Kıbrıs Müzakerelerinde 3. Tur Başladı. - Son Dakika
Son Dakika Logo

Kıbrıs Müzakerelerinde 3. Tur Başladı.

05.10.2016 02:26

Ali RUHLUEL/LEFKOŞA/ DHA- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, sürdürülen Kıbrıs Müzakerelerinin yeni tur görüşme süreci çerçevesinde bir araya geldi.

Ali RUHLUEL/LEFKOŞA/ DHA- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, sürdürülen Kıbrıs Müzakerelerinin yeni tur görüşme süreci çerçevesinde bir araya geldi. Akıncı görüşme ilgili yaptığı açıklamada dört başlıkta ayrılık noktalarını minimuma indirmek için çalışacaklarını belirterek Kıbrıs'ta yeni bir referandum tarihi için ise 2017'yi işaret etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, sürdürülen Kıbrıs Müzakerelerinin yeni tur görüşme süreci çerçevesinde bu gün bir araya geldi. New York'taki üçlü zirve sonrası gerçekleştirilen ve müzakerelerde yeni bir safhanın başlangıcı niteliğindeki liderler görüşmesi, ara bölgede BM tarafından müzakereler için tahsis edilen binada gerçekleşti. Görüşme sonrası ise KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı KKTC Cumhurbaşkanlığı sarayı dönüşünde açıklama yaptı. Akıncı, Kıbrıs görüşmelerinde her şeyin planlandığı gibi gitmesi ve herhangi bir yol kazasının meydana gelmemesi halinde 2017 ortalarında bir referandumdan bahsedilebileceğini söyledi. Akıncı, olası bir referandum tarihinin ne olabileceği yönünde soru sorulması üzerine, 2016 yılı sonuna kadar siyasi bir anlaşmanın ortaya çıkması, ardından 2017'ye sarkacak teknik konular ve yazımların bitirilmesi ve bunu müteakip halklara anlaşma metnini okuyup anlamak için verilen süre de dahil olmak üzere 2017'nin ortalarında bir referanduma gidilebileceğini açıkladı.

AKINCI: DÖRT BAŞLIKTA AYRILIK NOKTALARINI MİNİMUMA İNDİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Akıncı, ekim ayında bugünkü dahil 9 veya 10 toplantının öngörüldüğünü belirtti. Ekim ayında 4 başlıkta ayrılık noktalarını minimuma indirmeye çalışacaklarını kaydeden Akıncı, çok az sayıda ayrılık noktası kalmasını dilediğini belirterek, Kasım'ın ilk haftasında yurtdışında kamp formatında adadaki "toprak" konusunu konuşarak, daha sonra da güvenlik ve garantilerin konuşulacağı 5'li konferansı gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. Tüm tarafların zamanın önemini çok iyi bildiklerini ve Anastasiadis ile yıl sonuna kadar çözüm hedefini bir kez daha teyit ettiklerini kaydeden Akıncı, hedefin 2016 sonundan önce politik bir çözümü ortaya çıkarmak olduğunu bildirdi. "2017'ye hiçbir şey kalmayacak, 2016 sonu referandumu da içeriyor mu diye sorulabilir; tabii ki hayır, Ben bunu çeşitli defalar çok açık ve net olarak ifade ettim. 2017'ye sarkacak teknik konular olabilir" diyen Akıncı, bunların anayasalar, uygulamaya ilişkin teknik konular, federal yasalar vb. teknik konular olabileceğini ve her iki topluma yeterli zamanı vermenin gerekli olduğunu belirtti. Sürecin herhangi bir yol kazasına uğramaması ve öngörülen şekilde ilerlemesini temenni ettiklerini belirten Akıncı, halka referandum olanağının sunulması ve Kıbrıs sorununun böylece sona ermesini istediklerini ifade etti. Akıncı, bugün müzakere heyetiyle yarının hazırlığını yapacaklarını ve görüşme yapılacak her günün başlıklarının belli olacağını da anlattı.

"REFERANDUM İÇİN 2017 ORTALARINDAN BAHSEDEBİLİRİZ"

Akıncı, Kıbrıs'ta yeniden bir referandumun ne zaman yapılabileceği sorusunun sorulması üzerine şöyle konuştu: "Her şey olumlu cereyan ederse ve bir yol kazası olmazsa… 4 başlık bu ay büyük oranda tamamlanır, birkaç husus sarkabilir. Ardından Kasım'ın ilk günlerinde 'Toprak' konusunun ele alınacağı toplantı gerçekleşir, hemen onun sonrasında 5'li konferansta 'Güvenlik ve Garantiler' boyutu olumlu senaryo çerçevesinde sonuca bağlanırsa, istediğimiz siyasal anlaşma yılsonu itibarıyla gerçekleşmiş olur… Burası çok önemli. Anlaşmanın 2017'de ne gibi risklerle baş başa kalacağını defalarca anlattım, yeniden anlatmaya gerek yok. Bu siyasal anlaşma ortaya çıkarsa, neyin ne olduğu elle tutulur-gözle görülür hale gelirse, 2017'nin birkaç ayı yasaların ve Anayasaların yazımı, uygulamaya ilişkin teknik konular ve teknik hususlarla geçer. Onlar siyasi anlaşma sağlandıktan sonra çok daha geniş kadrolarla çabucak tamamlanabilecek konulardır. Bir de tabii, yeterli bir zaman dilimi lazım olacak. Halka 2-3 ay vermemiz lazım, hazmetsin, anlasın, neye oy vereceğini bilsin. O takdirde ve her şey yolunda giderse 2017'nin ortalarına yakın bir referandumdan bahsedebiliriz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kıbrıs Müzakerelerinde 3. Tur Başladı. - Son Dakika


Advertisement