Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkesi ile Özbekistan arasında tartışmalı sınır noktasında durumun kontrol altında olduğunu belirtti.
Başkent Bişkek'te gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtlayan Atambayev, sınırdaki durumda bir değişiklik olmadığını kaydederek, Kırgızistan halkını sabırlı olmaya çağırdı.
"Durum kontrol altında. Bize savaş lazım değil" diyen Atambayev, yurt içinden veya dışından birilerinin Kırgızistan'ı komşusuyla karşı karşıya getirme çabasının boşa çıktığını söyledi.
Özbekistan'ın iki ülke arasındaki tartışmalı nokta olarak bilinen Çalasart mevkisine asker konuşlandırmasını "provokasyon" olarak niteleyen Atambayev, "Ülkeler arasında tartışmalı sınır noktaları güç kullanılarak çözülmemelidir." dedi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı, sınırdaki sorunun devam etmesi halinde bu yıl Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenecek olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesine katılmayacağını da kaydetti.
Diğer yandan Kırgızistan hükümeti, kamuoyunda yer alan Kırgızistan'ın güneyindeki Celalabad Bölgesi Aksı ilçesinde Kerben-Ala-Buka karayolunun geçtiği Çalasart mevkinin Özbekistan'a "gizlice" iade edildiği yönündeki iddiaları reddetti.
Başbakanlık Basın Sözcüsü Nazira Ahmedova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu sınır noktasındaki mal varlıklarının Kasım 2015'te devlet mülkiyetine alındığını belirtti.
Öte yandan Bişkek'in Kırgız-Özbek sınırına asker ile zırhlı araç yığan Özbekistan'a 18 Mart'ta verdiği notaya Özbekistan'dan cevap geldiği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Özbekistan'ın söz konusu yanıtta Kırgız tarafının sorularına yanıt vermediği belirtildi.
Açıklamada, yanıtın yetersiz bulunması nedeniyle Kırgızistan'a bir nota daha gönderildiği, iki ülke arasında yapıcı bir diyalog için tartışmalı sınır noktasından askerlerin ve zırhlı araçların çekilmesi gerektiği vurgulandı.
Özbekistan, Kırgızistan ile arasındaki tartışmalı sınır bölgesine 18 Mart'ta 35-40 Özbek askeri ile iki zırhlı araç ve iki kamyonu konuşlandırarak kimlik kontrolü yapmaya başlamıştı. Bişkek'te gerilime neden olan bu olay üzerine Kırgızistan da bölgeye aynı sayıda asker ve zırhlı araç sevk ederek beklemeye başlamıştı.
İki ülkenin toplam bin 99 kilometre sınırı bulunuyor. Yıllar önce başlayan sınır belirleme çalışmalarına rağmen sınırdaki 300 kilometrelik kısımla ilgili halen mutabakat sağlanabilmiş değil. Yaklaşık 50 tartışmalı noktaya yakın yerleşim birimlerindeki yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülkenin askerleri sık sık karşı karşıya geliyor.
Son Dakika › Güncel › Kırgızistan-Özbekistan Sınırındaki Gelişmeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?