iddia. Birileri hala çomak sokmak istiyor. UNESCO bize proje yapmadı. Böyle bir talebimiz de olmadı. UNESCO zaten proje yapmaz. Bir değerlendirme kuruludur. 2012 itibaren sistemi göreceğiz. 2013'te de açılışı yapacağız. 19 yıl gecikmiş. Bir 19 yıl daha geriye attırabilir miyiz diye çırpınanlar var. 2014 yılında bizim metro ve raylı sistemlerimizi günde 4 milyon 950 bin kişi kullanacak. Şu anda 1 milyon 370 bin kişi kullanıyor. Biz ulaşım sistemi çözülsün diye uğraşıyoruz. Birileri de durdurmaya çalışıyor. İstanbul'a sadece ulaşıma 10 milyar Euro harcadık " dedi. - İstanbul/ Bakırköy
Son Dakika › Güncel › Kentsel Dönüşümde Binalar 80 Metreye Kadar Yükselebilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?