Manavgat'ta Ahilik Haftası Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Manavgat'ta Ahilik Haftası Kutlandı

Manavgat\'ta Ahilik Haftası Kutlandı

Manavgat Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Yılmaz; "Ahi ocakları toplumsal bir mekanizmadır."

12.10.2012 14:55

Manavgat'ta Ahilik Kültürü, Çıraklık ve Mesleki Eğitim Haftası kutlandı. Manavgat Mesleki Eğitim Merkezinde düzenlenen kutlamaya Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Evrenseki Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Söylemez, Ilıca Belediye Başkan Vekili Bekir Çakar, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Kılıç, MESO Başkanı Atila Yıldız, Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, Şoförler Odası Başkanı Muammer Ünal, Bakkallar Odası Başkanı Abdullah Akça, MATSO Genel Sekreteri Yaşar Sarı, Ustalık, Kalfalık ve İşyeri açma belgesi almaya hak kazananlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından haftanın anlam ve önemi hakkında Manavgat Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Harun Yılmaz bir konuşma yaptı.

Yılmaz konuşmasında: "İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde Ahi teşkilatımız Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar odası işbirliği ile hazırlamış olduğumuz Ahilik Kültürü Haftası kutlama törenimize hoş geldiniz. Geçen Öğretim yılında Merkezimizde 467 Öğrenci Çıraklık eğitimi almış, Yapılan sınavlar ve eğitimler sonucunda 520 Kalfalık, 309 Ustalık, 174 Usta öğreticilik, 92 Meslek Kursu belgesi verilmiştir. Sayıların her yıl artarak devam etmesi için kurum olarak gerekli çalışmaları yapmaktayız. Türk'lerin rönesansı Ahilik; günümüz evrensel değerleri ile uyum gösteren ve dünyada bir benzeri bulunmayan kültür ve çağdaşlık hazinesidir.

İnsanı insan ve toplumsal bir varlık yapan bütün değerlerle üretim, akıl, ilim, bilgi, ahlak, eğitim, kalite gibi değerlerin aynı potada eritilmesiyle ortaya çıkan uygulamaları ve öğretileriyle bugün dünyanın örnek aldığı bir sistemdir ahilik. Ahi ocakları; yamağın çırak, çırağın kalfa, kalfanın ustalığa geçişinde gerekli iş yeterliliği ve toplumsal değerlere sahip olma koşullu bir mekanizmanın işlerliğini sağlamıştır. Tüm sonuçlarıyla refahı, yoksulluktan ve yolsuzluktan uzak bir kalkınmayı beraberinde getirmiştir. Ahi teşkilatları ticari ve Sosyal yaşamı kontrol altına almakla kalmamış, kendi oluşturduğu ocaklarında eğitim verdiği esnaf ve sanatkarlar arasından ülke yöneticileri çıkarmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımız her zaman Cumhuriyetimizin yapı taşı, itici gücü ve denge unsuru olmuşlardır ve olmaya da devam edeceklerdir" dedi.

Mesleki Eğitim merkezi Müdürü Harun Yılmaz'ın konuşmasının ardından ise İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Kılıç ve MESO Başkanı Atila Yıldız birer konuşma yaparak Ahilik haftasını kutladılar. Programda ayrıca öğrenciler haftanın anlam ve önemine binaen şiirler okudular. Okulun matematik öğretmeni Güler Görgün'de ahilikle ilgili bir anıyı anlattı. Törenin sonunda ise sinevizyon eşliğinde şed kuşanma töreni izlendi. Tören daha sonra ustalık, kalfalık ve iş yeri açma belgesi almaya hak kazanlara belgelerinin sunulması ve mesleki eğitim merkezine destek verenlere plaketlerinin sunulması ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Manavgat'ta Ahilik Haftası Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement