Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde marangoz 32 yaşındaki İsmail Kaya'nın 12 yıl önce başlayan keman çalma hevesi, kendisini keman ustası yaptı.
Bir arkadaşından kemal alıp kursa giden ve notaları öğrenen İsmail Kaya, keman alacak kadar parası olmayınca kendi yapmaya karar verdi. 5 ay süren uğraşın ardından ilk kemanını yapan İsmail Kaya, keman yapımı konusunda uzman akademisyenlerden de yardım alıp, kendini geliştirdi. Yıllar içinde keman yapımında ustalaşan İsmail Kaya, 12 yıllık süreçte 35 keman, 5 viyolonsel ve çello yaptı. İskenderun ikliminin yaylı çalgı imalatı için uygun olduğunu belirten İsmail Kaya, şimdi uluslararası yarışmalara katılacak. Sipariş üzerine yaylı çalgı yaptığını vurgulayan Kaya, en az 5 yıl dinlendirilmiş ahşap malzemeden yapılan bir kemanın maliyetinin 1500-1700, viyolanın 2500-2700, çellonun ise 3000-3500 lira olduğunu kaydetti.
İsmail Kaya, "Arkadaşımır kemanıyla kursa giderken, sadece müzik eğitimine param yetiyordu. Kimse de taksitle keman satmıyordu. Keman çalmayı sürdürebilmek için ben de kendi kemanımı yapmaya karar verdim. Atölyede günlük mesai bittikten sonra ahşap malzemeleri yontmaya başladım. Keman şeklini almaya başlayınca hevesim daha da arttı. Keman yapımı konusunda araştırmalar yaptım, kitaplar okudum. İstanbul'da keman için gerekli ahşap malzemeleri temin edince uzun süre çalabileceğim ilk kemanı yaptım" dedi.
"İTALYAN STİLİ KEMAN YAPIYORUM"
Niğde Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi'nin keman yapımıyla ilgili seminerlerine katıldığını ve akademisyenlerden aldığı bilgilerle kendisini geliştirdiğini anlatan Kaya, şunları söyledi:
"İtalyan stili keman yapıyorum. Keman için kullanılan ahşap Romanya'dan ithal ediliyor. Keman yapımı çok ince işçilik ve dikkat gerektiriyor. Kemanın ses tangosu, sapı için kullanılan ağacın en az 5 yıl süreyle kurutulmuş olması lazım. Cilalama da çok önemli. Cilanın sorunsuz kuruması için hava sıcaklığının 20 dereceden aşağı olmaması lazım. İskenderun iklimi bu açıdan çok elverişli. İki günde bir olmak üzere 20 kat cila atıyorum. Kemanı yapan kişinin psikolojisi de çıkacak sesi etkiliyor. Kemanı yaparken, sinirli ve stresli olmamanız lazım. Çok yorgun olduğunuzda da çalışmamanız gerekiyor. Bunları tecrübeyle öğrendim. Hata kabul etmeyen, geri dönüşü olmayan bir uğraş. Ama kemanı yaptıktan sonra çıkan seslerle huzur buluyorum." - Hatay/ İskenderun
Son Dakika › Güncel › Marangozdu Keman Ustası Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?