Kurak Alanlar "Tuz" ve "Ebucehil" Çalılarıyla Canlanacak - Son Dakika
Güncel

Kurak Alanlar "Tuz" ve "Ebucehil" Çalılarıyla Canlanacak

Kurak Alanlar "Tuz" ve "Ebucehil" Çalılarıyla Canlanacak

Aşırı otlatma ve rüzgarın etkisiyle erozyona maruz kalan, Konya'nın Karapınar ile Kulu ilçelerindeki kurak alanlara "tuz" ve "ebucehil" çalıları dikilecek.

19.09.2014 12:23  Güncelleme: 15:14

Kuraklık ve çölleşme ile mücadelede Türkiye'de örnek çalışmaların yapıldığı Konya'nın Karapınar ve Kulu ilçelerinde, bitki örtüsünün zenginleştirilmesi amacıyla "tuz" ve "ebucehil" çalıları dikilecek.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı fidanlıklarda deneme üretimleri tamamlanan çalılardan, ilk etapta 5'er bin adet üretilerek dikimine başlandı. Erozyona maruz kalmış alanlarda bitki örtüsünün oluşmasına katkı sağlayacak olan tuz çalısı, toprağın üzerindeki kısmı zarar görse de köklerinden yeniden canlanabilme özelliği sayesinde dayanıklılığı ile dikkati çekiyor.

Bölge Müdürü Bekir Karacabey, Olcay, Altınanapa, Doğanhisar, Ereğli, Seydişehir ve Ermenek olmak üzere 6 fidanlığın bölgede ihtiyacı karşıladığını söyledi.

Toplam kapasitenin 30 milyon adet olduğu fidanlıklarda 24 milyon 500 bin fidanın bulunduğunu ifade eden Karacabey, bunların bazılarını vatandaşa dağıttıklarını, bir kısmının da satışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Fidanlıklarda 72 tür fidan üretimi yaptıklarını belirten Karacabey, son dönemde tuz ve ebucehil çalısı gibi kurak iklimde yetişebilen bitkileri yetiştirme gayretinde olduklarını anlattı.

Özellikle tuz çalısını, Karapınar ve Kulu çevresindeki kurak alanlara dikerek, buradaki bitki örtüsünün gelişmesine katkı sağlamayı planladıklarına işaret eden Karacabey, şunları kaydetti:

"Erozyonla mücadele çalışması yaptığımız sahalar var. Sadece erozyonla mücadele alanında diktiğimiz bitkiler var. Tuz çalısı bunlardan biri. Amerikan çalısı da deniyor. Ağaç değil, daha çok çalı formunda. Aynı zamanda yem bitkisi olan tuz çalısı, tuza çok dayanıklı. Kurak ve tuz oranı yüksek topraklarda yetişiyor. Otlatılan hayvanlar üstünü yediğinde kökü kalıyor ve seneye yeniden canlanıyor. Tıpkı yonca gibi. Besin değeri bilimsel olarak da araştırılıyor. Tuz çalısı üretimine 2 yıl önce başladık. Deneme üretimlerinin ardından başladığımız seri üretimde 5 bin adet yetiştirdik. Kuraklığın daha çok hissedildiği Karapınar ve Kulu bölgelerinde hem dağıtacağız hem de dikmeye devam edeceğiz. Şu ana kadar yaklaşık 300 adedi dikildi. Diğer bitkilerin yaşamadığı tuzlu topraklar için tuz çalısı çok verimli olacaktır."

Ebucehil çalısı Kars ve Iğdır'dan getirildi

Karacabey, Orta Asya'da kurak alan bitkisi olarak bilinen "ebucehil çalısı" için de deneme üretimi başlattıklarını aktardı. Kars ve Iğdır yöresinden getirilen çalıdan da ilk etapta 5 bin adet üretildiğini belirten Karacabey, bunların da yine Karapınar ve Kulu'da toprakla buluşturmayı planladıklarını dile getirdi.

Zaman içerisinde tuz ve ebucehil çalısının seri üretimini gerçekleştireceklerini vurgulayan Karacabey, kurak bölgeler için ahlat, zerdali, ılgın çalısı, dişbudak, akçaağaç, aylanthus, alıç, kızılcık, iğde, sincan çalısı ve muşmula gibi türlerin üretimine de başladıklarını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kurak Alanlar 'Tuz' ve 'Ebucehil' Çalılarıyla Canlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement