Kürt Sorununa İslami Çözüm Forumu - Son Dakika
Güncel

Kürt Sorununa İslami Çözüm Forumu

Kürt Sorununa İslami Çözüm Forumu

Özgür Der Diyarbakır Şubesi Kürt Sorununa İslami Çözüm Forumu Düzenliyor.

22.07.2010 17:20  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZGÜR Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür Der) Diyarbakır Şubesi tarafından 24 Temmuz'da başlayacak ve 2 gün sürecek Kürt sorununa islami açıdan çözüm getirilmesi amacıyla bir forum düzenleniyor. İran, Irak, Suriye ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden İslami düşünceye sahip gazeteci, yazar ve kanaat önderlerinin katılacağı forumda, Kürt sorununa çözüm için islami öneriler sunularak tartışılacak.

BÖLGEDEKİ İSLAMİ DİNAMİZİM KÜRT SORUNA ÇÖZÜM ARAYACAK

Diyarbakır Cigerxwin Kültür Merkezi'nde 24 Temmuz'da başlayacak forumun 2 gün süreceğini ve 4 ayrı oturumdan oluşacağını belirten Özgür-DER Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Bülent Yılmaz, İran, Irak ve Suriye'den de katılımcıların olduğunu söyledi. Bölgedeki islami dinamizmin Kürt sorunu konusunda insiyatif alması ve duyarlılık sergilemesi amacıyla böyle bir forum düzenlemeyi uygun gördüklerini belirten Yılmaz, "Bölgedeki İslami dinamizmin Kürt sorunu konusunda insiyatif alması ve duyarlılık sergilemesi açısından forumu düzenlemeyi uygun gördük. Zaten katılımcılar ağırlıklı olarak bölgeden seçildi. Irak, İran ve Suriye'den gelen katılımcılar da var. Bunların ortak kimliği İslami hassasiyetlerinin yüksek oluşu. Bölgedeki bu İslami dinamizmi Kürt sorununun çözümü ve şu an şiddetlenen çatışmaların durdurulması, akan kanın bir şekilde sonlandırılması için insiyatif çağrısı anlamına geliyor aynı zamanda" dedi.

SURİYE, İRAN VE IRAK'TAKİ KÜRT SORUNUNU ANLATACAKLAR

Hafta sonu 2 gün sürecek forumun 4 ayrı oturumdan oluştuğunu anlatan Yılmaz, "Birinci oturumda Kürt sorununun tarihsel nedenleri ve kökenleri tartışılacak, ikinci oturumda aktüel sorunlar konuşulacak. Üçüncü oturum dışardan, İran, Irak ve Suriye'den gelen katılımcların bu ülkelerdeki Kürt sorununu masaya yatırması ile devam edecek. Son oturum ise Kürt sorununa islami çözüm tartışılacak. Yani Müslüman kesimin Kürt sorununa nasıl yaklaştığı ve nasıl bir çözüm önerdiği orada tartışılmış olacak" diye konuştu.

ÜMMET VURGUSU VE KARDEŞLİK ÇAĞRISI

Kürt sorununa çözüm için ümmet vurgusu ve kardeşlik önerisi gibi bir çok önerinin olacağını savunan Yılmaz, "çok ortaklaşılan öneriler olduğu kadar İslamın özgün önerileri de var. Bunlardan biri de ümmet vurgusu ve kardeşlik çağrısı. Hem dinde kardeşlik, hem de yaradılışta eş olmaktan kaynaklanan İslamın bize öğrettiği bir zemin var. Bu zemini bu yolla, belki aktif hale getirme imkanı elde etmiş olacağız. Zaten bir çok bildik çözüm önerileri dile getiriliyor. İslamın çözüm önerileri toplum tarafından çok fazla bilinmiyor. İslami kesim de bunu topluma açık oturumlarda tartışmadı. Bu yönüyle de bölgede ilk olacak bu forum."

DİKKATE ALINMAZSA BİLE ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Türkiye'de yüzlerce sivil toplum örgütü, onlarca platform ve girişimin Kürt sorunu konusunda taleplerini ve önerilerini ilgili makam ve taraflara açıkladığını anlatan Yılmaz, "Yani onlar ne kadar dikkate alınıyorsa, bunun da en az o kadar dikkate alınacağını düşünüyoruz. Dikkate alınmazsa bile tarihe alınmış bir not olacak. Biz önerdik, önerilerimizi anlattık, düşüncelerimizi söyledik, taleplerde bulunduk ve bu konuda ilgili tarafların bunu değerlendirmesi kalıyor geriye. Ancak sadece bir öneriden ibaret kalmaması için düşünüyoruz. Bir şekilde harekete geçmek, bizim katkı sunabileceğimiz alanlar varsa, bu katkılarımızı sunmak icab ediyor. Bu konudaki gerekli girişimlere devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

KİMLER KATILIYOR

Türkiye ve bölgeden Abdurrahman Dilipak, Abdulhalik Beyazyüz, Yakup Aslan, Mehmet Pamak, Mehmet Şat, Ramazan Kayan, Ersin Sönmezler, Hamza Türkmen, Nesip Yıldırım, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Necat Özdemir, Sıdkı Zilan, Abdurrahim Orhan, Fırat Toprak, Prof. DR. Kadri Yıldırım Abdulilah Fırat, Şeyhmus Ülek, Sabiha ünlü, Ahmet Örs, Fuad Değer, Serdar Bülent Yılmaz, Yıldız Ramazanoğlu, Rıdvan Kaya, Altan Tan. Irak'tan KOMAL adlı İslami bir Cemaatin lideri ve Irak Milletvekili Ali Bapir, Suriye'den Dr. Zeyneddin Şeyxo, Irak'tan akademisyen Dr. Abdulselam Navxoş, İran'dan Seyyid Ali H.Müezzini ve bölgeden yine Züleyman Kurşun, 2 gün sürecek forumda Kürt sorununa İslami çözüm önerilerini tartışacak. Hafta sonu başlayacak forum için Kürtçe ve Türkçe yazılı broşürler hazırlanarak dağıtıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kürt Sorununa İslami Çözüm Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement