"Kırgizistan'ın Desteğe İhtiyacı Var" - Son Dakika
Güncel

"Kırgizistan'ın Desteğe İhtiyacı Var"

"Kırgizistan\'ın Desteğe İhtiyacı Var"

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Kırgızistan'ın Türkiye'nin desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi.

06.02.2013 12:23  Güncelleme: 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal,

" Kırgızistan, stratejik önemi çok fazla olan bir ülke. Bu ülkenin daha kuvvetli bir şekilde yere basması için Türkiye'nin desteğine büyük ihtiyacı var" dedi.

Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıkları kapsamında Kırgızistan'da temaslarda bulunan Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Akçal'ı ziyaret etti.

Koçdemir'in başarılı ve verimli çalışmalarını, Bişkek'ten izlediklerini ifade eden Akçal, "Kendisiyle gurur duyuyoruz. Hakikaten Eskişehir'in yükselen bir değer, yükselen bir yıldızı olmasında Valimizin büyük katkısı ve çabası olduğunu yakinen biliyorum" diye konuştu.

Akçal, Türkiye'nin Kırgızistan'ı ilk tanıyan ülke olduğunu anımsatarak, iki ülkenin işbirliği gücünü ortak tarihinden, kültüründen, dilinden alarak yaşamının her alanında başarıyı elde ettiğini kaydetti.

Kırgızistan'ın Türkiye'nin çok önemli bir stratejik ortağı olduğuna dikkati çeken Akçal, şöyle devam etti:

"İki yıl önce Sayın Başbakanımızın talimatıyla bu güzel ülkeyle bir stratejik bir işbirliği ortaklığı oluşturulmuştur. Bu çerçevede ilişkilerimiz giderek destek kazanmış, boyut kazanmış ve her alanda daha ileri götürülmüştür. Siyasi ilişkilerimiz zaten mükemmeldir. Kültür, zaten iki ülkeyi birbirine bağlayan çok önemli bir bağdır. Türkiye ve Kırgızistan arası kültürel ilişkilerin de Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması, bu ilişkilerin gelişmesi, derinleşmesi adına önemli bir husustur. Bu konuda da Büyükelçilik olarak her türlü desteği vermeye, bu kapsamdaki her türlü çabayı göstermeye, ileri götürmeye hazırız. Bir parça ileri götürülmesi icap eden ilişkilerimiz, ekonomik ve ticari ilişkilerimizdir. Bunlarında zaman içerisinde çeşitlenmesi, derinleştirilmesi amaçlanmaktadır. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizde bu ivmenin sürekli kılınmasıdır."

-"Kırgızistan, stratejik önemi çok fazla olan bir ülke"-

"Parlamenter demokrasinin, bu coğrafyada tek kalesi Kırgızistan'dır" diyen Akçal, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Kırgızistan'da parlamenter demokrasinin oluşturulması için çok çaba sarf ettik ve bunda da başarılı olduk. Bunu da desteğimiz, ayni yardımlar, nakdi yardımlar, her türlü ziyaret çerçevesinde gerçekleştirildi. Gündemimizin ana maddelerinden biri Kırgızistan'dır. Kırgızistan, stratejik önemi çok fazla olan bir ülke. Bu ülkenin daha kuvvetli bir şekilde yere basması için Türkiye'nin desteğine büyük ihtiyacı var. Onun için buraya her anlamda desteğimizi esirgemeden, desteğin yanında tecrübemiz, bilgi birikimimiz, teknolojik olmak üzere yıllardan beri, her anlamda buraya büyük yatırım yapıyoruz. Bu ülkeye yatırım, sadece parasal anlamda değil, beyin anlamında da yatırım yapıyoruz. Dolayısıyla bu ülkenin bir çok özelliği yanında parlamenter demokrasinin kalesi olması da başlı başına özellik katıyor."

Koçdemir ise ziyarette Eskişehir'in 2013 yılında hem Türk Dünyası Kültür Başkenti hem de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti unvanlarını taşıdığını dile getirdi.

Ziyaret sonunda Koçdemir, Büyükelçi Akçal'a üzerinde el işlemeli "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" logosunun bulunduğu tabak hediye etti.

Ziyarette Eskişehir İnönü ilçesi Kaymakamı Memiş İnan da hazır bulundu.

Muhabir: Mürsel Çetin

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - BİŞKEK

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kırgizistan'ın Desteğe İhtiyacı Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement