ABD'nin eski Ankara Büyükelçilerinden James Franklin Jeffrey, Türkiye'deki genel seçim sonucunun Irak ile enerji alanındaki iş birliklerinde değişikliğe neden olmasını beklemediğini belirterek, "Ancak Erdoğan öncesi dönemi bilenler bilir, Türkiye'de koalisyon hükümetlerinin herhangi bir konuda karar vermeleri oldukça zor olmuştur. Eğer yeni kararlar almak istiyorlarsa, belirsiz bir siyasi ortamda bu zor olabilir" dedi.
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Hilton Metropole Otel'de düzenlenen "Irak Petrolü Konferansı"nda konuşan Jeffrey, DAEŞ'in sadece Irak'taki durumu değil, tüm bölgedeki durumu değiştirdiğini kaydetti.
Jeffrey, "ABD Hükümeti'nin dışında yer alan ben ve Washington'daki birçok gözlemci, ABD daha fazla bir şeyler yapmadıkça Obama'nın DAEŞ'in zayıflatılıp, yok edileceğine yönelik stratejisinin başarılı olmasına şüpheyle yaklaşıyor" dedi.
DAEŞ'in yükselişinin özellikle Irak'ta bazı olumlu gelişmelere neden olduğunu savunan Jeffrey, Irak'ta DAEŞ'e karşı verilen mücadeleyle dünyaya Irak'ın birlik içerisinde olduğunun gösterildiğini kaydetti. DAEŞ'e karşı Irak'taki petrol kaynaklarının korunduğunu belirten Jeffrey, "DAEŞ tehdidine karşı Irak'ta petrol üretiminde ve ihracatında artış yaşandı" dedi.
- "Hidrokarbon yasası çıkartılmalı"-
Erbil ile Bağdat yönetimleri arasındaki ilişkiler anlamında da DAEŞ'in olumlu etkisi olduğunu dile getiren Jeffrey, iki yönetimin Aralık 2014'te vardığı anlaşmanın hidrokarbon ve petrol konularında ortak zemin bulmalarını sağladığını kaydetti.
Bağdat yönetiminden peşmergelere yapılan ödemeler gibi bazı konularda anlaşmazlıkların ve belirsizliklerin devam ettiğine dikkati çeken Jeffrey, bu kaynağın DAEŞ'le mücadele eden peşmergelere sağlanması gerektiğini ifade etti. Jeffrey, Bağdat ile Erbil arasındaki anlaşmazlıkların hidrokarbonla ilgili bir yasa çıkarılana kadar süreceği tahmininde bulundu.
Irak'taki petrol ve doğalgaz konusunda Türkiye'nin pozisyonunun kritik olduğuna konuşmasında dikkati çeken Jeffrey, "Genel seçim sonucunun ardından Türk hükümetindeki olası değişikliğe karşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile ilişkilere çok önem veriyor. Dolayısıyla çok fazla birşeyin değişeceğini düşünmüyorum. Irak, Türkiye için büyük bir pazar" diye konuştu.
Jeffrey, Türkiye'nin Irak'tan yapılan doğalgaz ihracatına büyük önem verdiğini dile getirerek, Türkiye'nin sadece IKBY ile değil Bağdat yönetimiyle de enerji işbirliğine ilgi duyduğunu belirtti.
-"Yeni kararlar almak zor olabilir"
ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey konferansta AA muhabirinin Türkiye'deki genel seçim sonucunun Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilere etkisine ilişkin sorusuna, şu yanıtını verdi:
"Erdoğan'ın da ötesinde, Türkiye'de geniş bir fikir birliği var. Türkiye, enerji kaynaklarını özellikle de doğalgaz kaynaklarını çeşitlendirmeli. İkinci olarak Türkiye enerji konusunda merkez olmak istiyor. Dolayısıyla, Türkiye'nin IKBY ile arasındaki özel anlaşmalara sırtını dönmesi uzak ihtimal. Erdoğan öncesi dönemi bilenler bilir, Türkiye'de koalisyon hükümetlerinin herhangi bir konuda karar vermeleri oldukça zor olmuştur. Eğer yeni kararlar almak istiyorlarsa, belirsiz bir siyasi ortamda bu zor olabilir."
James Franklin Jeffrey, 2008-2010 yıllarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi, 2010-2012 yıllarında ise ABD'nin Bağdat Büyükelçisi görevinde bulunmuştu. Büyükelçi Jeffrey 2012 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olmuştu.
Bağdat Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden (IKBY) yetkililerin yanı sıra uluslararası enerji şirketleri ve uzmanlarının da katıldığı Irak Petrolü Konferansı'nda, düzenlenen panellerle, Irak'taki mevcut petrol ve doğalgaz endüstrisi, potansiyel kaynaklar ve ülkenin geleceği gibi konular ele alınıyor.
Son Dakika › Güncel › Londra'da Irak Petrolü Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?